Esteu aquí

El Ple municipal posa la primera pedra de la Fundació Potablava per a la protecció i promoció de l’aviram de Raça Prat, icona de la ciutat

El Plenari aprova per unanimitat una declaració institucional que dona el tret de sortida a la creació d’un instrument per cuidar col·lectivament d’una joia gastronòmica

Pavelló avícola Fira Avícola 2023

dijous, 28 novembre, 2024 - 21:00

La Fundació Potablava que ha de garantir el futur del pollastre de raça Prat ha rebut l’impuls per sortir de l’ou avui amb l’aprovació d’una declaració institucional per part del Ple Municipal. En la sessió ordinària de novembre, celebrada aquesta tarda al Saló de Plens de l’Ajuntament, s'ha començat a dibuixar el futur d'aquest instrument, previst al PAM, però també s'ha reconegut la tasca de la pagesia que ha desenvolupat i criat aquest aviram durant segles.

Tal i com va anunciar l’alcalde, Lluís Mijoler, a la presentació de la 51ena Fira Avícola de la Raça Prat, la ciutat posa fil a l’agulla a la tasca col·lectiva de vetllar per la supervivència del Pota Blava davant del repte que suposa l’envelliment dels criadors i, sobretot, criadores que han preservat aquesta au autòctona del delta del Llobregat fins a l’actualitat. Una fundació, impulsada per l’Ajuntament del Prat però en què estan cridats a participar també la pagesia, les empreses i entitats locals  i la ciutadania, és l’instrument que el consistori vol impulsar perquè la protecció d’aquesta icona de ciutat d’alt valor gastronòmic tingui una vessant comunitària.

La Fundació es presentarà en societat en la Fira Avícola de la Raça Prat que la ciutat celebra aquest cap de setmana a la Granja de la Ricarda, però la seva creació ja es contempla en el PAM 2024-2027. L’Ajuntament té la voluntat de promoure els pollastres, gallines i capons de Pota Blava com a elements característics de la producció agrícola, l’oferta gastronòmica i el territori del Prat. Per fer-ho, considera necessari abordar el relleu generacional en la criança d’aquesta espècie rústica que és el llegat de la labor secular de la pagesia del Delta.

La futura Fundació, segons la declaració institucional, tindrà com a missió conservar l’aviram Pota Blava mitjançant la criança i la comercialització, però també fomentar-ne l’arrelament comunitari a la ciutat, oferint la possibilitat d’apadrinar-ne exemplars, i difondre’l com a espècie autòctona “emblema del Prat i de l’agricultura i la ramaderia de proximitat al Delta del Llobregat i a Catalunya, bases per a una gastronomia singular i reconeguda”. El text no només mira cap al futur de la raça Prat sinó també cap al seu passat, per reconèixer i agrair la tasca que durant segles ha portat a terme la pagesia per desenvolupar i fer arribar fins als nostres dies el Pota Blava, primera au de tot l’Estat reconeguda amb el segell europeu d’Indicació Geogràfica Protegida.

Compartir

Noticies relacionades