Esteu aquí

El Prat es marca com a principals reptes de mandat la defensa del dret a l’habitatge, la transició energètica i preservar un model de ciutat cohesionada

Des d'avui mateix, el PAM es pot consultar al web elprat.cat/pam, des d'on la ciutadania podrà fer seguiment continuat del desenvolupament de les diferents actuacions.

Sessió del ple municipal de desembre, en què s'ha aprovat el PAM 2020-2023

dimecres, 11 desembre, 2019 - 19:00

El ple municipal del Prat de Llobregat ha aprovat avui, dimecres 11 de desembre, el Pla d’Actuació Municipal (PAM) per desenvolupar durant aquest mandat, en el període 2020-2023.  El PAM s'ha aprovat amb el vot favorable de l'equip de govern municipal (El Prat En Comú i PSC) i ERC,  el vot contrari de C's i l'abstenció de Podemos. 

La votació del PAM ha coincidit la del pressupost de 2020, el primer que desplegarà aquest Pla d’Actuació Municipal i els principals continguts del qual  es van avançar en l’Audiència Pública de dilluns passat. 

El PAM s’ha publicat a l’apartat del web municipal elprat.cat/pam, en una plataforma que permetrà que l’administració reti comptes de forma continuada a la ciutadania sobre el seu grau de compliment en cada moment del mandat. Això es fa a través d’un espai web molt visual, que incorpora percentatges de realització de cadascuna de les 283 actuacions del PAM distribuïdes en 35 àmbits i vuit eixos, a més d’un capítol d’inversions.

Sota el títol “El Prat d’avui, el Prat del futur”, el PAM vol consolidar l’actual model de ciutat, amb la cohesió social com a eix central, i alhora entomar reptes com la lluita contra el canvi climàtic, l’habitatge, els drets de les dones i LGTBI, la memòria democràtica, la revolució tecnològica i el foment d’una economia amb valors.  Concretament, el PAM 2020-2023 consta dels següents eixos d’actuació*:

Eix 1: Una ciutat que cuida i garanteix drets

Contempla polítiques per promoure la inclusió social contra les desigualtats. Per això, es reforçaran els serveis d’acció social i s’abordaran situacions d’emergència social, especialment pel que fa a l’habitatge. Durant el mandat, s’invertiran fins a 25 milions d’euros per ampliar el parc d’habitatge públic i assequible de la ciutat. D’una banda, es concertaran amb agents locals socials la construcció de 96 habitatges de lloguer a un preu per sota del mercat al solar municipal situat a l’avinguda de l’Onze de Setembre. D’altra banda, es promourà un edifici d’uns 70 habitatges de lloguer a la zona del Prat Sud destinat a col·lectius específics (joves, gent gran, persones amb diversitat funcional i persones en situació d’emergència habitacional).

Altres línies d’actuació tenen a veure amb els drets de la infància i l’adolescència; la gent gran o les persones amb capacitats diverses. En matèria d’inversions, cal destacar la construcció d’una nova residència municipal per a la gent gran.

Eix 2: Una ciutat que garanteix la cultura i l’educació

Se situen educació i cultura com a eixos estratègics de ciutat i motors de transformació social. En aquest sentit, seran cabdals programes com IntersECCions o Arts en Viu. El desenvolupament del projecte del Teatre L’Artesà, node central del sistema d’Arts en Viu, i de l’Escola d’Arts en Viu seran fonamentals. Aquest eix també inclou les polítiques de joventut, amb el desplegament del Pla Jove 2018-2022.

Eix 3: Una ciutat activa i saludable

Es vol garantir la salut i benestar físic i emocional de la ciutadania, fomentant l’accés en igualtat d’oportunitats a l’activitat física i l’esport o a activitat educatives i de sensibilització sobre hàbits saludables. També cal destacar el desplegament del Pla local de salut i l’Estratègia de salut mental comunitària. En matèria d’inversions, cal destacar les reformes d’equipaments esportius (CEM Sagnier, Estruch i Julio Méndez, Pista poliesportiva de la Granja i Pista de patinatge de velocitat al Parc Nou).

Eix 4: Una ciutat habitable i amable

Es vol consolidar un model de ciutat que doni resposta a les necessitats d’habitatge i d’activitat econòmica, amb una planificació sostenible. Es fa una ferma aposta per un model de mobilitat sostenible i per millorar l’espai urbà i els equipaments de la ciutat, des d’un punt de vista  tecnològic, de sostenibilitat o de dinamització d’espais de socialització. Per exemple, s’impulsarà la remodelació de la Plaça de Disset de Setembre. També s’avançarà en el desenvolupament de la segona fase de l’Eixample Sud, entre el barri de la Barceloneta i el nou accés del polígon Pratenc, urbanitzant carrers i espais verds, previ a la construcció de nous habitatges.

Eix 5: Una ciutat sostenible i en transició ecològica i energètica

El Prat desenvoluparà un Pla local d’adaptació al canvi climàtic, que fomenti la interlocució de les diferents administracions i agents socials involucrats, amb l’objectiu de convertir el municipi en un referent arreu de Catalunya i l’Estat en matèria de transició energètica. Es tracta de convertir l’energia en un vector de transformació, de millora de la qualitat de vida i d’enfortiment del teixit productiu. Altres mesures són el desenvolupament d’un pla de millora de la qualitat de l’aire i d’una estratègia de zona de baixes emissions (en el marc de l’estratègia metropolitana). Aquest eix d’acció també inclou la preservació del delta del Llobregat com a espai natural singular i únic; protegir les zones agrícoles del Parc Agrari; fomentar l’educació ambiental; disminuir la generació de residus; o potenciar el model de gestió pública de l’aigua del Prat. 

Eix 6: Una ciutat innovadora, emprenedora i promotora del talent

Es vol fomentar l’ocupació, així com l’emprenedoria i el teixit empresarial de la ciutat. S’apostarà per una economia amb valors, fomentant un model de desenvolupament econòmic just, sota els valors de la igualtat, la cooperació, la sostenibilitat. Així mateix, s’apostarà per posicionar el Prat com a referent de l’economia social i cooperativa. Dinamitzar el comerç local o situar el turisme com a motor del desenvolupament econòmic local, posant especial èmfasi en la gastronomia de proximitat, són d’altres eixos d’actuació.

Eix 7: Una ciutat per conviure-hi, amb memòria i feminista

Cal destacar el desplegament de serveis i recursos per a la formació, prevenció i l’atenció de l’abordatge de les violències masclistes i el desplegament de polítiques de prevenció contra la LGTBIfòbia. Aquest eix també inclou les polítiques de memòria democràtica, per reparar la memòria de les víctimes de la Dictadura franquista i posar en valor la història de les classes populars i les dones del Prat, així com el patrimoni històric i cultural de la ciutat.  De fet, per primer cop aquest mandat el cartipàs municipal inclou una regidoria de Memòria. També s’agrupen en aquest bloc les polítiques de justícia global, convivència i nova ciutadania. 

Eix 8: Una ciutat transparent i amb un bon govern

Es vol implantar el Pla de govern obert per situar la ciutadania com a eix central de la governança i atorgar-li un paper corresponsable a partir del coneixement de l’activitat pública. Per això, s’establiran instruments d’avaluació i de rendició de comptes de les polítiques públiques que possibilitin el seguiment ciutadà. També es vetllarà per garantir els drets digitals de la ciutadania.

 

*Hi ha un novè eix d’inversions, però a la nota s’han recollit les principals inversions en l’apartat de l’àrea corresponent.

Compartir