Projecte Entreinstruments
El projecte Entreinstruments democratitza l’accés de l’alumnat de primària a la pràctica d’instruments de vent, corda o d’arrels populars partint del gaudi i l’experiència de tocar. Es desenvolupa gràcies al treball col·laboratiu entre docents de L’Escola d’Arts en Viu i les mestres de música dels centres participants.
El projecte promou la pràctica instrumental grupal per desenvolupar una experiència artística i creativa rica, treballant habilitats socials i intrapersonals, tot fomentant l’aprenentatge competencial transversal i la cooperació.
Neix el curs 2014-15 i forma part del programa Interseccions des del curs 2017-18. S'adreça a l’alumnat de primària de 3r a 6è i dura tot el curs. Impulsat per L’Escola d’Arts en Viu, el projecte es realitza a quatre escoles (escola Sant Jaume, escola Jacint Verdaguer, escola Joan Maragall i institut-escola Pepa Colomer).
Els diversos centres que hi participen ho fan en l’Entrecordes (violí, viola, violoncel, ukelele, contrabaix...), l’Entrevents (clarinet, trombó, trompeta, flauta travessera, saxo...) o l’Entretradis, que se centra en la música tradicional (gralla, flabiol, acordió, percussió...).
Entreinstruments també treballa per democratitzar l'accés a certs instruments que no acostumen a entrar a les aules, acostant els infants a un món musical que sovint presenta barreres d'accés tan econòmiques com socials.
Treball a l'aula
Durant tot el curs, l'alumnat fa pràctiques en les classes de música, sigui en grups separats per instruments o tocant tots junts, fent combinacions instrumentals. De la mà de les persones professionals de L'Escola d'Arts en Viu es coordina i es prepara el repertori musical i les pràctiques en funció de la idiosincràsia de cada centre i de les inquietuds de l'alumnat. Aprendre a tocar un instrument va molt més enllà de crear una melodia. Aquesta pràctica suposa una gran font de beneficis per a l'alumnat, ja que situa la creació al centre de l'aprenentatge a través del treball grupal.
Coordinacions internes amb l'equip
Els i les mestres reben una formació sobre com enfocar la pràctica instrumental a l'aula, sempre amb l'acompanyament de professionals de L'Escola d'Arts En Viu.
Treball en xarxa
La codocència és un element clau per aquest projecte, ja que els sabers i les experiències del personal docent i les persones expertes en música es combinen per tal d'oferir una experiència molt enriquidora a l'alumnat.
Compartir amb la ciutat
A l'alumnat l'empodera participar en concerts i activitats de retorn a la societat, que demostrin els seus aprenentatges i evolucions. Així se celebren concerts a llars d'avis i àvies de la ciutat, a l'auditori del Cèntric Espai Cultural, o als centres cívics de la ciutat.
D'aquest treball en comú també sorgeixen activitats entre centres com els Intercanvis Entreinstruments, que ajunten diferents escoles per acabar tocant plegades al Cèntric.
És important per a l'alumnat compartir la seva experiència amb la resta de la ciutadania, és per això que participen en actes o esdeveniments importants per a la ciutat.