Esteu aquí

Club d'Escacs El Prat

Una de les entitats més antigues de la ciutat consagrada no pas a un esport, sinó a un joc-ciència, com als seus practicants els agrada anomenar-lo.

divendres, 20 desembre, 2002 - 01:00

Els escacs, a nivell mundial, tenen una història de segles plena d'anècdotes i ensenyances. En el cas del Prat, els orígens del Club d'Escacs cal buscar-los just abans de la Guerra Civil, on al bar Autonomista, situat davant de l'Ajuntament, s'hi reunien un grup d'aficionats (l'avi Pi Guillem, el doctor Pujol, Guillem Casanovas...) que feien les seves partides. Passada la Guerra, i en un nivell molt modest, el Club 4 tenia una secció d'escacs, un joc impulsat també per la parròquia. Quatre aficionats, Rafael Mitjavila, Antoni Boter, Jaume Tort i Albert Rodríguez van decidir crear un club només d'escacs, però les autoritats franquistes els ho van negar, fins que l'any 1948 es va autoritzar la creació d'una secció d'escacs de l'Agrupación Artística y Literaria Cervantes. Però va caler esperar fins el desembre de 1961 per fundar el Club d'Escacs El Prat. Abans, però, els escacs van viure una bona època a la ciutat, impulsats per gent com el mestre Amadeu Requesens, que juntament amb la seva dona Célia van fer molt per aquest joc a la nostra ciutat. En aquells anys es jugaven torneigs entre els tres clubs de la ciutat (els altres dos eren el de la Seda i el de la Paperera), així com també competicions comarcals i a nivell federatiu. Eren molt concorregudes les simultànies (partides d'un sol jugador -sovint el campió d'Espanya- contra 20 o 25), i va ser força curiós el torneig per correu amb un club de Dönger (Holanda), on els moviments es comunicaven per carta. Una partida podia durar més d'un any. En aquella època hi havia al Prat més de 60 llicències federatives (actualment en són unes 50).
Segons explica Joan Marcé, fundador del club, "la fita més important va ser la consecució del Campionat de Catalunya juvenil (de 16 a 18 anys), l'any 1977, guanyant als millors clubs del país. Va ser històric". Com també són històriques (fa més de 50 anys que es fan) les partides simultànies al carrer entre jugadors locals durant la Festa Major. Marcé fa memòria dels jugadors històrics del club, com David Garcia Ilundain, mort fa poc, que va ser Gran Mestre Internaciona (va arribar a fer taules amb Karpov i Kasparov), Jaume Palau, Rafael Mitjavila, Àngel Lázaro... Pel que fa a l'època actual, la presidenta del club, Mercè Sanjoaquín, destaca jugadors com Andrés Hidalgo (Mestre de Catalunya), Antonio Dauder i els germans Castelltort, entre altres. En aquests moments, el club té quatre equips en actiu en el Campionat de Catalunya, dels quals un ha pujat de categoria aquest mateix any, un fet que ha omplert d'orgull tots els socis.
Cada dia, la seu del club obre a partir de les set de la tarda perquè els socis i tothom qui estigui interessat pugui entrenar-se, tot jugant partides curtes o, des de fa poc, fent servir un ordinador que simula un jugador contrari i que és molt útil per millorar el nivell competitiu. Cada any, durant uns dos mesos i els dissabtes, se celebra el Torneig Social, que no és oficial i està obert a tothom. Una altra activitat són les partides comentades, on un mestre comenta alguna partida jugada entre dos grans experts.
Tot i que la seu del club és a l'avinguda del Canal, les competicions oficials les juguen al CEM Julio Méndez. A banda, els socis solen participar, a títol individual, en diferents torneigs arreu de l'Estat i a l'estranger. Un fet interessant és que els escacs són un joc mixt, ja que no es fan distincions entre sexes, ni tampoc entre edats. "El més important d'aquest esport és que t'ensenya a ser persona, a saber perdre i a saber guanyar. Et potencia la reflexió, la capacitat d'anàlisi de les situacions", explica Joan Marcé.

Club d'Escacs El Prat
Av. del Canal, 178
Tel: 93 370 45 69
chessprat@iespana.es
www.iespana.es/chessprat

Compartir

Noticies relacionades