dissabte, 1 gener, 2005 - 11:30
Enmig del nou tram final del Llobregat, prop de la desembocadura, hi ha una illa. En aquesta illa hi ha un cobert que pertany a la desapareguda masia de ca l'Arana. I dins el cobert, hi ha encara instal·lat un molí d'arròs que data dels anys 20, una peça única que l'Ajuntament ha volgut conservar.
El molí és un valuós representant de l'època més intensa dels cultius d'arròs al delta, entre 1920 i 1930, i encara funcionava aels anys 50, quandoncsdoncdon hi portaven arròs del delta de l'Ebre per a moldre. Té, a més, euna enorme envergadura, ja que ocupa tota la superfície del cobert, d'uns 100 m2 de planta i dos nivells.
La recuperació del molí, un procés car i complicat, forma part de les mesures compensatòries pel desviament, per la qual cosa se'n fa càrrec el mateix projecte del riu, gestionat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), de la Generalitat.
Rescatar-lo de l'oblit
Durant força anys, el molí ha estat abandonat i en condicions precàries, gairebé a la intempèrie: fa uns mesos es va reparar la teulada del cobert, que estava mig enfonsada. Per tant, la pregunta és: les condicions en què es troba el molí el fan realment recuperable? Per saber-ho, l'Ajuntament ha recorregut als principals experts en la qüestió, l'empresa STEM (la mateixa que va portar al Fòrum 2004 els Guerrers de Xi'an i que es va encarregar de la seva conservació preventiva).
STEM afronta el delicat, laboriós i costós procés que segueix: primer cal desmuntar el molí en peces transportables, evitant fer-les malbé; tot seguit es duen a una nau llogada al sector industrial del Fondo d'en Peixo, prèviament fumigada i desinfectada per evitar que els microorganismes i insectes que viuen al molí es reprodueixin, i on es farà un aixecament gràfic (fotos i dibuixos) i una classificació minuciosa de tots els components de la màquina. La nau, a més, estarà climatitzada a temperatura i humitat constants per evitar deformacions en els materials del molí (bàsicament fusta, cuiro i ferro).
Tot aquest procés d'arqueologia industrial que aviat començarà (en els propers dies es condicionarà la nau i començarà el desmuntatge del molí al cobert del riu) durarà uns dos anys. En acabat, STEM estarà en condicions de proposar com es pot reconstruir el molí. De ben segur, se'n farà un muntatge virtual, però el gran dubte està a saber si el molí (tot ell o en part) es podrà reconstruir. L'interès se centrarà sobretot en les peces o màquines úniques i irrepetibles, i no tant en aquelles que es podrien aconseguir perquè són més comunes.
En qualsevol cas, la reconstrucció del molí (virtual o real) s'exposarà en un museu que s'ubicarà a la nostra ciutat. El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNATEC) ha mostrat el seu interès per la reconstrucció del molí. Queda així oberta la possibilitat que el futur museu del molí del Prat s'integri a la xarxa del mNATEC, que té elements i sales distribuïdes per tot Catalunya.
divendres, 22 novembre, 2024 - 09:30
divendres, 15 novembre, 2024 - 10:00
dimecres, 13 novembre, 2024 - 10:15