Esteu aquí
El Prat disposa aquest estiu de 17 refugis climàtics on protegir-se de la calor
Cinc centres cívics, quatre centres esportius, el Centre de Desenvolupament Econòmic i Cases d’en Puig integren la xarxa d’equipaments municipals dels quals pot fer ús la ciutadania per gaudir d’una temperatura confortable
dijous, 18 juliol, 2024 - 12:00
Onze equipaments municipals romandran oberts durant l’estiu per acollir les persones que necessitin un espai climatitzat on protegir-se de les altes temperatures. Aquests edificis se sumen als vuit parcs i places de la ciutat que, gràcies a les ombres, bancs o fonts de què disposen, es consideren també refugis climàtics.
Si bé se’n pot beneficiar la ciutadania en general, els espais estan especialment adreçats als col·lectius més vulnerables a l’impacte de les elevades temperatures sobre la salut, entre ells, la infància, la gent gran, les persones amb malalties cardiovasculars o les dones embarassades.
Els equipaments identificats com refugi climàtic són:
-
Centre Cívic Jardins de la Pau
-
Centre Cívic Ribera Baixa
-
Centre Cultural Remolar – Espai Gent Gran
-
Cèntric Espai Cultural
-
Centre Cívic Palmira Domènech
-
Centre Esportiu Fondo d’en Peixo
-
Centre Esportiu Sagnier
-
Centre Esportiu Estruch
-
Centre Municipal de Vela
-
Centre Desenvolupament Econòmic
-
Cases d’en Puig – edifici annex
Consulteu les dates i horaris d’obertura durant el juliol i l’agost.
Els espais a l’aire lliure identificats com refugi climàtic són:
-
Plaça de Pere Calders
-
Plaça de l'Estany de Sant Maurici
-
Pineda del Parc Nou
-
Parc de la Solidaritat
-
Jardins de la Pau
-
Fondo d’en Peixo
Recomanacions per prevenir els efectes de la calor
Aquests són els consells generals per protegir-vos de les altes temperatures:
-
Beveu aigua fresca de manera regular encara que no tingueu set per evitar la deshidratació.
-
Feu àpats lleugers i preneu aliments rics en aigua.
-
Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol i estigueu-vos a les habitacions més fresques. A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
-
Utilitzeu, sempre que sigui possible, sistemes de ventilació o aire condicionat i, en cas de no tenir-ne, intenteu passar com a mínim dues hores al dia a llocs climatitzats.
-
Eviteu el sol directe i seguiu les recomanacions de protecció solar.
-
Eviteu sortir durant les hores de més calor, especialment si és per practicar esport a l'aire lliure.
-
Tingueu especial cura dels infants, la gent gran i les persones amb malalties cròniques. Visiteu a familiars o persones grans que visquin soles per assegurar-vos que s'hidraten suficientment.
-
Si algú pateix un cop de calor, és important reconèixer-ne els símptomes (temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement) i dirigir-se a qualsevol centre d’atenció primària on hi ha un protocol d’actuació davant aquests casos.
Per estar al cas de les onades de calor i, en general, de la informació meteorològica, podeu descarregar-vos l’app de Meteocat, on podeu configurar-vos la notificació d'avisos.
Consells per prevenir incendis
Amb l’elevació de les temperatures, també s’incrementa el risc d’incendi. Per això, és important prendre mesures preventives, entre elles:
-
No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
-
No llenceu coets, petards, focs d’artifici, globus (per exemple, fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones forestals.
-
Si teniu jardí de vegetació, mantingueu-lo net i amb una distància de 6 metres entre els arbres evitant que les capçades es toquin entre elles i que toquin la façana. Mantingueu netes també les franges de protecció perimetral.
-
Pel que fa a les barbacoes, han d’estar envoltades per una franja de terreny sense vegetació i només es poden utilitzar si són d’obra amb mataguspires i tancament.
Com protegir les mascotes
La calor també és un risc per a la salut dels animals de companyia. Quan la seva temperatura corporal supera els 40ºC pateixen un cop de calor i això es considera una urgència veterinària, ja que la mortalitat que provoca és molt elevada i pot produir-se, en condicions adverses, en només 10-20 minuts. Per tot això, és recomanable:
-
Procurar-los espais d'ombra, on puguin descansar.
-
Evitar els espais tancats i calorosos.
-
No deixar-los mai tancats dins del cotxe.
-
Evitar, si és possible, sortir a passejar a les hores de més calor, és a dir, entre les 12 h i les 16 h.
-
Hidratar-los sovint, especialment si sortim de passeig.
-
Humitejar el pèl quan fa molta calor.
-
Assegurar-nos que el seu menjar i abeurador se situen a l’ombra, perquè no es ressequin ni s’escalfin amb el sol.
-
Evitar que trepitgin asfalt si està molt calent.
-
Si són de pèl blanc, utilitzar cremes específiques per evitar que es cremin.
En cas que pateixin un cop de calor, traslladeu-los a un lloc d’ombra, oferiu-los aigua natural, emboliqueu-los amb tovalloles amarades d’aigua (mai molt freda) i porteu-los a la consulta veterinària.