dimarts, 21 juny, 2022 - 10:15
La Convocatòria del projectes artístics /Unzip 2022, que promou la realització de propostes artístiques al territori amb les comunitats i agents de la ciutat, es va tancar el passat 13 d'abril amb la presentació de 37 projectes. Enguany destaquem la forta participació d'artistes locals en les diferents modalitats i la incidència de la gran majoria de projectes en qüestions que travessen i afecten molt directament el territori i contexts específics del Prat: l'agenda medioambiental, tensions entre vells i nous paradigmes, la inclusió, els espais de governança, l'espai públic i el sentit del que és i ens és comú.
Per a aquesta edició han creat la imatge i la comunicació de la convocatòria l'estudi de disseny i col·lectiu artístic Estampa, que havien estat seleccionats en una convocatòria anterior pel seu projecte "Auspicis". La gràfica de la convocatòria ha girat entorn a la idea de propagació, llavors i simbionts. Aquesta idea entesa des d'allò social, en tant que permet el contagi i la propagació d'idees, projectes o sintonies però també en el sentit literal de representar una natura no idealitzada. Un concepte híbrid de natura-cultura que enllaça amb els principis de la permacultura (a partir dels que es va articular la convocatòria passada) com de les corrents actuals del posthumanisme.
Com cada any, durant el temps que la convocatòria ha romàs oberta, s'han realitzat trobades personalitzades i assessoraments amb agents, artistes i col·lectius que es volien presentar, i s'ha dut a terme un taller de dossier d'artista amb la col·laboració de l'Escola d'Arts Visuals del Prat.
Durant els mesos d'abril a juny s’ha portat a terme el procés de selecció, desenvolupat en dues fases. En la primera, un jurat format pels nodes del programa Unzip Arts Visuals i per professionals independents ha realitzat una preselecció de propostes per cada una de les modalitats. En paral·lel, els projectes presentats a la modalitat Exposició han participat en el Laboratori LAIKA que realitza un procés propi de valoració i selecció de projectes entre les mateixes persones que s'han presentat a la modalitat.
En una segona fase, els projectes finalistes s'han decidit a partir d'entrevistes que els nodes impulsors de les diferents modalitats han realitzat als projectes preseleccionats, i per la seva banda, el grup de creadors del laboratori LAIKA han decidit conjuntament la proposta que continuaria el seu procés com a guanyador de la modalitat Exposició.
Finalment les vuit propostes finalistes per modalitats han estat les següents:
Agraïm sincerament des del programa Unzip les aportacions i implicació tant de les participants de LAIKA LAB, com del jurat extern que ens ha acompanyat enguany: Josune Urrutia, Isaac Sanjuan, Diego Marchante "Genderhacker", Ginebra Raventós i Elena Lasala.
Una convocatòria de projectes artístics es pot entendre com un observatori de dinàmiques innovadores que es defineixen en comunitat i relació, obrint-se a debats públics i atentes als desafiaments i reptes que tenim com a societat. Propagant idees com llavors perquè des d'un gest embrionari preparem l'humus que ens ha de permetre la generació de noves maneres de fer i pensar-nos, de gestar una nova cultura per viure i entendre la diversitat de formes de ser-estar.
El que és difícilment capitalitzable. Les males herbes, els fongs que moltes vegades no sabem reconèixer perquè es connecten amb infinitat d'elements sota terra a través dels seus filaments; connectades i que esdevenen formes bellíssimes.
Així imaginem la convocatòria, una comunitat que es connecta amb altres comunitats, una conversa oberta, imaginativa i sorprenent per pensar junts i juntes –artistes, institucions i persones curioses en general- sobre la nostra contemporaneïtat.
Des d'aquest pensament volem facilitar que les idees generin contagis, viatgin les obres i arrelin els projectes artístics en formes inesperades, s'exposin en nous contextos a la ciutat i plantegin altres lectures que ampliïn les possibilitats d'imaginar.
Podeu seguir els processos de la convocatòria al web d'Unzip Arts Visuals i a les xarxes socials (Facebook, Twitter).
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:00