dimecres, 19 juny, 2024 - 11:00
Aquestes iniciatives s’emmarquen dins dels projectes d’Interseccions i l’Escola d’Arts en Viu, amb l’objectiu de traslladar a l’alumnat i l’equip docent de cada centre els beneficis i el potencial transformador de la dansa.
Pel Centre d’Educació Especial Can Rigol, la dansa ha estat des de sempre un element transversal. Des de fa tres anys, Interseccions i l’Olga Clavel, ballarina i docent de l’Escola d’Arts en Viu, implementen un projecte de dansa contemporània dirigit als estudiants d’ESO i PDC (Programa de Diversificació Curricular). Aquest any, la iniciativa s’ha enriquit amb la inclusió de les danses urbanes i les tendències populars a les xarxes socials com el TikTok, oferint als joves un espai per explorar i expressar la seva creativitat a través de la dansa.
A l’escola Josep Tarradellas, aquest any el ball també ha estat una disciplina lúdica i transformadora a través de la qual explorar el moviment i el cos fora de l’entorn tradicional de l’aula. Amb la guia de l’Olga i el Vicente Roldán, de l’Escola d’Arts en Viu, els alumnes han participat en activitats a l’aire lliure i han celebrat un mostra final durant el Dia de la Dansa, destacant el caràcter participatiu del projecte.
Podeu veure el video resum aquí.
Durant el curs 2023-2024, ambdós centres han tingut l’oportunitat de compartir aquest procés de descoberta i aprenentatge amb altres agents del Prat, com ara les dones de la Cooperativa Obrera de Viviendas amb l’alumnat de l’escola Josep Tarradellas. Amb aquest intercanvi, les participants del projecte han pogut compartir jocs i vivències durant tot el procés i treballar conjuntament per a la mostra final.
Al CEE Can Rigol l’alumnat d’ESO i PDC també han conegut la gent gran del Centre Cívic Jardins de la Pau, amb els quals van poder explorar els estils de ball que practiquen habitualment al centre cívic. A través d’aquesta trobada, l’alumnat també va poder entrevistar a la gent gran per conèixer la seva opinió sobre les danses contemporànies i la seva relació amb el ball. Posteriorment, l’alumnat del PDC en col·laboració amb La Capsa, va editar aquestes entrevistes per tal de crear una peça sonora per a la mostra final del Festival Can Rigol.
El passat mes de maig, ambdós projectes van presentar doncs les seves mostres finals, obertes a les famílies i la comunitat educativa de la ciutat, fent valdre el procés de treball, els intercanvis i els aprenentatges obtinguts al llarg de curs.
En el cas de l’escola Josep Tarradellas, el dia 8 de maig l’alumnat de 1r de primària de l’escola Josep Tarradellas va oferir un espectacle juntament amb les dones de la Cooperativa Obrera de Viviendas, realçant aquelles pràctiques i jocs que havien compartit durant el curs.
Per altra banda, el 17 de maig l’auditori del Cèntric Espai Cultural va tornar a obrir les portes per acollir el festival anual de Can Rigol, enguany dedicat al concepte del viatge. L’alumnat d’ESO i PDC, els quals havien treballat el concepte des del viatge interior i l’exploració de les danses urbanes, van mostrar tot l’aprenentatge compartit amb l’Olga, oferint un espectacle carregat d’emotivitat.
Aquests projectes són un testimoni del poder transformador de la dansa, que no només pot fomentar el desenvolupament personal i comunitari, sinó que també crea lligams profunds a través de l’expressió artística.
dilluns, 18 novembre, 2024 - 10:00
divendres, 15 novembre, 2024 - 17:15
dijous, 14 novembre, 2024 - 12:00