Esteu aquí

Alimentació i hidratació durant l’estiu

Augmentar la ingesta de fruita i verdures, de forma equilibrada, redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, restrenyiment, obesitat i alguns tipus de càncer, entre d’altres

Temps de tomàquets. Producte i foto de Can Aleix de la Madrona del Prat de Llobregat IG @canaleixm

dimecres, 21 juliol, 2021 - 09:45

A l’estiu convé optar per una alimentació fresca i variada, rica en fruites i verdures. Aquest any 2021, a més, ha estat declarat com a Any Internacional de les Fruites i Verdures per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la importància d’aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.

La varietat de fruites d’aquesta època de l’any, més enllà de la síndria i el meló, fa més fàcil seguir la recomanació de menjar, almenys, cinc racions de fruita i verdura al dia: albercocs, préssecs, nectarines, figues, prunes... Els mesos de calor també vénen carregats de verdures de temporada, com ara el carbassó, el pebrot, l'albergínia, el cogombre, les cebes o el blat de moro. Aprofiteu l'estacionalitat: les fruites i les verdures de temporada són més gustoses, solen ser més econòmiques i són més sostenibles per al medi ambient, sempre que també procurem que siguin de producció local. Si necessiteu idees per integrar aquests productes en els vostres àpats diaris o voleu conèixer-ne les propietats nutricionals, aprendre a consumir-les amb seguretat o saber com evitar-ne el malbaratament, visiteu l'espai Més fruites i hortalisses, on hi podeu trobar receptes i material divulgatiu en diferents formats per promoure el consum conscient, segur i sostenible de fruites i hortalisses.

Hidratació

El consum d'aigua, a diferència dels altres aliments o begudes, no està sotmès a una estricta moderació. Cal beure’n sovint, sempre segons les necessitats individuals i en qualsevol moment del dia, tant abans, com durant o després dels àpats. L'aigua no aporta calories i, per tant, no pot engreixar. És recomanable avançar-se a la set en tot moment, i proporcionar aigua a l'organisme abans que la demani. La hidratació pot completar-se amb altres begudes (sucs, refrescants o granissats) de manera ocasional, sempre que es prenguin amb moderació i no per substituir l'aigua. Cal tenir en compte que la major part de les begudes refrescants tenen un nivell elevat de sucres.

Especialment en època de calor, cal beure molta aigua:

-Beveu aigua fresca

-Refresqueu-vos sovint.

-No prengueu begudes alcohòliques.

-Eviteu els menjars molt calents.

Higiene alimentària

Seguir les normes bàsiques d'higiene alimentària des del moment de comprar els aliments fins que es consumeixen ajuda a garantir-ne la seguretat i a prevenir intoxicacions alimentàries, més freqüents en l’època d’estiu.

Consells per menjar a l'aire lliure

Amb l'arribada del bon temps, augmenta el nombre de menjars que es fan a l’aire lliure, com ara barbacoes, pícnics, etc., que ens permeten gaudir dels aliments en un entorn agradable.

Les elevades temperatures de l’estiu i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària. Per evitar-ho, cal tenir en compte les normes bàsiques d'higiene en la conservació dels aliments i en l’elaboració dels menjars. 

 

Consulteu la guia amb consells.

Omple el plat de fruïtes i verdures

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 16 abril, 2025 - 08:30

L’ús de pantalles en infants i adolescents, tema central de la XVI Jornada Tothom Educa

L’esdeveniment se celebrarà el dissabte 26 d’abril a l’Institut Escola Pepa...

divendres, 11 abril, 2025 - 13:30

El Prat reforça el seu compromís amb la cultura de pau

El passat dimarts, 25 de març, les Cases d’en Puig van acollir una trobada clau per al reforç de la convivència i la cultura de la Pau a la nostra ciuta...