dimecres, 16 desembre, 2020 - 20:30
El ple del Prat ha aprovat aquest dimecres, 16 de desembre, el pressupost municipal per al 2021, uns comptes que volen contribuir a reactivar la ciutat front a l’impacte socioeconòmic de la covid. Per això, s’incrementa la despesa social i de suport a l’economia local, a més de la inversió per promoure un model de ciutat més habitable, sostenible i cohesionada.
El pressupost municipal s’ha aprovat inicialment amb el vot favorable de l’equip de govern (El Prat En Comú i PSC) i Podemos i el vot contrari de C’s i ERC.
En conjunt, el pressupost municipal de 2021 de la corporació contempla una despesa total de 105.101.579 euros, equivalent als ingressos que tindrà el consistori, principalment a través de taxes i impostos municipals, mantenint la solvència dels comptes consolidada durant els darrers anys.
Els comptes de l’Ajuntament es divideixen entre els 97.999.021 euros del pressupost ordinari i els 7.102.558 del d’inversions. Globalment, s’incrementa un 7,7% respecte al 2020. Si al pressupost de la corporació hi afegim el de les tres societats municipals (Prat Espais, Aigües del Prat i el Prat Comunicació) i el del Consorci del Prat Nord, els comptes sumen fins a 114.574.30 euros.
El pressupost municipal de 2021 vol contribuir ara més que mai a promoure un model de ciutat cohesionada i cuidadora. Per això, el pressupost de l’àrea d’acció social passa dels 10.613.463 de 2020 als 11.158.144 de 2021, (+544.681 euros, +5,1%). Amb aquest increment es pretén, entre d’altres objectius, donar resposta a l’augment de sol·licituds d’ajut als serveis socials municipals en el context de la pandèmia, reforçant ajuts i programes com els àpats a domicili, les beques de menjador municipals o els allotjaments d’urgència. També s’impulsarà un nou Servei d’Atenció Domiciliària i s’efectuaran millores del Punt Solidari, des d’on es distribueix ajuda alimentària i bàsica a col·lectius en situació vulnerable.
També augmenta en 371.975 euros (+14,3%) el pressupost dels serveis de Ciutadania de l’Ajuntament del Prat, que passen dels 2.606.465 euros de 2020 als 2.978.440 de 2021. L’augment té, entre les seves principals finalitats, el reforç dels agents de convivència -per fer front als majors riscos per a la convivència que ha suposat el context sociosanitari de la covid- i el suport al teixit associatiu, també afectat pels efectes de la pandèmia.
També s’incrementarà el pressupost per al desenvolupament econòmic en 675.038,64 euros (+13,4%), dels 5.033.407,36 de 2020 als 5.708.446 de 2021. Així, es vol seguir desplegant el pla de xoc i de reactivació econòmica, així com fomentar l’ocupació de qualitat i fer costat al comerç i teixit productiu local. Una de les estratègies per donar-li suport serà contribuir a la seva digitalització.
També se seguirà impulsant la digitalització i modernització dels serveis municipals, seguint el camí iniciat amb l’OAC 360, posada en marxa recentment justament per ajudar les persones que tenen dubtes a l’hora de fer tràmits electrònics. L’àrea municipal d’Economia, Habitatge, Governança i Qualitat Democràtica, des de la qual s’impulsa aquest procés de digitalització, tindrà un presspost total de 14.295.913 euros el 2021, cosa que representa un augment d’1.303.564 euros respecte al 2020 (+10%).
El pressupost municipal de 2021 preveu més de 7 milions d’euros d’inversions per promoure un model de ciutat sostenible, habitable i amb major cohesió social. S’afegeixen als 9 milions d’euros d’inversions que ja es van mobilitzar el passat mes d’octubre amb aquesta finalitat.
Les inversions previstes per al 2021 contemplen remodelacions per fer més amable l’espai públic, ampliant voreres i impulsant la pacificació de diversos carrers (inicialment, els carrers de Sant Pere, Viladecans, Castella i Frederic Soler). També s’urbanitzarà i peatonalitzarà l’Avinguda del Canal, entre els carrers de Barcelona i Santiago Rusiñol, amb l’objectiu que aquest esdevingui un eix verd i connector amb els espais protegits i el Parc Agrari.
