dimecres, 6 juliol, 2022 - 19:00
El ple municipal del Prat, que ha tingut lloc aquest dimecres 6 de juliol, ha aprovat una partida extraordinària de 1.573.007,86 €, que es destinarà principalment a inversions en equipaments, majoritàriament en centres culturals, esportius i educatius, en obres de manteniment a l’espai públic i en programes i ajuts socials per als col·lectius vulnerables. S’ha aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern, Podemos i l’abstenció d’ERC i C’s.
Concretament, s’invertiran 610.000 euros en obres de millora de tres equipaments culturals, esportius i educatius. En primer lloc, s’invertirà en les obres d’impermeabilització de la plaça del Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa, per solucionar el problema de goteres que afecta actualment l’aparcament subterrani. En segon lloc, al CEM Sagnier, es reforçarà l’estructura de la coberta per tal de poder-hi col·locar posteriorment plaques fotovoltaiques, com s’està promovent als terrats de 22 equipaments municipals per promoure les fonts d’energia renovable. En tercer lloc, en el cas de l’escola Joan Maragall, es repararan les calderes i la partida aprovada avui també contempla fons destinats a aquesta finalitat.
Dins d’aquesta mateixa partida de prop de 600.000 euros, també es contemplen fons per a les obres de remodelació i pacificació de l’Avinguda del Canal, que es destinaran a la retirada total de l’amiant que hi ha al subsòl. Abans d’iniciar les obres, ja s’havia previst que podia aparèixer amiant i que la societat municipal Aigües del Prat s’ocupés de retirar-lo, amb els permisos i autoritzacions preceptives.
Una altra de les partides destacades correspon a les obres de rehabilitació dels nius metralladora de la Guerra Civil que hi ha a la platja del Prat, com a part de les polítiques de memòria democràtica d’aquest mandat.
La partida aprovada avui també contempla ajuts de 255.926 euros per abonar a Aigües del Prat els rebuts no cobrats en els darrers quatre anys a famílies que disposen d'un informe de vulnerabilitat segons la llei contra la pobresa energètica (24/2015). També s’hi inclouen d’altres despeses relacionades amb serveis de transport, de vigilància d’habitatges públics, d’ordenació de l’aparcament a la platja o de serveis prestats en escoles bressol municipals, entre d’altres.
D’altra banda, al ple municipal d’avui, s’han seguit donant passes per impulsar Comunitats Ciutadanes d’Energia al Prat, un model que permet a les persones produir, consumir o emmagatzemar la seva pròpia energia, reduint-ne la dependència de les grans companyies de subministraments. Avui s’ha aprovat definitivament i per unanimitat l’expedient que permet que l’Ajuntament tingui l’opció d’impulsar les activitats econòmiques per proporcionar els serveis i recursos necessaris per posar-les en marxa. Es tracta d’activitats vinculades a l'explotació de serveis energètics lligats a la generació, els subministraments, l’autoconsum compartit, l’agregació, l’emmagatzematge, la prestació de serveis d’eficiència energètica o la prestació de serveis de recàrrega per a vehicles elèctrics d'energia.
La posada en marxa de les Comunitats Ciutadanes d’Energia s’emmarca en l’estratègia de transició energètica del Prat, recollida per la Declaració d’Emergència Climàtica del Prat de 2020. La Declaració estableix, entre d’altres objectius, que cal assolir una ciutat on l’autogeneració i l’autoconsum estiguin generalitzats, amb un model energètic just, democràtic i renovable, que permeti el Prat proveir-se totalment d’energies renovables i neutres en carboni el 2050. Entre les accions més rellevants per assolir aquest objectiu, està la creació de Comunitats Ciutadanes d’Energia, una figura prevista per les directives europees vigents en aquesta matèria.
A banda de la partida extra d’1,6 milions d’euros, un altre punt aprovat amb el vot a favor de l’equip de govern i d’ERC i l’abstenció de Podemos i C’s a la sessió plenària d’avui ha estat l’adjudicació del servei de neteja de dependències i edificis municipals. El ple ha adjudicat aquest servei a l’empresa Servicios Especiales de Limpieza, amb un import fix anual de 5.086.498,80 € (sense IVA), amb mesures de contractació pública sostenibles, d'igualtat de dones i homes i d'altres aspectes socials i laborals.
Així mateix, s’ha aprovat inicialment per unanimitat la modificació del Reglament de la Comissió Municipal de Protecció Civil. Aquesta modificació adequa el reglament als canvis normatius en aquesta matèria, principalment canviant aspectes relatius a la seva composició i funcions. També s’ha canviat la nomenclatura de la comissió, que ha passant de local a municipal, perquè aquest és el terme contemplat pel marc normatiu català de protecció civil.
En l’apartat de mocions, al ple d’avui s’ha aprovat una moció pel compliment dels Drets Humans a la frontera d’Espanya amb el Marroc a Ceuta i Melilla, proposada pel Prat en Comú, Podemos i ERC. La moció insta el Congrés a obrir una investigació independent per aclarir els fets que van desencadenar 27 morts i centenars de ferits en aquesta zona el passat 24 de juny i determinar les responsabilitats polítiques i penals corresponents. La moció s’ha aprovat amb el vot favorable de El Prat En Comú, PSC, Podemos i ERC i l’abstenció de C’s.
El text condemna la pèrdua de vides humanes a la frontera d'Espanya amb el Marroc, que es consideren un “símbol tràgic de les polítiques d'externalització de les fronteres de la Unió Europea i la subcontractació d'aquestes responsabilitats al regne del Marroc”. També s’insta el Govern estatal a garantir una atenció sanitària adequada i de qualitat a totes les persones ferides i hospitalitzades arran dels fets del passat 24 de juny. També es demana a l’Estat que garanteixi el dret d’asil, habilitant l’accés a les oficines establertes a les fronteres de Ceuta i Melilla per a les persones que manifestin la voluntat de sol·licitar protecció internacional.
Una altra moció aprovada al ple d’avui per unanimitat ha estat per instar el Congrés dels Diputats a tramitar per la via d’urgència la llei per garantir una vida digna a les persones amb la malaltia de l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica). Aquesta proposició de llei implicaria ajuts perquè les persones amb ELA puguin costejar-se els tractaments que necessitin. La moció l’ha presentada C’s i ha incorporat una esmena de l’equip de govern.
El govern municipal també ha compartit a la sessió plenària d’avui l’informe anual del Síndic de Gregues de les queixes ateses al municipi el 2021. L’any passat, va atendre 21 queixes, xifra similar a la del 2019 en el context de prepandèmia. La majoria de queixes se centren en temes d’urbanisme, mobilitat, medi ambient, administració pública i tributs o polítiques socials. L’informe fa un balanç positiu de les mesures de transparència adoptades per l’Ajuntament, tot indicant aspectes a millorar. D’altra banda, sobre el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, les dades del Síndic reflecteixen una evolució positiva de la situació al Prat des de la signatura del Pacte contra la segregació escolar (curs 2018/2019), especialment a primària.
dijous, 19 desembre, 2024 - 20:00
dimarts, 17 desembre, 2024 - 15:30
dijous, 28 novembre, 2024 - 21:00