Esteu aquí

Es consolida al Prat la teràpia assistida intergeneracional amb gossos

Es tracta d’una teràpia complementària que no substitueix la resta d’intervencions convencionals

dimarts, 14 maig, 2024 - 12:45

L’any 2019, l’Ajuntament del Prat va posar en marxa un programa pilot d’intervenció intergeneracional amb gossos, de la mà de l’Associació Ceniac. Un projecte, on joves i gent gran, a través de la interacció amb aquests animals, poden treballar les emocions, les relacions socials i les capacitats cognitives i físiques.

Ara, cinc anys després, aquest programa s’ha consolidat com un mètode d’intervenció comunitària amb diferents grups que participen de manera regular en el temps.

El projecte està impulsat pel Servei d’Acció Social de l’Ajuntament, amb la implicació directa del seu equip d’educadors i educadores, i forma part d’un programa que inclou d’altres tallers i espais grupals.

Objectius

La teràpia assistida intergeneracional amb gossos té diferents objectius. Per una banda, pretén enfortir les habilitats socials i emocionals dels joves. Alhora també vol promoure entre el jovent valors com la solidaritat, la paciència, la comunicació, la tolerància, el compromís o la empatia. A més, també el forma en maneig i etologia canina.

D’altra banda, aquesta iniciativa ofereix un espai lúdic i terapèutic a les persones grans que viuen en els diferents centres residencials del Prat, fet que els ajuda a reduir el sentiment de soledat i a millorar el seu estat d’ànim.

Projecte intergeneracional

Actualment, participen en aquesta iniciativa gairebé una cinquantena de persones grans de la Residència d’àvies i avis Penedès i de la Residència La Torreta-Eixample El Prat.

Per part del jovent, hi participa l’alumnat de 4rt d’ESO de l’Institut Ribera Baixa i un grup de joves de la Unitat d’escolarització Compartida (UEC) del Prat, un servei que complementa l’educació secundària amb altres propostes educatives, tenint present les motivacions persones dels i les alumnes.

Mensualment, es duen a terme unes 20 sessions.

Metodologia

Els i les joves participants reben una formació inicial sobre conducta canina i maneig del gos. Després duen a terme sessions amb la gent gran on comparteixen espais amb música, jocs de psicomotricitat o tallers creatius.

Aquest projecte fomenta la relació intergeneracional entre joves i gent gran a través del gossos, que actuen com a element motivador. D'aquesta manera s'aconsegueix major comprensió i empatia dels i les joves vers les persones grans i els animals.

Projecte amb futur

Tant la gent gran com el jovent que hi participa valora molt positivament aquesta iniciativa municipal. Motiu pel qual, aquest projecte s’ha consolidat a la nostra ciutat com un model de futur per a la creació de vincles i d’experiències entre aquests dos col·lectius.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 19 novembre, 2024 - 11:30

L’Institut Estany de la Ricarda, seu de la IV Jornada d’intercanvi d’experiències del programa #aquiproubullying

El centre, el primer de la ciutat en desenvolupar-lo, ha obtingut recentment...

dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45

El Consell d’Infants i el Consell d’Adolescents ja compten amb nous membres

El Saló de Plens acull l’acte de renovació d’aquests dos òrgans de...

dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45

En marxa un nou grup d’ajuda mútua sobre criança infantil

Es durà a terme, quinzenalment, els dilluns, de 18 a 19:30 h, al centre cívic...