Imatge d'arxiu
divendres, 31 desembre, 2021 - 12:30
El 2022 començarà sense variacions en les tarifes del transport públic, que es mantindran congelades per segon any consecutiu. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha acordat congelar les tarifes, de manera que desplaçar-se amb el metro de Barcelona, els Ferrocarrils de la Generalitat, els autobusos de TMB i la resta de transport integrat a la xarxa metropolitana tindrà el mateix preu que el 2021.
En el cas de les modalitats de targeta més utilitzades, els preus es mantindran, doncs, en el cas dels desplaçaments dins d’una zona en 11,35 euros per a la T-Casual; en 40 euros per a la T-Usual; i en 80 euros per a la T-Jove. A més de congelar els preus, es mantindrà l’oferta de títols vigent i s’allargarà la caducitat dels bitllets adquirits aquest any fins al 31 de desembre de 2022.
En el cas dels desplaçaments en taxi, sí que s’incrementaran d’un 2,8% les tarifes més habituals: per desplaçar-se en dies laborables de 8 a 20 h (tarifa 1), de 20 a 8 h o en dissabtes i festius (tarifa 2) o en trajectes delimitats a preu tancat (tarifa 3). Per contra, en tarifes especials com les dels desplaçaments del moll a l’aeroport o als suplements, es mantindran els mateix preus que al 2021. Així ho ha decidit el Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Pel que a la circulació per carretera a la conurbació de Barcelona, també cal tenir en compte la continuïtat i reforç de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). L’any vinent, és previst que les mesures restrictives de la ZBE afectin també camions i autocars matriculats abans del 2006 i 2007, a partir del juliol.
En el cas del Prat, pel que fa al transport públic, també cal recordar que des de la nit del 26 al 27 de desembre ha entrat en funcionament una nova línia d’autobús nocturn amb servei al Prat, la N19, que connecta la nostra ciutat amb Castelldefels, Gavà i Viladecans. Així mateix, també s’han posat en marxa altres canvis en les línies de bus nocturn: la línia N17 dobla la seva freqüència de pas (dels 30 als 15 minuts) i la N16 ha deixat de tenir parades al Prat.
Més enllà dels canvis al transport públic, al Prat també és previst dur a terme l’any vinent diverses actuacions per pacificar diversos carrers de la ciutat i fer-la més amable per als vianants. Entre les principals inversions previstes als pressupostos municipals de 2022, aprovats inicialment al ple del passat 22 de desembre, es contempla la creació d’un gran eix verd que creuarà la ciutat de Nord a Sud i la reconnectarà amb el seu entorn natural i agrícola, pacificant l’Avinguda del Canal entre l’escola bressol Sol Solet i la plaça de Catalunya. A més, paral·lelament, des de l’AMB es durà a terme l’obra de rehabilitació del col·lector de la carretera de l’Aviació, des de la plaça de Catalunya fins a l’avinguda de Verge de Montserrat, entre d’altres actuacions per renovar i reorganitzar els serveis d’aquesta zona.
Tot just a principis de l’any 2022, també és previst que s’acabi la pacificació del carrer de Sant Pere. Finalitzada la pacificació d’aquest carrer i de Batrina, l’estiu de l’any vinent, s’iniciarà la creació d’una gran illa pacificada a l’entorn dels carrers de Sant Boi i Viladecans.
També contribuirà a la pacificació dels carrers de la ciutat l’obligatorietat de circular amb vehicle a un màxim de 30 km per hora per tota la ciutat.
L’Ajuntament del Prat també continuarà donant suport a la ciutadania, front a l’impacte socioeconòmic de la pandèmia i del context inflacionista en què ens trobem. Segons les darreres disponibles, les de l’IPC de novembre, l’increment mensual va ser del 5,5% i la mitjana anual de 2021 del 2,9%. Els increments dels costos de l’energia, especialment de la llum, o l’impacte dels problemes logístics i de transport de mercaderies en l’àmbit internacional fan preveure també un increment dels preus durant l’any vinent.
Front a aquesta situació, l’Ajuntament del Prat seguirà impulsant l’estratègia de reconstrucció de la ciutat front als efectes de la covid i completant el desplegament un Pla d’Actuació Municipal, amb la cohesió social i la lluita contra les desigualtats entre les seves principals prioritats, juntament amb la transició energètica. En aquest sentit, el pressupost municipal de 2022, aprovat inicialment el passat 22 de desembre, preveu un increment de 3,8% del pressupost d’acció social per lluitar contra les desigualtats.
Les ordenances fiscals municipals també es plantegen amb criteris progressius, per tal que contribueixin més a la fiscalitat municipal els majors patrimonis. Per exemple, en el cas de l’IBI, per a la gran majoria de petits propietaris, l’augment serà de l’1,95% per al 2022, front a l’augment del 8% que s’aplicarà a les infraestructures del port i l’aeroport que es troben al municipi al Prat (+8%).
D’altra banda, les ordenances contemplen bonificacions de l’IBI del 50% per a persones amb dificultats socioeconòmiques i també per a aquelles que impulsin rehabilitacions d’edificis amb criteris de sostenibilitat que impliquin avenços en la certificació energètica.
dilluns, 13 gener, 2025 - 14:15
divendres, 10 gener, 2025 - 10:30
dimecres, 8 gener, 2025 - 13:00