Carla Gayan, Alberto Aguilera i Noelia Quesada.
dilluns, 28 juny, 2021 - 12:15
Tot just acaben d'arrencar les activitats d’estiu per a infants i joves. Ara més que mai, suposen un espai de socialització, educació i pràctica esportiva especialment important. Parlem amb tres representants de dues de les moltes entitats de lleure, culturals i esportives de la ciutat que aquests dies es preparen per tenir-ho tot a punt.
Quines activitats per a infants i joves esteu preparant, des de les vostres entitats?
Noelia Quesada Capel. El Globus prepara des de fa cinc anys el seu casal d’estiu a l’Escola del Parc, al mes de juliol, per a infants deP3 fins a sisè.
Carla Gayan Fortuny. L’any passat va repercutir molt, la pandèmia, però tot i això el vam fer i van venir infants. Ho van gaudir a tope, perquè més ganes que ells i elles, no en tenia ningú. Aquest any tenim expectatives molt positives, esperem petar-ho! Els nens ho gaudeixen molt i nosaltres ens ho passem molt bé. Encara no sabem si podrem fer excursions i estem ultimant alguns detalls, però tenim bones expectatives.
Alberto Aguilera Pedraz. El nostre casal és de 6 a 16 anys, com en els anys passats. És d’un altre tipus; farem molt d’esport, vòlei però no només, i el practicarem a un pavelló interior, a l’exterior, a la platja, a la piscina... També farem una excursió de final de casal. Per a nosaltres, l’activitat d’estiu és un projecte més del club que ens serveix per promocionar l’esport i el club i estem creant molta base. En els darrers anys ha crescut el nombre d’equips. Volem un casal xulo, divertit, que serveixi per introduir la canalla al club.
Els infants han patit la pandèmia d’una forma molt especial. Per què són importants aquestes activitats d’estiu que prepareu justament en aquest moment?
N.Q.C. El lleure és una forma d’educar lúdica, i nosaltres intentem transmetre als infants una sèrie de valors... el desequilibri mental i emocional que han patit els nens i les nenes durant tres mesos confinats fa necessari reforçar valors com l’empatia o l’autoestima. L’any passat vam ser els conillets d’índies, en fer casals abans que arrenqués el curs escolar. En la pandèmia, crec que els infants han fet moltes coses de forma individual; ja no es treballa tant en equip. Això és el que estem fomentant nosaltres; fer pinya, a partir dels jocs i tallers que hem fet amb totes les mesures de seguretat.
C.G.F. Crec que els infants han portat la situació millor que nosaltres; ens donen mil voltes. S’han adaptat a tot: al col·legi, als canvis al casal i a l’esplai, al dia a dia... Els adults ens hem queixat molt, i ells i elles ho gaudeixen tot igual, tenen la capacitat de gestionar les coses millor que nosaltres. Estan al màxim i amb moltes ganes.
A.A.P. Un casal, un campus, unes colònies, al final fomenten el grup. En el nostre cas, valors esportius com el joc net, però també la solidaritat, el respecte, la companyonia, la col·laboració, el perseguir un objectiu comú en grup... Hem passat més d’un any tancats, envoltats de pantalles, i crec que hi ha moltes ganes de fer esport, i esport a l’aire lliure. Això s’ha notat.
I el jovent?
C.G.F. En el cas del jovent és una altra cosa.
A.A.P. En el nostre casal tenim un 50 % de persones en edat de primària i un 50 % en edat de l’ESO. L’any passat teníem quatre grups de grans, dels quals dos eren de tercer i dos de quart de l’ESO. Moltes famílies del club amb joves que feien batxillerat ens demanaven que si us plau els deixéssim participar d’alguna manera. Aquí te n’adones que el jovent necessita una sortida, espais, que moltes vegades no té. Els vam buscar i vam saber trobar la fórmula de fer-los partícips, confiant en ells. Anàvem al parc Nou i fèiem activitats per als grups d’ESO que en bona mesura dirigien ells. Funcionava bé perquè el referent que cal als grups adolescents s’ha de comportar com un adult, però sent molt col·lega d’ells. Era un projecte que ens il·lusionava molt i crec que ha funcionat. Sovint als clubs passa que en cada grup de joves es registren quatre o cinc baixes entre el final de curs, al juny, i la tornada al setembre, i això ens ha permès mantenir-los.
Com heu adaptat l’activitat de les vostres entitats a la pandèmia?
N.Q.C. Nosaltres i totes les entitats del lleure vam haver d’adaptar molt: l’espai, les activitats... això va suposar un esforç econòmic important. Hem tingut algun ajut de la Generalitat. I en el cas dels casals, l’any passat vam tenir ajut de l’Ajuntament, que ens va oferir tot el material de seguretat i higiene. Ha estat dur, aquest any. Esperem que canviï i tot millori. Però també hem fet projectes nous i hem transformat la infraestructura del local, hem pintat...
C.G.F. En els tancaments esporàdics intentàvem aprofitar per pensar idees per a l’any vinent, innovar... intentàvem aprofitar aquest temps. Hem fet molts canvis, i tenim moltes coses pensades de cara a l’any vinent.
A.A.P. Als clubs esportius, com en el lleure, en la cultura, en l’educació... ens hem hagut de convertir en experts sanitaris. L’estiu passat no sabíem res, només que obriríem, i quatre dies abans teníem les mascaretes, el gel... ara mires enrere i penses que si vam fer allò, aquest estiu serà molt fàcil. Sí que és cert que a tothom ens ha servit per treballar d’una forma més endreçada. Per exemple, al pavelló compartim espais amb el casal del Bàsquet Pratenc i vam haver de crear circuits separats perquè els infants no es mesclessin. Potser és una bona forma de funcionar que ha arribat per quedar-se. Això ha servit, i també per fer-nos més pacients a l’hora de fer cues, etc... Hi ha coses que intentarem mantenir.
N.Q.C. Paciència i organització!
Com veuen les famílies les activitats?
N.Q.C. L’any passat algunes famílies trucaven i deien que els feia por portar el fill o la filla. Recordeu que les notícies justament abans d’arribar l’estiu deien que els infants eren un focus d’infeccions. I després es va descobrir que no.
C.G.F. Tot era molt desconegut. Ara la gent està una mica més relaxada, tenim més informació, tothom està molt més tranquil.
A.A.P. Aquest any s’ha demostrat que les escoles són segures, i això tindrà un efecte positiu.
I com encareu la tardor?
N.Q.C. Ens costarà una mica tornar a la situació d’abans. També caldrà veure quants infants ens deixen tenir per grup les autoritats sanitàries.
C.G.F. Jo sóc positiva; penso que la gent té moltes ganes de tornar a la normalitat. Després de l’estiu esperem que la gent comenci l’any vinent més relaxada. Costarà, però a poc a poc ens recuperarem.
A.A.P. El nostre cas és una mica singular, perquè durant el confinament vam sumar quatre equips! Hi havia nois a casa que ens enviaven correus interessant-se pel club... A l’escola ha estat molt complicat fer esport a causa de les normes sanitàries, i alguns dels infants i joves han vingut al club per això. I en segon lloc, hi ha una sèrie manga de vòlei, i això està reflotant el volei al Baix Llobregat. Mai havíem tingut tants adolescents al Baix Llobregat jugant a vòlei. Tant de bo sigui com els Serrano, que no acaba mai, aquesta sèrie! [riu]
Bertran Cazorla
divendres, 22 novembre, 2024 - 12:30
dimarts, 19 novembre, 2024 - 11:30
dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45