dimecres, 7 juliol, 2021 - 18:30
El ple municipal del Prat de Llobregat, que s'està celebrant aquest dimecres 7 de juliol, ha aprovat de forma inicial el Pla local de Govern Obert, amb què l’Ajuntament del Prat es vol situar com a ciutat capdavantera en transparència i participació.
Aquest pla, el procés de redacció del qual es va iniciar la passada legislatura, consta de cinc eixos d’actuació. En primer lloc, vol avançar en el tractament de les dades amb l’objectiu d’implementar millores en la gestió municipal, tant externes de cara a la ciutadania com internes per a l’organització de l’administració local. En segon lloc, es vol aprofundir en la transparència i millorar la visualització de les dades de la gestió i polítiques municipals. En tercer lloc, es vol avançar en la rendició de comptes, perquè la ciutadania pugui comprovar els compromisos formals del consistori i quin és el seu grau de compliment al llarg del temps, mitjançant eines que en simplifiquin la supervisió. En quart lloc, es vol fomentar més la participació ciutadana, ampliant les iniciatives ja posades en marxa els darrers anys amb aquest objectiu. Finalment, el cinquè àmbit està dedicat a la integritat pública, per reforçar les garanties del comportament ètic dels membres de la corporació.
El Pla local de Govern Obert és el resultat del treball iniciat fa més de 10 anys, quan el departament de Ciutadania de l’Ajuntament va començar les primeres iniciatives de participació adreçades als col·lectius del teixit associatiu. També, des de fa dues legislatures, s’estan duent a terme processos participatius, per consultar individualment als veïnes i veïnes del Prat la seva opinió sobre diversos temes (plans locals, reformes urbanes, pressupostos participatius dels quals s’acaba de fer la segona edició, etc.). L’any 2013, també es va posar en marxa el portal de transparència del web municipal i es va iniciar l’Estratègia digital de l’Ajuntament, que s’han anat actualitzant des d’aleshores d’acord amb l’evolució de les necessitats. El 2016, es va crear la regidora d’Economia, Bon Govern i Transparència i el 2017 es va aprovar el nou Reglament Orgànic Municipal, incorporant els principis de transparència i bon govern.
Després de l’aprovació inicial del Pla local de Govern Obert, amb el vot favorable de l'equip de govern i Podemos, l'abstenció d'ERC i el vot contrari de C's, s’obrirà el període d’exposició pública abans de l’aprovació definitiva. El Pla local de Govern Obert es pot consultar aqui.
Al ple d’avui, també s’ha aprovat de forma definitiva el Pla local d’habitatge de la ciutat per al període 2021-2027, amb el vot favorable de tots els grups, excepte de C's que s'ha abstingut. El Pla local d’Habitatge, que defineix els principals reptes i línies d’actuació per garantir aquest dret social al Prat en els propers 6 anys, contempla una inversió de 25 milions d’euros amb aquesta finalitat. La major part (16,5 milions) es destinarà a promoure el parc d’habitatge social i assequible. Fins al 2027, és previst doblar el lloguer social i assequible a la ciutat, passant dels 329 pisos actuals a més de 600. Les noves promocions de lloguer social i assequible, que es faran a l’ARE Eixample Sud, seran gestionades per Prat Espais o la Cooperativa Obrera de Viviendas, que realitzarà el primer bloc d’habitatges cooperatiu de la ciutat en un solar del qual l’Ajuntament ha cedit el dret de superfície per a més d’un centenar d’habitatges.
El Pla Local d’Habitatge s’ha elaborat a partir d’un procés participatiu en què han pres part els diferents agents socials, polítics i econòmics locals involucrats en aquesta qüestió. Consta de quatre eixos d’actuació: ampliar el parc d’habitatge social i assequible (16,5 milions d’inversió); rehabilitar i mantenir el parc d’habitatges (2,8 milions); prevenir i atendre l’exclusió residencial (5,3 milions); i controlar el preu del lloguer -per tal que es respecti la normativa catalana que el regula- i el bon ús dels habitatges (480.000 euros).
A més de la construcció de prop de 300 habitatges de lloguer social i assequible, altres accions destacades del pla són: l’adquisició per part de l’Ajuntament de 70 pisos més a través de l’exercici del dret de tanteig i retracte, la concessió d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges -alguns específicament per a comunitats vulnerables- també tenint en compte criteris d’eficiència; o la posada en marxa del Servei d’Intervenció i Prevenció de l’Exclusió Residencial (SIPER), que es dedicarà a intervenir i prevenir casos d’exclusió residencial.
dimarts, 19 novembre, 2024 - 11:30
dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45
dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45