Projecte Fotografia
Projecte col·laboratiu entre el Centre Cívic Jardins de la Pau i les escoles Jacint Verdaguer i Bernat Metge en el qual l’alumnat de 4t i 5è de primària aprèn conceptes bàsics sobre fotografia alhora que dissenya la seva pròpia exposició fotogràfica.
Aquest projecte de fotografia digital s'ha realitzat en col·laboració amb el Centre Cívic Jardins de la Pau, l'Agrupació Fotogràfica del Prat i algunes usuàries del grup de passejades fotogràfiques del centre cívic. Enguany s'uneix una nova escola, el Bernat Metge, que amplia el projecte de partenariat i l'enriqueix.
Els objectius del projecte són:
1. Democratitzar l’accés de l’alumnat i comunitat educativa a projectes de pràctica i creació fotogràfica que proporcionen coneixements i eines sobre la fotografia.
2. Potenciar la cohesió social mitjançant la pràctica i la creació fotogràfica vinculada al territori i a la comunitat, diluint les fronteres dels aprenentatges de l’alumnat dins i fora de l'escola.
3. Promoure l'equitat i el desenvolupament personal i social a través de la fotografia com a mitjà de transformació social.
4. Fomentar l’aprenentatge competencial transversal i la cooperació entre agents educatius i culturals per desenvolupar una experiència creativa, reflexiva i crítica sobre qüestions individuals i col·lectives.
Treball dins i fora de l'aula
El treball té un format intensiu, amb una durada de dos mesos (abril i maig) i compta amb un acompanyament expert en fotografia. Es basa en sessions teoricopràctiques on es vinculen també passejades, i la connexió amb entitats i usuàries del centre cívic Jardins de la pau. Es disposa d'una gran dotació de suports tecnològics que permeten que cada alumne/a pugui dur a terme el seu propi treball fotogràfic.
El projecte es desenvolupa en cinc blocs:
- Planificació i acostament: Reunió inicial per definir els objectius del projecte, calendari i estructura del procés.
- Sessions teòriques: (3 amb cada grup/classe)
- Fonaments de la fotografia, origen i història i aspectes tècnics com la composició, il·luminació, l’enquadrament i els diferents tipus de perspectives.
- L’alumnat (amb els docents) decideix diverses localitzacions del Prat on volen anar a fer fotografies.
- Elaboració grupal del text que acompanya l’exposició.
- Passejada fotogràfica: Aquesta passejada es durà a terme conjuntament amb algunes de les usuàries de gent gran del grup de passejades fotogràfiques del centre cívic (activitat intergeneracional de tot un matí). A diferència de l'any passat, la passejada serà conjunta entre els grups-classe participants, i tindrà en compte les temàtiques i inquietuds dels diversos grups.
- Sessions de muntatge de l'exposició: (2 amb cada grup/classe) Dues sessions de producció de l’exposició final a Jardins de la Pau, una de les sessions es fa a l’aula sense el personal del centre cívic.
- Paral·lelament, tindrà lloc una visita guiada amb cada grup/classe a alguna de les exposicions del centre cívic, dinamització a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica Prat.
Finalment, l'exposició creada amb material de l'alumnat s'inaugurarà el 7 de juny.
Coordinacions internes amb l’equip
A més de la comunicació constant al llarg del projecte, s’organitzaran trobades d'inici, seguiment i final del projecte entre les persones referents, tant de les escoles com des del Centre Cívic Jardins de la Pau. Aquestes sessions han de servir per acordar el pla de treball i avaluar el desenvolupament del projecte, implementant millores i dissenyant conjuntament accions futures a portar a terme a l’aula.
Treball amb les comunitats
- Es decideixen temàtiques que tinguin a veure amb el territori del Prat de Llobregat.
- Es comparteix el projecte amb persones usuàries de les passejades fotogràfiques del Centre Cívic, i amb socis de l'Agrupació Fotogràfica del Prat que acompanyen l'alumnat a les passejades oferint consells i coneixements fotogràfics.
- L'alumnat visita les exposicions fotogràfiques que s'ofereixen al Jardinet del Centre Cívic Jardins de la Pau, unes visites guiades pel mateix autor o autora.
- La darrera sessió se celebren a la Sala d’Actes del Centre Cívic Jardins de la Pau. D’aquesta manera, professorat, alumnat i famílies coneixen les instal·lacions i l’equip de l’equipament municipal, fomentant que es generin aliances per futures col·laboracions.
Compartir amb la ciutat
La passejada per la ciutat promou el sentiment de pertinença al Prat, alhora que els lliga amb la comunitat en compartir l'experiència amb persones usuàries del Centre Cívic.
Finalment, al juny es du a terme l'acte de cloenda del projecte al Centre Cívic Jardins de la Pau, en el qual l’alumnat mostra les fotografies finals escollides i retocades a l’aula i s'explica el procés de tots aquests mesos de treball. En aquest acte es convida a les famílies de l’alumnat perquè coneguin de primera mà com ha estat l'experiència.
A l'edició d'enguany, en participar dues coses, s'incorpora la vessant d'intercanvi entre les dues comunitats educatives.