© Mireia Bordonada
divendres, 28 abril, 2023 - 17:00
Antropoloops no és una persona, ni un animal, ni una cosa: és una eina que permet fer música de forma col·laborativa. Els i les alumnes de 1r d'ESO de diversos instituts públics del Prat van fer ús d'aquesta eina en el marc d'uns laboratoris de creació on es van posar en comú els seus gustos musicals per crear una peça sonora conjunta.
L'objectiu del laboratori era generar un arxiu sonor i el dispositiu per a posar-lo en ús. Així és com un total de 340 alumnes van passar per La Capsa, vinguts i vingudes de l'Institut Escola del Prat, l'Institut Baldiri Guilera, l'Institut El Prat de Llobregat, l'Institut Ribera Baixa i l'Institut Escola Pepa Colomer per explorar les possibilitats creatives de la música electrònica, de la mà del Fran Torres i el Rubén Alonso, impulsors dels Tallers Antropoloops. Un arxiu situat sobre el paper de la música en les experiències de l'alumnat en el seu pas de primària a secundària. En un moment de canvi vital i de trànsit, van explorar la construcció d'un retrat grupal, que mostra allò que els uneix i els diferencia.
Sota la premissa d'escollir una cançó que fos important per a ells i que 'dintre de vint anys els recordaria a aquest moment vital de canvi', cada alumne havia d'escollir un tema i retallar-ne un fragment per fer-ne un loop. Així va ser com, de mica en mica, es va anar construint un enorme instrument de creació musical, en forma d'instal·lació visual i sonora que va permetre a tots i totes conèixer l'experiència de produir música a través de la interacció i la creació. Una exploració a través de la remescla col·lectiva, també a través del cos. L'últim dia, en horari lectiu i no lectiu, es va compartir l'arxiu resultant perquè l'alumnat, els seus amics i familiars poguessin remesclar i posar-lo en ús.
En paraules dels mateixos membres d'Antropoloops, "en els Tallers Antropoloops la remescla musical s'usa com un lloc de joc i trobada, un espai on la diferència s'entén de manera creativa, dinàmica i inacabada. Treballem amb la música com a receptacle d'històries de vida, d'emocions i relats culturals entrellaçats. Ens agrada pensar en la remescla com un espai en el qual l'alumnat pugui articular i naturalitzar la construcció flexible de la seva pròpia identitat i la de l'altre a través de l'experimentació digital amb la música i el so. Fem servir la música i els mapes com un vehicle per a trobar-nos i revelar com tots/as som fruit de la mescla". Uns tallers que s'han convertit en una fotografia sonora de les preferències musicals d'aquestes generacions i en una forma de construir un projecte comú a partir de la diversitat intercultural. Duant aquests dies de laboratori s'han viscut rialles i moltes emocions a través d'un dispositiu vertebrador, basat en la lògica contemporània de la remescla i l'experimentació musical amb les tecnologies digitals.
Aquesta activitat neix a partir de la col·laboració entre Teatre l'Artesà i La Capsa, en el marc del projecte educatiu Camins Vius, un dels projectes educatius del teatre que proposa als centres educatius gaudir de les Arts en Viu en la seva plenitud, creant espais d’intercanvi i col·laboració entre els artistes que treballen al teatre i diverses escoles públiques del Prat de Llobregat, per convidar a veure, tocar, experimentar, posar cos i reflexionar a partir de tot un seguit d'activitats pensades i creades específicament per a la comunitat educativa. Així, per primera vegada, La Capsa s'afegeix al projecte i inicia una línia de treball educatiu que implica la participació directa d'infants i joves en l'espai, fet poc comú en el desenvolupament habitual de l'equipament.
Una experiència que de ben segur tots i totes les participants recordaran! I si tu també vols jugar i formar part d'aquesta remescla, a la web d'Antropoloops ja es pot accedir al dispositiu creat per l'alumnat amb tots els seus loops!
Fotografies d'Antropoloops fetes per Mireia Bordonada
dilluns, 27 gener, 2025 - 11:00
dimecres, 22 gener, 2025 - 10:00
dimarts, 21 gener, 2025 - 10:45