Esteu aquí

Benestar digital per a famílies amb infants, adolescents i joves

L’equip tècnic dels Serveis Municipals de Salut Pública i Consum, recull un seguit de recomanacions

dimarts, 14 abril, 2020 - 11:45

Portem més de trenta dies de confinament, en molts casos tenim infants i adolescents a càrrec, i potser per l’excepcionalitat de la situació i pel desig de mantenir en la mesura del possible un ambient sense conflictes, hem evitat d’aplicar normes estrictes en relació a l’ús de pantalles, dispositius mòbils, etc. que durant aquest temps de confinament ha augmentat. Per tant, convé establir un mínim de mesures reguladores i de control en aquest sentit. Esperem que  a mig termini comencin a establir-se mesures de desconfinament, i que l’exposició a les pantalles per part d’infants i adolescents pugui anar disminuint.

Les diferents administracions i entitats especialitzades, posen a disposició de les famílies, guies i orientacions. En la Quinzena de la Salut Pública i Consum prevista en un inici per a la setmana vinent, hi havia una xerrada sobre Benestar digital d'infants i adolescents que ha quedat ajornada (organitzada amb l'AMPA Institut Salvador Dalí, dins del projecte #pratfamilies del departament municipal d'Educació). L’equip tècnic dels Serveis Municipals de Salut Pública Consum ha fet una selecció de recursos orientadors. (Font: Consell Audiovisual de Catalunya).

Orientacions per a les famílies 
1. Interessar-se pel contingut audiovisual que miren els vostres fills i les vostres filles. Esbrinar des de quines plataformes ho fan.
2. Posar-se amb elles i ells a fer cerques. No tots els continguts són correctes. Fomenteu el seu esperit crític.
3. Ensenyar a fer un ús responsable. Ajudeu a construir una “dieta audiovisual”.
4. Habilitar un espai comú que us permeti accedir en familia als continguts audiovisuals.
5. Aprendre i utilitzar els mecanismes de control parental que tenen els dispositius audiovisuals.
6. Explicar que si entren en contacte amb continguts il.legals o inapropiats com ara pornografia, violències,  discriminacions… han de comunicar-lo a una persona adulta. I sobretot, no contribuir a escampar-los per la xarxa.

Si se senten icomòdes o assetjats o assetjades amb els comentaris o els vídeos d’alguna persona que tinguin agregada, aconsellar que ho parlin amb algú de la família.

Recomanar als vostres fills i filles que no han de publicar informació general en  cap web o xat. Això inclou el correu electrònic, el número de telèfon i contrasenyes.
Advertir que mantenir el contacte real amb algú que han conegut online pot ser perillós.
Coordinar-se i seguir les recomanacions que us ofereixin els centres educatius.

El Consell Audiovisual de Catalunya ha posat en marxa una campanya per fer un ús responsable de les pantalles, que compartim amb vosaltres.
Molt interessant la informació per a les famílies Guia del Consell digital per a la protecció de menors

Cómo evitar que infants, adolescents i joves pateixin grooming (assetjament sexual per Internet)

Internet és una eina potent d’aprenentatge i socialització però també és una font de riscs per a infants, adolescents i joves. Un d‘aquests és el grooming, l’asssetjament sexual a través de la xarxa amb un objectiu sexual. L'objetiu pot ser des de l’obtenció d' imatges en situacions sexuals, fins a l'intent d’establir una trobada amb el/la menor.  L’Observatori  FAROS de Sant Joan de Déu de Barcelona ha publicat aquestes recomanacions per empoderar els i les menors per fer un ús eficac d’Internet i evitin qualsevol contacte amb possibles persones assetjadores.
Al Prat, les assessories joves continuen prestant servei telemàticament, aquí teniu tota la informació per accedir-hi.

Guia per a famílies per a la protecció de menors a Internet

Guia per a famílies per a la protecció de menors a Internet (pdf - 775780 bytes)

Compartir

Noticies relacionades