Mapa interatiu i participatiu al hall del Centre Cívic Jardins de la Pau
dilluns, 25 novembre, 2024 - 17:00
Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, el Centre Cívic Jardins de la Pau ha organitzat el cicle "Empodera el teu pas", una sèrie d'activitats pensades per abordar la percepció d'inseguretat a la ciutat, especialment en espais públics, i per fomentar la reflexió col·lectiva i l'empoderament de les dones.
Aquest cicle s'ha desenvolupat al llarg del mes de novembre, implicant la comunitat en un procés participatiu que posa en relleu les vivències individuals i compartides envers les violències al Prat de Llobregat. Durant tot el mes hi ha hagut una instal·lació interactiva al hall del Centre Cívic, que s'ha convertit en una exposició en constant creixement. El gran mapa ha anat rebent dades i experiències compartides per les usuàries i usuaris del centre sobre espais percebuts com a insegurs.
Aquesta instal·lació ha estat acompanyada de la proposta artística Animales Nocturnos d'Stella Rubio, qui ja havia mapejat prèviament casos d'abús mai denunciats al Prat, aportant una dimensió de denúncia al projecte, amb un recull d'històries que necessiten ser visibilitzades donant veu a les víctimes. Es podrà participar a l'instal·lació interactiva fins al dia 1 de desembre.
El dia 6 de novembre, es va realitzar la tertúlia "Mapeigant la por", un espai de debat on es van compartir vivències sobre com les dones perceben i experimenten la seguretat en els espais públics, detectant espais a explorar en la passejada fotogràfica. Aquesta sessió va ser un primer pas per generar un diàleg obert sobre com es percep la ciutat i recursos per a transformar-la en un lloc més segur per a totes.
L’11 de novembre, el cicle va continuar amb una passejada fotogràfica nocturna, durant la qual els participants van documentar i reflexionar sobre els espais que consideren insegurs a través de la càmera. Aquesta activitat va ser una manera de visibilitzar els punts vulnerables de la ciutat i posar de manifest la importància de crear consciència sobre la inseguretat que experimenten moltes dones.
El 18 de novembre, el Centre Cívic va acollir un taller de pancartes reivindicatives de la mà de l’artista Stella Rubio, on les assistents van crear missatges de denúncia i reivindicació a partir de la tècnica del collage. Aquest taller va ser una oportunitat perquè les participants expressessin les seves inquietuds i transformessin els seus missatges en una crida col·lectiva per al canvi.
També, la setmana previa a la marxa, es va realitzar una visita amb la Comissió Lila de l’INS Estany de la Ricarda, on es van compartir el procés col·lectiu del projecte Empodera el teu pas amb l’alumnat. Es va presentar el mapa participatiu "Mapeigant la por", convidant les joves a identificar espais d’inseguretat a la ciutat i a participar en la creació de pancartes transformadores. Aquesta visita va ser una oportunitat per a les estudiants de l’institut de compartir les seves experiències i reflexions sobre la seguretat a l'espai públic, contribuint així al procés de transformació col·lectiva.
Finalment, la mostra culmina amb les pancartes creades pels participants dels tallers, incloent-hi joves i persones grans, oferint un espai d'empoderament i visibilització de les experiències de por i inseguretat en l'àmbit urbà. Aquestes pancartes seran utilitzades per les participants a la marxa del 25N. El cicle arribarà a la seva fi amb una marxa comunitària, amb punt de trobada al Centre Cívic a les 17.30 h, des d'on es dirigirà a l'acte central de la jornada, portant les pancartes creades en els tallers anteriors i visibilitzant les experiències compartides.
El cicle "Empodera el teu pas" no només ha estat un conjunt d'activitats, sinó un procés col·lectiu que ha permès que les veïnes del Prat de Llobregat s'expressin, comparteixin les seves preocupacions i, sobretot, s'empoderin per transformar els espais públics en llocs més segurs i lliures de violència.
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:00