dijous, 25 abril, 2024 - 12:00
"Connecta Jove" és una iniciativa desenvolupada per la Fundació Catalana de l’Esplai, que compta amb el suport de l’Ajuntament, que té per objectiu que l’alumnat de 4t d’ESO ensenyi a utilitzar el telèfon mòbil o portàtil a persones adultes de la ciutat.
Formar-se per formar
L’alumnat participant dels instituts Estany de la Ricarda, Ribera Baixa, Baldiri Guilera, Salvador Dalí i Institut Escola del Prat reben formació prèvia en una primera fase. A finals de febrer, es va iniciar la segona fase del projecte, la més esperada, la del servei en benefici de la comunitat.
L'objectiu principal és fomentar l’aprenentatge i la interacció entre jovent i gent gran en l’àmbit de les noves tecnologies, i que es desenvolupa als Centres Cívics del Prat de Llobregat: Jardins de la Pau, Sant Jordi-Ribera Baixa i Palmira Domènech i el Casal Cívic i Comunitari Delta de Llobregat on grups d’alumnat provinent dels Instituts participants ofereixen sessions formatives i de suport a les persones grans que s’hi inscriuen.
A través d’aquest projecte, l'alumnat comparteix els seus coneixements i habilitats amb les persones grans que volen aprendre a utilitzar les eines digitals, reduint d'aquesta manera l’escletxa digital i creant un espai de convivència i connexió entre les diferents generacions participants en els espais TIC dels centres cívics, on ja es treballen altres propostes en aquesta línia.
Al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa s'han realitzat set sessions, entre el 22 de febrer i el 18 d'abril, en les quals han participat sis joves de 4t d'ESO de l'INS Baldiri Guilera. Aquest grup ha impartit classes a nou persones adultes que volien aprendre més utilitats per fer servir el seu smartphone, el seu portàtil i/o alguns programes informàtics amb major habilitat i seguretat.
Al Centre Cívic Jardins de la Pau s'han creat 2 grups aquest curs, tant de joves de l'Institut Ribera Baixa, com de persones grans usuàries del centre cívic que salten la bretxa digital i formen parelles o grups cada dijous a la tarda. Hi aprenen a treure el màxim partit al telèfon mòbil i totes les seves aplicacions, però també comparteixen altres coneixements generacionals més enllà de l'estrictament tecnològic.
Al Centre Cívic Palmira Domènech l'activitat s'ha dividit en dos grups de 7 persones. El primer grup ha treballat del 23 de gener al 5 de març amb alumnes de l'Institut Salvador Dalí i el segon del 12 de març al 30 d'abril amb alumnat de l'Estany de la Ricarda. Un total de 14 sessions en què s'han compartit experiències digitals intergeneracionals que han fet ballar els rols de mestre i alumne donant la possibilitat que l'aprenentatge fos bidireccional.
Al Casal Cívic i Comunitari Delta de Llobregat l’activitat s’ha dut a terme amb un grup de 8 alumnes de l’Institut Escola del Prat a on, gràcies a la col·laboració de l’entitat Gats, han pogut ensenyar a persones del barri a treure el màxim partit al telèfon mòbil i a totes les seves aplicacions.
Una experiència que arriba a l’11a edició
El Connecta Jove forma part del Servei Comunitari, un projecte educatiu amb utilitat social emmarcat en el Pla Educatiu d’Entorn que es fonamenta amb la metodologia d’aprenentatge servei, en la qual l'alumnat es forma treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo. El Connecta Jove, com totes les activitats del servei comunitari, forma part del currículum escolar i per tant és avaluable.
La proposta, que enguany arriba a l'11a edició, es desenvolupa de gener a juny, i forma part d’un projecte estatal impulsat per la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament del Prat i la Fundació Catalana de l’Esplai. A més, el Connecta Jove està integrat al programa de Gent Gran, que promou la participació i la inclusió social de les persones grans.
dimecres, 20 novembre, 2024 - 12:15
dimarts, 19 novembre, 2024 - 11:30
dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45