Ple municipal d'avui
dimecres, 9 setembre, 2020 - 20:15
El ple municipal del Prat, celebrat avui dimecres 9 de setembre, ha aprovat per unanimitat una moció que rebutja l’acord aprovat per la FEMP (Federación Española de Municipios y Provincias) i el govern estatal, per gestionar els romanents d’estalvi dels ajuntaments.
Cal tenir en compte que la Llei d’estabilitat pressupostària (més coneguda com a Llei Montoro) limita les condicions en què els ajuntaments poden utilitzar els seus superàvits. La moció, presentada pels grups de El Prat en Comú i Podemos, reclama flexibilitzar aquestes condicions i exonerar de la regla de la despesa els ens locals per comptar amb major autonomia financera local, ara més necessària que mai per poder afrontar l’impacte socieconòmic de la Covid.
Per contra, la proposta acordada per la FEMP i el govern espanyol planteja, sense flexibilitzar la regla de la despesa, que els ajuntaments cedeixin voluntàriament els seus estalvis a l’Estat, perquè aquest els hi vagi retornant progressivament en un termini de 15 anys, segons el Reial Decret plantejat pel govern i pendent de convalidació per part del Congrés.
La moció posa de manifest que, fins al moment, els ajuntaments han hagut de fer front a la pandèmia en primera línia sense cap dotació pressupostària específica ni de l’Estat ni de la Generalitat. Per això, la moció reclama a l’Estat que compleixi amb el seu compromís de garantir un crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000 milions d’euros, entre d’altres mesures. La demanda de suport també s’estén a la Generalitat, per tal que quantifiqui les despeses realitzades pels ajuntaments front a la pandèmia i estableixi les corresponents compensacions. S’insta al govern de la Generalitat a destinar almenys 300 milions d’euros als ajuntaments.
El ple municipal també ha aprovat la Declaració d’Emergència Climàtica de la Ciutat amb el vot favorable de tots els grups excepte de C’s, que s’ha abstingut. D’aquesta manera, es dona el tret de sortida a una ambiciosa estratègia per promoure la transició energètica al Prat de Llobregat, que contempla un ampli ventall de mesures, relacionades amb la mobilitat i les infraestructures, el model energètic, el creixement econòmic sostenible, el consum i la gestió dels residus, l’alimentació, la sensibilització social i cultural en matèria ambiental, la protecció dels Espais naturals del Delta i del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’ús eficient de l’aigua i la qualitat de l’aire i ambiental per a la millora de la salut. La declaració té en compte la ubicació estratègica del Prat entre dos grans infraestructures com són l’aeroport i el port i el seu impacte ambiental i torna a expressar el rotund rebuig del consistori a l’ampliació de l’aeroport proposada per Aena.
D’altra banda, al ple d’avui s’ha aprovat per unanimitat una declaració institucional amb què l’Ajuntament del Prat expressa la seva voluntat d’adherir-se a la Xarxa d’Entitats Locals per desenvolupar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de la FEMP. Aquesta xarxa estarà integrada per governs locals compromesos en la implementació dels ODS de forma transversal en les polítiques públiques municipals.
El ple també ha donat llum verda per unanimitat a l’adhesió de l’Ajuntament al Pacte del Baix Llobregat per a un nou impuls econòmic i social en quatre àmbits prioritaris en l’escenari post-Covid: la salut i el sistema sanitari, la lluita contra l’exclusió social, la crisi econòmica i la lluita contra el canvi climàtic. Aquest pacte comarcal s’afegeix al propi acord de ciutat per a la reconstrucció del Prat, que l’Ajuntament ja va aprovar el passat mes de juliol juntament amb diversos agents socials i econòmics de la ciutat.
Una altra de les mocions aprovades demana a la Comissió de Nomenclàtor de l’Ajuntament del Prat que canviï el nom de l’actual passeig de Joan Carles I del Prat. A més, s’insta a la Mesa del Congrés a iniciar una investigació sobre les presumptes conductes il·lícites del Rei emèrit, que permeti esclarir-ne les responsabilitats. S’ha aprovat amb el vot favorable dels grups El Prat En Comú, ERC i Podemos, l’abstenció del PSC i el vot contrari de C’s.
També s’ha debatut una altra moció presentada per C’s, que ha estat rebutjada amb el vot contrari de la resta de grups municipals, que demanava elaborar un Pla Municipal contra l’ocupació il·legal d’habitatges” i un cens d’habitatges ocupats, així com vetllar per la seguretat, i la convivència veïnals a l’entorn dels pisos afectats per aquest fenomen, per exemple mitjançant el reforç policial. La moció també demana a la Generalitat la retirada del Decret de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge ratificat a principis d’any que, entre d’altres mesures per promoure el lloguer social, estableix que els grans tenidors facilitin aquest tipus d’arrendament a les persones en situació vulnerable que portessin més de 6 mesos ocupant un habitatge buit de la seva propietat, en el moment d’entrada en vigor del decret.
El ple municipal del Prat també ha acordat, tal com s’ha exposat en aquest notícia prèvia, la suspensió de la Festa Major, com a mesura preventiva front a la Covid. La partida prevista per a la Festa es destinarà al fons de contingència contra l’impacte socioeconòmic de la Covid i al teixit cultural local.
Coincidint amb el primer ple del curs, aquesta tarda també ha pres possessió com a nou regidor i portaveu del grup municipal de Podemos, Carmelo Declara. Agafa així el relleu de Sandra Daza, que va abandonar el càrrec per motius personals al darrer ple municipal de juliol.
divendres, 24 gener, 2025 - 14:45
dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15
dijous, 19 desembre, 2024 - 20:00