dijous, 24 octubre, 2024 - 21:00
El Prat ha refermat avui el seu model impositiu progressiu i just amb l’aprovació inicial de les ordenances fiscals per al 2025, les primeres que inclouen la taxa europea de residus que totes les ciutats espanyoles i catalanes estan obligades a incorporar per llei com a molt tard l’any vinent. El Ple Municipal, que ha tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament aquesta tarda, ha servit també, i entre d’altres, per donar el vistiplau a les Agendes 2030 i Urbana i per donar suport a la Declaració contra .
Com cada tardor, el plenari ha d’aprovar les ordenances fiscals i taxes per a l’any següent. En la sessió d’aquesta tarda la majoria de grups municipals han donat suport a l’aprovació inicial, que proposa una actualització que busca garantir la prestació a la ciutadania de serveis públics de qualitat, tot limitant la càrrega fiscal a les llars i les petites i mitjanes empreses. Així, l’Ajuntament ha apostat per refermar el model fiscal progressiu de la ciutat apujant l’IBI a les 70 empreses més grans de la ciutat i mantenint en el tipus impositiu màxim l’IBI que paguen el port i l’aeroport. Alhora, l’increment de l’IPC interanual no es traslladarà a l’IBI que s’aplica a les llars i els comerços, que queda congelat per al 2025, mantenint el Prat com un dels municipis de l’entorn on aquests col·lectius paguen menys.
Així mateix, es mantenen les bonificacions i ajuts d’anys anteriors per pagar l’IBI per a les llars en situació de major vulnerabilitat, com les monoparentals, les de persones aturades de llarga durada i les de pensionistes amb baixes pensions. Amb tot, l’Ajuntament espera obtenir amb les modificacions d’aquest impost prop d’un milió d’euros més l’exercici vinent per poder invertir en els serveis i equipaments municipals.
L’aigua, un 40% més barata que al nostre entorn
Precisament, per mantenir la prestació i la qualitat d’aquests, el consistori n’ha actualitzat els preus públics i les taxes en línia amb la pujada de l’IPC del darrer any, després de no haver introduït modificacions substancials en bona part dels exercicis anteriors. Una de les tarifes que es modificarà és la del subministrament de l’aigua, tal com ha aprovat l’empresa municipal Aigües del Prat i ha ratificat el Ple. Aquesta es traduirà, de mitjana, en un increment d’1,5 euros cada dos mesos a les factures. De manera que l’aigua a la ciutat seguirà sent aproximadament un 40% més barata que als municipis del seu entorn, tal com reflecteix el comparador de la web de l’Agència Catalana de l’Aigua.
Amb aquesta actualització es vol mantenir la qualitat d’un dels serveis més ben valorats per la ciutadania i, alhora, que el Prat segueixi sent un dels municipis catalans que més aigua potable estalvia. Gràcies a aquests recursos extra, es podrà mantenir la inversió en la renovació d’una xarxa d’abastament que ja ha assolit una rendibilitat del 90 per cent.
En paral·lel, es comença a construir una gran pèrgola fotovoltaica a Cal Monés que permetrà reduir la factura elèctrica d’Aigües del Prat amb l’energia neta obtinguda i mantenir així en el futur les tarifes reduïdes.
Qui menys embruta, menys paga
L’esforç per minimitzar la càrrega fiscal a les llars i comerços, reflectit en la congelació de l’IBI, és especialment important aquest 2025, en què s’introdueix a tots els municipis de l’Estat espanyol la taxa de residus, tal com estableixen la legislació espanyola i europea. Aquesta té com a objectiu cobrir el cost del servei de recollida i transport dels residus domèstics i el seu import es calcula per a cada domicili en funció de la quantitat de residus que genera (proporcional al numero de persones). S’estima que, a en una llar mitjana, serà d’uns 10 euros cada dos mesos, ja que s’inclourà en la factura de l’aigua.
Per tal que aquesta taxa sigui el més justa possible, al Prat, les llars que facin una major separació de residus es podran bonificar fins a un 50 per cent de l’import. Per tal de poder disposar d’aquesta informació, en paral·lel a la taxa, s’implantarà durant els primers mesos del 2025 un servei de contenidors intel·ligents: tant els de l’orgànica com els de rebuig s’obriran amb targeta per tal de poder premiar qui en faci ús.
La instal·lació d’aquests contenidors serà progressiva entre el gener i l’abril i anirà acompanyada d’una important i àmplia campanya informativa durant els primers mesos del 2025 per poder atendre i resoldre tots els dubtes de la ciutadania.
Un pas endavant cap a la ciutat del futur
Una altra qüestió molt vinculada a la sostenibilitat que ha abordat el Ple d’octubre és l’aprovació de les Agendes Urbana i 2030. Aquests dos documents estratègics han d’ajudar la ciutat a afrontar reptes globals, com el del dret a l’habitatge, la transició energètica, la regeneració urbana o la igualtat d’oportunitats. Les Agendes incorporen un pla d’acció que consta de 10 línies estratègiques, 48 accions i gairebé 500 projectes.
Declaracions contra la violència i la repressió sobre les dones
Com cada any davant la proximitat de la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència contra les Dones, el Ple municipal ha donat suport, malgrat el vot contrari de VOX, a la Declaració institucional aprovada pel Consell de Dones del Prat. El text subratlla que “els casos de violència contra les dones no són aïllats ni individuals”, sinó que “aquesta violència és el resultat d’un masclisme social estructural”. Així mateix, assenyala que mentre es produeixen avenços en polítiques feministes i ens conscienciació social, “el poder judicial s’estanca en moltes ocasions i falla a les víctimes”. Per això, la declaració exigeix que es faci realitat el Pacte Nacional contra la Violència Masclista a Catalunya per donar resposta a les mancances d’un sistema que sovint falla, posant en risc la vida de les dones.
Així mateix, el Ple ha aprovat, novament sense el suport de VOX, l’adhesió a un manifest de suport a les nenes i dones afganeses per condemnar la situació de repressió que pateixen a l'Afganistan.
divendres, 22 novembre, 2024 - 15:45
divendres, 22 novembre, 2024 - 12:30
divendres, 22 novembre, 2024 - 09:30