divendres, 28 març, 2025 - 14:45
El menjador de l’escola Sant Jaume de la nostra ciutat fa anys que treballa per incorporar el màxim nombre d’ingredients sostenibles en un menú que busca el ser el més saludable possible. Així mateix, l’alumnat del centre pot fer propostes i participar en el seu disseny, i les famílies estan informades del que menja la canalla al centre per poder adaptar també el menú a casa. Aquest model ha cridat l’atenció del ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, que aquest divendres ha visitat l’escola pratenca acompanyat pel seu director, Arturo Ramírez, així com l’alcaldessa, Alba Bou Jordà, la tinent d’alcaldia d’Educació, Cultura i Comunitat, Anna Martín Cuello, i la regidora d’Educació, Mari Barriga. Durant la visita, el ministre ha anunciat nous detalls del Reial Decret de Menjadors Escolars que prepara, amb l’objectiu que tots els infants del país puguin gaudir d’un menjador similar al del Sant Jaume i d’altres escoles de la ciutat.
El de l’escola Sant Jaume “és un menjador escolar que, a part de tenir un molt bon menú, contempla també la participació de l’alumnat, que escull el menjar que vol menjar cada mes, i la comunicació amb les famílies, perquè puguin coordinar què es menja aquí al migdia i què a la nit a casa”, ha explicat la tinent d’alcaldia Anna Martín Cuello. “Es un projecte totalment assentat que va ser pioner. Tenim altres exemples de grans menjadors a les nostres escoles públiques, el del Sant Jaume fa temps que el lidera la direcció, i volíem donar a conèixer al ministre aquesta molt bona pràctica que tenim a la nostra ciutat i que esperem que s’estengui per tot l’Estat espanyol”, ha afegit Martín Cuello, que ha destacat també la participació del sector educatiu en l’elaboració de l’estratègia alimentària de ciutat que s’està elaborant actualment i que recull aquestes experiències.
"Que el dret a l’alimentació saludable no depengui del codi postal, de la renda, de la família de cada nen o nena"
El ministre Bustinduy, per la seva banda, ha emmarcat aquesta visita en les feines de preparació del Reial Decret de Menjadors Escolars que prepara el seu departament. “L’objectiu és garantir que els menjadors escolars siguin un espai d’igualació d’oportunitats; que el dret a l’alimentació saludable no depengui del codi postal, de la renda, de la família de cada nen o nena”, ha assenyalat. “Amb aquesta visita aquí al Prat hem volgut visibilitzar les iniciatives que porten anys sent pioneres en aquest àmbit, i oferint menús saludables”, ha afegit.
Durant aquesta visita el ministre ha anunciat que el Reial Decret de Menjadors Escolars Saludables i Sostenibles, que actualment està tramitant el Ministeri que dirigeix, establirà que els centres escolars només puguin servir una ració al mes, com a màxim, de plats precuinats com ara pizzes, croquetes. El ministre ha subratllat igualment la importància de regular els menjadors escolars per fer front a desafiaments com els que presenta l'últim Estudi Aladí, que indica una prevalença del sobrepès i l'obesitat entre alumnes que procedeixen de famílies amb rendes més baixes. També, ha indicat el ministre, per abordar les dades que recull l'últim informe del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària, segons el qual gairebé un terç dels menjadors escolars (el 32,9%) serveixen quatre o més plats precuinats al mes, cosa que posarà fi a la nova normativa. Es tracta, ha dit Bustinduy, que els centres s’ajustin als estàndards nutricionals avalats per la ciència i per organismes internacionals com l’OMS.
Un decret per restringir la pastisseria industrial i les begudes ensucrades a les escoles, entre d'altres
D'aquesta manera, Bustinduy ha tornat a avançar part del contingut del nou Reial decret, un text que, com ha manifestat, té com a objectiu millorar la qualitat dels aliments que se serveixen als menjadors escolars, fomentar la sostenibilitat i revertir la desigualtat que hi ha per renda en termes de salut.
Una part important del Reial decret, ha ressaltat Bustinduy, són les referències que inclou perquè els centres escolars apostin per circuits curts de producció i pels aliments de proximitat, per accedir així a productes més sostenibles, de qualitat i que fomentin les economies locals. Així mateix, el ministre ha recalcat que amb la nova norma es limitaran els aliments ultraprocessats i hipercalòrics, i que els centres han d'oferir carn i peix que compleixin els estàndards de qualitat nutricional. De la mateixa manera, ha recordat, caldrà augmentar la quantitat de llegums i cereals integrals als menús escolars.
D'altra banda, a través d'aquest Reial decret, el Ministeri que dirigeix Pablo Bustinduy proposa restringir la venda de pastisseria industrial i de begudes ensucrades a les màquines vending ia les cafeteries dels centres escolars. Es tractaria dels productes que superin un contingut màxim de cinc grams de sucres per porció envasada. Aquesta restricció es donaria també per a les conegudes com a begudes energètiques. A això s'hi afegeix, a més, que el text normatiu planteja la prohibició que les màquines vending ofereixin publicitat de qualsevol producte, i que aquestes màquines s'instal·lin en zones on puguin accedir l'alumnat d'infantil i primària.
dimarts, 1 abril, 2025 - 12:15
dilluns, 31 març, 2025 - 15:00
divendres, 28 març, 2025 - 15:30