dijous, 2 juny, 2016 - 15:00
El Ple de l'Ajuntament del Prat va aprovar ahir per unanimitat el Pla Local d'Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC), que té els següents objectius:
• Avaluar els riscos i la vulnerabilitat als perills del canvi climàtic dels diferents elements territorials del terme municipal del Prat.
• Analitzar l'evolució previsible d’aquests riscos potencials a mitjà i llarg termini.
• Augmentar la capacitat d'adaptació del municipi a partir del programa d'actuacions establert per a l'horitzó 2020.
El PLACC se centra en els àmbits en els quals l'Ajuntament pot incidir, per bé que n'hi ha d'altres per als quals no té competències i que corresponen a administracions superiors.
Les quatre principals problemàtiques provocades pel canvi climàtic al Prat i a les quals caldrà adaptar-se són les següents:
1.- Augment de la temperatura. Les projeccions climàtiques indiquen que la temperatura mitjana s'incrementarà entre 3,3º i 4º en l'horitzó de l'any 2100 respecte de la mitjana del període 1971 – 2000.
2.- Reducció de la pluviometria. En el mateix horitzó temporal les precipitacions es reduiran entre un 3,7% i un 30%.
3.- Increment de la torrencialitat. Tot i que en conjunt plourà menys, augmentaran els episodis de pluges torrencials que provocaran aiguats.
4.- Pujada del nivell del mar. Fins a l'any 2100 el nivell del mar podrà pujar entre 0,53 i 1,8 metres. El nucli urbà del Prat es troba actualment entre 2 i 4 metres per sobre del nivell del mar.
Al Prat, l'aigua és un factor clau
Segons el PLACC, al Prat, els riscos potencials més rellevants i que requereixen una actuació prioritària tenen a veure amb l'aigua, que cada cop serà més escassa –l'aqüífer patirà una reducció de la seva recàrrega- i també de menor qualitat, alhora que patirà més demanda per a usos agrícoles, relacionada amb l'increment de temperatures i de sequeres.
A nivell local també caldrà parar especial atenció als efectes de l'augment de la temperatura sobre la salut de les persones (onades de calor, afeccions respiratòries) i sobre la biodiversitat (alteracions dels ecosistemes litorals, espècies exòtiques invasores, etc).
34 mesures
El PLACC, elaborat pel prestigiós Estudi Ramon Folch (ERF), planteja l'adopció de 34 mesures, de les quals 25 ja estan en curs –per bé que cal mantenir-les i potenciar-les – i les altres 9 són novedoses. D'aquestes últimes destaquen algunes com:
• Afavorir l'estalvi i la reutilització de l'aigua mitjançant ordenances reguladores i fiscals.
• Elaborar un pla estratègic del verd urbà.
• Actualitzar l’estratègia local de biodiversitat del Prat per garantir la resiliència dels hàbitats naturals del delta i la seva connectivitat.
• Redactar un protocol d'actuació en cas d'onades de calor.
• Revisar les estratègies de mobilitat sostenible en clau de reducció de la contaminació atmosfèrica.
• Estudiar solucions per a la problemàtica de la regressió crònica del litoral del delta del Llobregat.
El PLACC també preveu campanyes de sensibilització ciutadana, centrades especialment en l'eficiència de l'ús de l'aigua i de l'energia, i en la conservació de la biodiversitat.
Reducció del 40% de les emissions de gasos
El PLACC s'integrarà en un futur proper en el PAESC (Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima), que l'Ajuntament del Prat aprovarà per donar compliment a l'anomenat Pacte dels Alcaldes, aprovat l'any passat a Brussel•les i que té com a objectiu reduir el 40% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle del municipi l'any 2030 respecte de l'any 2005.
Tot seguit podeu escoltar una entrevista sobre aquesta qüestió a Alba Bou, tinenta d'alcalde d'Urbanisme i Medi Ambient, emesa a El Prat Ràdio (91.56 FM).
dijous, 14 novembre, 2024 - 11:15
dilluns, 11 novembre, 2024 - 14:15
dilluns, 11 novembre, 2024 - 09:30