Esteu aquí

Els pericos fan niu al Llobregat.

TEMES: Esports

L'RCD Espanyol construirà el seu nou estadi en uns terrenys que comparteixen el Prat i Cornellà, a l'altra banda del riu. El projecte urbanístic preveu, a més de l'estadi, equipaments hotelers, d'oficines, comercials i lúdics.

dijous, 1 maig, 2003 - 02:00

Un conveni signat al mes de març passat pels ajuntaments del Prat i Cornellà, la Generalitat de Catalunya i l'RCD Espanyol ha significat el tret de sortida per construir l'estadi als terrenys coneguts com la Plana del Galet. Es tracta d'una zona de 19 hectàrees la titularitat de la qual pertany a diverses institucions, particulars i el club de futbol.

El conveni posa les bases tècniques, jurídiques i de gestió pel que fa al desenvolupament urbanístic dels terrenys, ocupats ara per una gravera i activitats residuals, per la qual cosa caldrà modificar el Pla General Metropolità d'urbanisme. A més, per obtenir-ne l'aprovació urbanística, l'RCD Espanyol ha hagut de permutar els usos del sòl amb un solar de 7,6 hectàrees que posseeix a la riera de Can Solé, entre Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi, que es destinaran a zones verdes i, en part, a activitats industrials i terciàries. Així s'aconseguirà la protecció paisatgística i el valor de corredor ecològic d'aquesta riera.

El projecte preveu que, a més de l'estadi, s'aixequin a la zona un total de 55.000 metres quadrats de zona edificable per a usos hotelers, d'oficines, comercials i recreatius. Això permetrà garantir la viabilitat econòmica del conjunt del projecte. De fet, el club pretén finançar la construcció de l'estadi (uns 40 milions d'euros) amb la venda de tota la promoció terciària del complex. Per evitar que el fet de posar en marxa tot aquest complex provoqui problemes de circulació, el conveni redefinirà la xarxa viària de la zona. D'altra banda, es preveu que el Trambaix, el tramvia del Baix Llobregat, tingui una parada a tocar de l'estadi.

El gol sud, al Prat

Durant la signatura del conveni, l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor, va comentar en clau d'humor que "el gol sud serà al Prat, i el gol nord, a Cornellà, encara que no sabem quina serà la porteria que donarà sort als periquitos". Efectivament, el camp es trobarà a cavall d'aquests dos municipis (el 53 % a Cornellà i el 47 % al Prat). L'estadi serà dissenyat per l'equip d'arquitectes Gasulla, Fenwick i Arup, autor, entre altres camps, del Saint James Park de Newcastle. L'estadi tindrà capacitat per a 38.000 espectadors, encara que es podrà ampliar fins a les 42.000 places, i es calcula que les obres acabaran al desembre del 2005. Des que es va enderrocar l'estadi de Sarrià, al setembre del 1997, l'Espanyol ha disputat els seus partits a l'estadi olímpic Lluís Companys de Barcelona, llogat a l'Ajuntament.

El regidor d'Esports de l'Ajuntament del Prat, Antoni Rodés, recorda que "l'Espanyol té una gran reputació a la nostra ciutat. Cap als anys quaranta va tenir al seu equip tres jugadors del Prat, i això va fer que tant pericos com culers els tinguessin molt d'afecte. Aquí, l'Espanyol ha organitzat no fa gaire el seu aplec de penyes, i en té una de les més significatives".

 

La curiosa història d'un racó mig oblidat

L'estadi de l'Espanyol es construirà, en el 47 %, sobre terrenys per on fa anys passava el Llobregat. La història d'aquest racó de territori és molt curiosa, ja que encara que pertany administrativament al Prat, tan sols s'hi pot accedir per Cornellà. L'origen d'aquesta peculiar distribució territorial va néixer l'any 1974, quan en aquesta zona es va eliminar un meandre del riu per evitar-ne les inundacions periòdiques, com les que van tenir lloc el 1971, que van ser molt perjudicials. El riu separava els termes de Cornellà i el Prat, però en eliminar el meandre la "frontera" entre tots dos municipis ja no va ser el Llobregat, sinó una línia imaginària dibuixada als mapes (a la fotografia aèria adjunta es percep la traça de l'antic llit del riu).

Alguns anys més tard es va construir el cinturó litoral paral·lel al riu, la qual cosa va significar una barrera més que separava aquest racó del Prat de la resta del municipi, i que el vinculava encara més a Cornellà, amb el seu nucli urbà tocant a aquesta zona. El municipi veí, a més, ha desenvolupat recentment d'una manera intensa aquest sector (recinte firal, hotel, auditori, World Trade Center en projecte, etc.) i planeja una important zona esportiva que enllaçarà el nucli urbà amb el Llobregat. Els ajuntaments del Prat i de Cornellà constituiran un òrgan únic de gestió a fi de garantir la coordinació, i el manteniment i el funcionament adequats del sector de la Plana del Galet. Els alcaldes van coincidir a assenyalar que "aquest projecte aportarà un gran valor afegit a una zona molt degradada, que es convertirà en una nova àrea de centralitat metropolitana".

LA DADA

Una passarel·la sobre el riu

Per facilitar la connexió dels ciutadans i les ciutadanes del Prat amb la Plana del Galet, es construirà una passarel·la per als vianants i els ciclistes que travessarà el riu a l'altura del futur estadi. D'aquesta manera, a més, es connectaran les dues ribes del Llobregat, la qual cosa facilitarà un ús més gran del futur parc fluvial, que discorrerà des d'Olesa de Montserrat fins al mar.

OPINIÓ

El Prat / Cornellà - Cornellà / el Prat: es compleix un somni

Penya Blanc-i-blava del Prat

Els socis, els simpatitzants i els seguidors de l'RCD Espanyol estem d'enhorabona. Des d'un trist dia del 1997, qui més qui menys tenia l'esperança de tornar a tenir, un dia no gaire llunyà, un estadi propi, on es visqués el futbol i l'Espanyol de la mateixa manera que s'havien viscut a Sarrià. I amb el pas del temps cada dia es refermava la sensació que aquest somni s'havia de fer realitat un dia no gaire llunyà. La incomoditat i les dificultats de tota mena que hi ha a Montjuïc (un estadi molt bonic, però que no és fet per al futbol) -a vegades sembla que provocades perquè els seguidors del segon equip de Barcelona llencessin la tovallola- han fet que un somni que semblava llunyà sigui ara molt més a prop.

I els socis, els seguidors i els simpatitzants que vivim al Prat encara estem més d'enhorabona. L'estadi s'ubicarà en uns terrenys que en el 48 % pertanyen al terme del Prat. Per això (el Prat, 48 %; Cornellà, 52 %), la denominació correcta del lloc és la que encapçala aquestes ratlles. I, a més, servirà perquè una zona del Prat desconeguda per tots es desenvolupi com cal i permeti el creixement de la nostra ciutat a l'altra banda del riu dins d'un projecte molt ambiciós. És a dir, també la resta dels ciutadans i les ciutadanes del Prat estan d'enhorabona.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 29 octubre, 2024 - 11:15

El Prat ampliarà la xarxa de Punt Liles diürns a través dels comerços de la ciutat

Aquesta iniciativa per combatre les violències sexuals compta amb el suport...