També s’impulsaran les inversions en matèria de transició energètica, especialment en plaques d’energia fotovoltaica i mobilitat sostenible, que es complementaran amb recursos procedents d’altres administracions com la UE. Així per exemple, es promourà la mobilitat compartida a la feina mitjançant vehicles elèctrics (amb una inversió de 567.620 euros), així com l’energia fotovoltaica en edificis municipals (invertint 641.438 euros). A més, se seguiran construint dos edificis d’habitatge públic per a diversos col·lectius amb majors dificultats per veure garantit aquest dret. L’any 2021, també se seguirà invertint en la futura residència municipal adaptada a les necessitats actuals i en el cobriment del frontó del CEM Estruch i l’adequació de l’espai com a pavelló.
Fins a 2,5 milions d’euros de les inversions municipals del mandat es destinaran a allò que decideixi la ciutadania a través dels pressupostos participatius en curs. Aquesta inversió municipal es repartirà entre els pressupostos de 2021, 2022 i 2023. Per al 2021, s’ha reservat 1 milió d’euros.
Per seguir facilitant la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació i la cultura, també es mantindrà el pressupost municipal d’aquestes dues àrees a nivells similars que al 2020. A Cultura, es destinaran 8.580.001 euros i a Educació, 8.230.219 euros. Aquests dos àmbits continuen situant-se entre els 6 amb més pressupost de l’Ajuntament, juntament amb Manteniment i Serveis Urbans (20,5 milions d’euros), Economia, Habitatge, Governança i Qualitat Democràtica (14,3), Acció Social (11,16) i Policia local (8).
La gran majoria dels ingressos municipals procedeixen d’impostos i taxes municipals (73,3% del total). Concretament, el 64,3% correspon a impostos directes (IBI, IAE..), incloent els que s’apliquen sobre les infraestructures de l’aeroport i el port situades al terme municipal del Prat. Un 1,30% correspon a impostos indirectes i un 7,7% a taxes i d’altres impostos. El 26,7% restant procedeix de transferències corrents d’altres administracions, transferències de capital, ingressos patrimonials o variacions d’actius financers.
Podeu consultar la presentació gràfica del Pressupost Municipal de 2021 aquí.
Al ple municipal d’avui també s’han aprovat de forma definitiva les ordenances fiscals i preus públics de 2021, amb el vot favorable de El Prat En Comú, el PSC i Podemos, el vot contrari d’ERC i l’abstenció de C’s. Al ple d’octubre, es van aprovar inicialment i, superat el període d’al·legacions, avui ja se n’ha finalitzat el procés de tramitació. Les ordenances mantenen els impostos i taxes municipals congelats i, per donar suport al teixit comercial i econòmic front a l’impacte de la pandèmia, es mantenen les exempcions fiscals per a l’inici d’activitat durant el 2021. Els comerços amb una superfície inferior als 300 m2 seguiran estan exempts de pagar la taxa de residus. En el marc del procés d’al·legacions i per decisió de l’alcalde, després d’escoltar les demandes del sector, s’ha introduït una modificació per bonificar l’any vinent el 75% de la taxa de terrasses i vetlladors.
D’altra banda, al darrer ple de l’any també s’ha aprovat la creació de la nova plaça de Direcció del Pla d’Igualtat de Gènere. S’ocuparà de la direcció i coordinació de les mesures per a l'actualització i desplegament global del Pla d’Igualtat de Gènere i de les polítiques d’igualtat de la Corporació, que s’aplicaran de forma transversal en els seus diferents àmbits d’actuació. També donarà assessorament en matèria d’igualtat de gènere a l’Àrea d’Alcaldia, Economia, Habitatge, Governança i Qualitat Democràtica i a la Regidoria de Feminisme i LGTBI.
Aquest també ha estat el primer ple municipal que ha tingut lloc després de la mort de Marta Mayordomo, el passat dilluns 7 de desembre. En el ple d’avui, s’ha recordat Marta Mayordomo, que era quarta tinent d’alcaldia i regidora de l’àrea de Desenvolupament Econòmic, amb un minut de silenci i amb les intervencions que li han dedicat portaveus de tots els grups municipals.
dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15
dijous, 19 desembre, 2024 - 20:00
dimarts, 17 desembre, 2024 - 15:30