divendres, 10 desembre, 2021 - 09:30
Els dos grups que formen el govern municipal, el Prat en comú i el PSC, han revisat el seu acord de govern municipal per adaptar-lo i reforçar-lo de cara als reptes del final del mandat. Coincidint amb l’elaboració dels pressupostos municipals per al 2022, l’alcalde Lluís Mijoler i el primer tinent d’alcaldia Juan Pedro Pérez han signat aquest divendres una addenda a l’acord subscrit el 26 de juny del 2019 que recull aquesta reorganització de l’executiu municipal. El batlle en donarà compte a les entitats en l’audiència pública de pressupostos que tindrà lloc el proper 20 de desembre.
“Actualment s’ha acomplert un 64% del Pla d’Actuació Municipal i un 83% de l’estratègia de reconstrucció Ara més que mai amb què el vam complementar després de l’esclat de la pandèmia”, indica l’addenda a l’acord de govern signada aquest divendres, que afegeix que “en aquest context, la Comissió de Seguiment de l’acord de govern entre el Prat en Comú i el PSC ha fet una anàlisi i ha arribat a la conclusió que és necessari i oportuna la seva revisió per encarar en les millors condicions possibles el tram final de la legislatura: garantint la governabilitat i l’estabilitat necessàries per afrontar la resta del mandat i consolidant els acords formalitzats”
El text recorda els canvis de context que s’han produït al món, al país i al Prat després de la signatura de l’acord de govern i l’aprovació del Pla d’Actuació Municipal, el 2019, i cita en aquest sentit la crisi sanitària, però també social i econòmica de la covid, així com el debat sobre l’ampliació de l’aeroport.
“Ens trobem doncs en un context complicat, però en el qual també s’obren moltes oportunitats”, constata el text de l’addenda, que indica que “els plans de resiliència i innovació de la Unió Europea, l’Estat i la Generalitat ens interpel·len i ens obliguen a focalitzar esforços en obtenir finançament per tal de desenvolupar projectes estratègics que ens permetin avançar en els reptes de l’Agenda 2030 i que s’enquadrin en els objectius que ha definit la UE en els fons Next Generation; uns projectes que han de reforçar tant la cohesió i inclusió social com el model de ciutat del Prat”.
Per tot plegat, l’addenda preveu la creació d’una nova àrea municipal, d’Alcaldia, Innovació, Agenda 2030 i Next Generation que tindrà com a objectiu impulsar els projectes estratègics i innovadors que actualment té en marxa l’Ajuntament del Prat i impulsar-los a través de la captació de finançament d’altres administracions, que se sumi als recursos propis mobilitzats en els pressupostos municipals. En aquest sentit, aquesta captació de fons externes és especialment estratègic en un context en què la sentència sobre l’impost de plusvàlues ha suposat una pèrdua de recursos a tots els Ajuntaments, inclòs el del Prat.
La creació d’aquesta nova àrea és coherent amb la política d’impuls d’aquests projectes estratègics i innovadors que ja ha desenvolupat en els darrers mesos la gerència municipal, i la reforçarà.
Assumirà aquesta nova àrea el primer tinent d’alcaldia, Juan Pedro Pérez Castro. El substituirà al capdavant de l’àrea d’Urbanisme la tinent d’alcaldia Alba Bou Jordà, que ja va fer-se càrrec d’aquest àmbit en l’anterior mandat i que seguirà al capdavant de les polítiques públiques que s’estan desplegant al Prat en defensa del dret a l’habitatge. En aquest sentit es continuarà desplegant, en coordinació amb Prat Espais, el Pla Local d’Habitatge aprovat en aquest mandat i impulsant la construcció d’habitatge públic de lloguer assequible a l’Eixample Sud, entre d’altres. Pel que fa a Urbanisme, l’àrea seguirà impulsant projectes estratègics del mandat com les pacificacions de carrers, amb l’execució d¡un gran eix verd a l’Avinguda del Canal, o el disseny inici de la construcció de la nova residència municipal de gent gran.
David Vicioso Adrià al seu torn assumirà l’àrea d’Economia, Governança i Qualitat Democràtica que deixa vacant Bou Jordà, i serà substituït al seu torn per Anna Martín Cuello al capdavant de l’àrea d’Acció Social. Així mateix, Vicioso Adrià seguirà al capdavant de la regidoria delegada de Policia Local. Finalment, Quim Bartolomé Capdevila assumirà l’àrea d’Acció Ambiental que deixa Martín Cuello i Dolors Siles García assumirà la regidoria de Feminismes i LGBTI que fins ara també assumia Martín Cuello i seguirà dins de l’àrea que ella dirigeix.
Aquests canvis permetran també plasmar al cartipàs els resultats d’algunes polítiques que s’han posat en marxa durant aquest mandat. En aquest sentit, l’àrea d’Acció Social ho serà també d’Acció Comunitària, recollint així el procés de fusió dels àmbits de persones i de ciutadania que s’està impulsant per aconseguir una major coherència de les polítiques destinades a preservar la cohesió social i a dinamitzar la comunitat pratenca. Dins d’aquesta àrea es crearà també la regidoria d’Entitats, per acompanyar millor el teixit associatiu pratenc en l’actual context de represa després de la covid.
També en aquest sentit, l’àrea d’Acció Ambiental i Energia s’unirà a la de Manteniment i Serveis Urbans, permetent una major coherència, per exemple, entre les polítiques de transició ecològica i de gestió de residus. En el mateix sentit de reforçar i dotar de major coherència aquesta àrea que ha adquirit cada cop més pes, es crearà la regidoria de Dret a l’Aigua. Aquesta regidoria recollirà la llarga experiència pratenca en la gestió pública de l’aigua amb l’objectiu de preservar i projectar aquesta experiència de la ciutat en la gestió pública d’aquest i altres béns comuns. S’encarregarà de la gestió, coordinació i execució de les actuacions municipals per garantir la gestió pública, la provisió i la qualitat de l’aigua als usuaris domèstics, comercials, industrials i agraris i als espais naturals, en coordinació amb l’empresa pública i davant de les administracions i les empreses i agències que corresponguin. L’assumirà Francisco Lorenzo Gallardo.
Finalment, cal esmentar també que la regidoria de Memòria Històrica que ha estat creada en aquest mandat i ha suposat un renovat impuls en les polítiques públiques d’aquest àmbit es passarà a dir regidoria de Memòria Democràtica, tot adaptant el seu nom al consens historiogràfic.
L’alcalde donarà compte d’aquest reforç a l’audiència pública de pressupostos
Immediatament després de signar l’addenda a l’acord de govern, se n’ha informat a la junta de portaveus de tots els grups municipals. Així mateix, l’alcalde donarà compte d’aquest reforç del govern municipal i respondrà totes les consultes que hi pugui haver per part de les entitats de la ciutat a l’audiència pública de pressupostos que tindrà lloc el proper dilluns 20 de desembre, a les 19h al Centric.
Organigrama
Per tal d’executar i gestionar el conjunt d’eixos programàtics del Pla d’Actuació Municipal, plantegem l’organigrama funcional següent:
Alcalde:
- Lluís Mijoler Martínez
Tinents d’alcaldia i Junta de Govern Local:
Organigrama:
Aquí pots descarregar i consulta el document (pdf - 156868 bytes)
divendres, 8 novembre, 2024 - 15:00
dijous, 7 novembre, 2024 - 14:30