dimecres, 1 desembre, 2004 - 15:45
En l'elaboració del Pla hi ha estat implicats tots els grups polítics municipals, un equip ampli de professionals de l'Ajuntament i un conjunt d'entitats i agents socials que van mostrar el seu interès en participar-hi.
El Pla tracta temes com la situació actual del Prat referida a la diversitat de nacionalitats, el marc legal respecte a la immigració, el model de ciutat que volem anar construint, i els principis bàsics que cal tenir en compte en la gestió de la diversitat i la immigració (respecte als drets i al compliment dels deures per a tothom, promoció de la integració i la convivència, reconeixement de la diversitat...).
El Pla aborda iniciatives com la millora dels punts d'acollida de persones nouvingudes perquè coneguin aspectes fonamentals per la seva integració (la realitat del Prat, els seus costums, les normes de convivència) i facilitar-los la informació i les coordinacions necessàries per a una integració digna i respectuosa amb els drets humans.
Altres iniciatives que es proposen són accions d'informació i sensibilització adreçades a tota la ciutadania, el foment del coneixement i la convivència entre col·lectius, vetllar per la plena escolarització dels infants, facilitar l'aprenentatge de les llengües oficials, i accions encaminades a assolir una convivència pacífica i respectuosa.
Qui seu a Taula?
El Ple també va aprovar l'avantprojecte de reglament del Consell Municipal "Taula per Una Nova Ciutadania", un organisme de participació ciutadana que vol treballar per la cohesió social, la convivència , la plena integració de les persones nouvingudes i la sensibilització de tots els pratencs i pratenques davant la creixent diversitat de cultures i de maneres de fer.
La Taula, que es constituirà formalment a principi de 2005, estarà formada per entitats com associacions de mares i pares d'alumnes, associacions culturals, associacions de veïns i veïnes, centres escolars, esplais, entitats solidàries, sindicats, partits polítics, etcètera. De fet, està oberta a totes aquelles entitats que hi vulguin participar.
La immigració al Prat
Manuel Calderón estudia primer de Comunicació Audiovisual a la UAB. L'any passat, quan feia 2n de batxillerat a l'IES Ribera Baixa del Prat, va fer un treball de curs titulat "La immigració al Prat de Llobregat".
"Volia veure la magnitud del fenomen", explica Manuel. Per fer aquest ampli treball va servir-se de documentació estadística, bibliografia, Internet, entrevistes a experts i enquestes de carrer.
Manuel reconeix que, abans d'iniciar el treball, "tenia una idea més aviat negativa de la immigració. La veia com un perill, un fet perjudicial". Un cop acabat el treball, aquella idea preconcebuda va canviar substancialment. "Hauríem de fixar-nos en els aspectes positius del fenomen, que en té i molts. Des del punt de vista econòmic, l'aportació de la immigració és fonamental, ja que assumeix treballs que la gent d'aquí rebutja i que algú ha de fer. Des del punt de vista cultural, la seva aportació és també força enriquidora". El principal escull que hi veu és "el desconeixement mutu i la poca interrelació que encara hi ha entre els autòctons i els nouvinguts, i això cal atribuir-ho tant als uns com als altres". Manuel creu que "això és menys problemàtic entre les generacions més joves, que estudien junts i es relacionen com a companys, d'igual a igual". Per tot plegat, Manuel és optimista de cara al futur.
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
dimecres, 18 desembre, 2024 - 11:45
dimarts, 17 desembre, 2024 - 13:00