dimecres, 21 maig, 2008 - 16:30
Dijous 22 de maig, Dia Mundial de la Diversitat Biològica, s'alliberaran als espais naturals del delta del Llobregat 200 fartets, peixos propis de les zones humides. Aquests exemplars, que s’han reproduït en aquàriums de l'escola Ventós de Mir, de Badalona, durant aquest curs, procedeixen de captures realitzades l’any passat al delta i han estat objecte d’un projecte de recuperació.
El Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat ha iniciat un Pla de Recuperació del Fartet al delta, en el qual també participaran escoles del Prat i Viladecans el curs vinent.
El fartet és un peix autòcton de les zones humides del Mediterrani i l’Atlàntic a la península ibèrica. Viu sobretot en les salines, els aiguamolls, les llacunes litorals i els canals de les zones costaneres, així com a les desembocadures de rius, sèquies i conreus d’arròs, suportant extraordinàriament bé la salinitat. És molt petit, no supera els cinc centímetres; els mascles tenen una coloració verdosa amb bandes blaves i platejades, la femella taques fosques distribuïdes pel cos.
Al delta del Llobregat es va extingir en el medi natural, tret d’uns quants exemplars rescatats in extremis. Aquests exemplars es van criar en captivitat i finalment es van alliberar a una bassa del Remolar – Filipines, l’any 1995. Des de llavors, és l’única població que queda al delta.
El dia 22 de maig, 50 alumnes que han participat en el projecte alliberaran en el seu lloc d’origen tant els exemplars agafats, 6 fartets, com els obtinguts amb la reproducció, que són 200.
En la mateixa línia, els propers dies 1 i 15 de juny, als Espais Naturals del Riu, i els dies 8 i 22 de juny al Remolar - Filipines, es podrà participar en una activitat matinal adreçada al públic familiar que també té com a protagonista aquest peixet del delta, i en la qual es tindrà l’oportunitat de conèixer-lo una mica més: com és, què menja i amb qui comparteix la seva vida.
dijous, 2 gener, 2025 - 11:15
dimarts, 24 desembre, 2024 - 08:30
divendres, 13 desembre, 2024 - 14:30