Projecte d'Arts Visuals a l'Escola Can Rigol (curs 18-19)
El projecte d'Arts Visuals a l'Escola d'Educació Especial Can Rigol que es desenvoluparà a durant aquest curs 2018-2019 sorgeix arrel la participació del centre educatiu de Minilab d'Arts que es va fer el curs anterior conjuntament amb l'Escola d'Arts i UNZIP Arts Visuals amb qui continuaran la col·laboració.
Aquest projecte posa al centre les arts com a forma interdisciplinar de treballar amb l’alumnat. A més, aposta per co-generar i difondre un decàleg de bones pràctiques sobre el tractament de les diversitats en els centres educatius i culturals
Es tracta d’un projecte de tipus relacional, basat en la formalització d’un espai físic utilitzat habitualment com a cafeteria amb activitats que fomentin les relacions entre pares, mares, alumnes i docents, amb la finalitat de que totes les propostes processuals del projecte obtinguin la seva forma final a l’espai esmentat.
Aquest any l’Escola Can Rigol treballa l’aigua i les seves derivacions conceptuals elaborant un programa d’aprenentatge inclusiu amb propostes que prenen forma en activitats basades en l’aprenentatge transversal. Proposem treballar a partir dels eixos tractats (fenòmens atmosfèrics, reptes futurs, animals marins i estat de l’aigua) generant activitats amb la implementació de metodologies artístiques.
El projecte té com a propòsit posar en valor i comunicar els aprenentatges significatius generats, entorn la realització del Festival de les Arts a la ciutat incorporant el contacte i la visió de les famílies, el territori i la ciutat.
El projecte d'Arts Visuals a l'Escola Can Rigol té diverses àrees d'intervenció:
Treball a l’aula
Durant l'horari lectiu, es realitza un acompanyament intensiu a l'aula per part dels professionals de l'Escola d'Arts del Prat implementant metodologies artístiques prenent forma d’un projecte de llarga durada.
Treball amb el centre educatiu i els docents
Es dinamitza un espai de cafetería per tal de crear relaciones entre pares i madres, els docents i alumnes oferint un lloc de trobada setmanal on mostrar els resultats de les activitats realitzades en horari lectiu.
Es fan sessions de formació conjunta trimestral a tot el claustre entorn les pràctiques artístiques multidisciplinars.
Es crea un espai d'aprenentatge i trobada entre la comissió de currículum artístic del CC Can Rigol (CCA), professionals de l'Escola d'Arts del Prat i professionals de l'UNZIP Torre Muntadas (15 sessions).
A més,es convoquen reunions de coordinació de cicle on es presenten i es treballen les propostes d'activitats a l'aula per preparar el Festival de les Arts (7 sessions).
Compartir amb la ciutat
Aquest projecte artístic-educatiu té com a objectiu posar en valor i comunicar els aprenentatges significatius generats entorns a la realització del Festival de les Arts a la comunitat incorporant el contacte i la visió de les famílies , el territori i la ciutat.
D’altra banda, es fa la publicació d'un manual de bones pràctiques en relació a la diversitat en entorns educatius i culturals.