Activació de l'exposició Robant espai a la paret d'un home ric al Centre d'Art Torre Muntadas
dijous, 15 febrer, 2024 - 11:00
L’artista Auri Alós durant els tres mesos d’exposició ens ha proposat a través d’una sèrie d’activacions performatives revisitar i redescobrir el seu projecte ‘Robant espai a la paret d’un home ric’ des d’un punt de vista nou cada setmana.
Aquestes activacions, encara vigents, pretenen mobilitzar preguntes relacionades amb els eixos temàtics del projecte, a partir de senzilles instruccions que trobem escrites en una pissarra, també obra de l’exposició.
Aquesta obra d’instruccions es titula ‘Desafecció: aprendre a gestionar allò que no pots controlar’; sembla que amb aquest títol Alós ens invita a l’acció, com ho fa amb el nom mateix del projecte, que resulta una provocació, un primer exercici gairebé pedagògic per donar-nos a entendre que si alguna cosa és art, és l’apropiació, el fer i refer, l’agafar una cosa per transformar-la en una altra, un reaprofitar, un desprendre’s de la idea perquè altres en facin obra o la rebutgin.
Des d’aquest plantejament performàtic i joc d’apropiacions, l’exposició convida a la crítica i el qüestionament de les relacions que establim amb els contextos artístics, la institució que legitima discursos i maneres de fer, els seus filtres conservadors i moltes vegades exclusius.
El conjunt d’activacions han estat mediades per l’artista Juan Antonio Cerezuela, qui ha estat la persona encarregada de donar forma i impulsar actes creatius, sovint a partir de l’apropiació dels mateixos elements de l’exposició, invitar al debat i finalment qüestionar allò que ens estranya, amb totes les persones participants que han passat per la Sala d’Art Josep Bages al llarg de les darreres setmanes.
Cada activació ha estat una experiència amb la que hem pogut aprofundir en els continguts de l’exposició d’una manera del tot vivencial. Algunes sessions es van contemplar fins i tot com un desafiament, començant per triar col·lectivament les obres que havíem de manipular i transformar per posteriorment amagar els originals, tot generant un joc de reinterpretació i apropiació grupal.
Amb la intenció d’estimular l’esperit crític, en cada sessió hi ha un fort component col·lectiu i de presa de decisions, on els agents participants han de comptar amb totes les persones assistents per determinar quines accions s’han d’executar i de quina manera.
Partint sempre del concepte de canvi i evolució dels materials i les idees, les persones assistents configuren les seves propostes artístiques a través de diferents elements reciclats però també de la conversa que es va desplegant en el fer-pensar juntes. D’aquesta manera es crea un pont amb una de les qüestions fonamentals de l’exposició, que és l’espai artístic com a lloc d’aprenentatge i de fer connexions.
Entre les persones participants a les activacions, hi han estat convidades el Grup de Gent gran del Centre Cívic Palmira Domènech. A través d’una visita guiada poc convencional, van reflexionar sobre el valor que pot tenir una peça d’art depenent del lloc on es trobi, per després donar pas a la creació d’un objecte artístic que posteriorment van haver de llançar des del balcó del Centre d’Art Torre Muntadas desafiant els límits de la institució i dels propis judicis.
També han format part d’aquest procés i joc altres grups: joves en formació de Saó Prat; alumnat de l’Escola d’Arts Visuals del Prat; les Apuntadores del Teatre L’Artesà; artistes de la ciutat i treballadores del centre.
El programa d’Arts visuals d’Interseccions en un dels seus objectius, vol connectar la visió del treball en les arts des del projecte que es fa a les escoles Ramon Llull i Pepa Colomer amb els espais culturals de la ciutat i les maneres de fer d'artistes contemporanis que intervenen al Prat.
L’exposició ‘Robant espai a la paret d’un home ric’ ha propiciat l’oportunitat a aquestes escoles de vincular les seves activitats a conèixer i participar de l'espai d’un centre d’art. Per exemple, entenent com es treballa en una sala d'art o preguntant-se com identifiquem què és art i quins elements i dinàmiques específics formen part d’una exposició.
Aquesta activitat s’emmarca en un procés de treball més ampli de connexió entre centres educatius i culturals per afavorir trasvasaments entre àmbits educatius i artístics, que fomentin el coneixement i la implementació de les pràctiques artístiques basades en processos col·laboratius.
Així, la visita de les escoles a espais de creació i exhibició esdevé un punt de trobada que ens permet identificar espais de pensament i pràctica tot expandint les possibilitats d’aprenentatge comunitari entre l'escola i el texixit artístic local.
Diumenge 18 de febrer d’11 a 14 h es portarà a terme una assemblea de desmuntatge com a tancament i darrera activació de l’exposició. Serà un moment on qualsevol persona que estigui interessada a participar en el procés podrà opinar i decidir quin serà el destí de cadascun dels elements que conformen l’exposició.
Regalar, amagar i fins i tot destruir són algunes de les possibilitats que s’hauran de contemplar i discutir de manera col·lectiva entre totes les persones assistents a l’assemblea.
Si heu participat en alguna activació, heu vingut a visitar l’exposició o fins i tot si us acabeu d’assabentar ara d’aquest projecte, us convidem a participar en aquesta assemblea extraordinària i desmuntatge final de ‘Robant espai a la paret d’un home ric’.
Us deixem aquí l’ordre del dia:
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:00