Esteu aquí

Explorant els misteris dels mars i els oceans a Investiguem, inventem

Des del projecte en xarxa ens submergim en l’univers de la ciència oceànica a través del “Pregunta a una Científica”

dimecres, 29 novembre, 2023 - 12:30

En el projecte en xarxa Investiguem, Inventem d’Interseccions hem encetat un fascinant viatge des de les aules fins als mars i als oceans, partint de les insòlites i curioses respostes de la científica Esther Garcès.

Pregunta a una Científica: Interrogants que arriben al fons marí

Cada any, l’octubre és el mes de l'Ada Lovelace al Centre Cívic Palmira Domènech. Aquest any, dins el marc del Decenni dels oceans (2021-2030), ens hem submergit a les profunditats marines amb científiques catalanes, descobrint els misteris que amaguen els oceans i posant de manifest la rellevància de les dones en la ciència oceànica. Oceàniques ha estat la proposta d’aquest any que, entre diverses xerrades, tallers i activitats, ha incorporat el projecte "Pregunta a una Científica” amb la participació de la biòloga i investigadora Esther Garcés, de l’Institut de Ciències del Mar a Barcelona; i en el qual han participat l’alumnat dels 4 centres educatius del projecte en xarxa Investiguem, inventem d’Interseccions.

Inspirats pel llibre 100 secrets dels oceans de la pròpia científica, docents i alumnat de primària i secundària s’han cabussat en un fascinant viatge entorn els secrets de l’oceà que els ha portat a elaborar preguntes investigables per compartir en format vídeo amb la científica. Des de les escoles de primària, l’alumnat de cinquè de l’Escola del Parc ha preguntat “Per què hi ha sorra sota l’aigua? I per què hi ha corrents d’aigua?”; la pregunta de l’alumnat de segon de l’Escola Charles Darwin ha estat “D’on treuen l’electricitat els animals marins com, per exemple, les anguiles elèctriques?”; mentre que des de l’Escola Bernat Metge l’alumnat de tercer i quart han preguntat “Els peixos beuen aigua? I quines espècies s’han descobert en el lloc més profund de l’ocèa?”. Per la seva banda, l’alumnat de primer d’ESO de l’Institut Baldiri Guilera ha realitzat una pregunta més personal a la investigadora: “Quina va ser la teva primera expedició important i quan la vas fer?”. Tots aquests interrogants es van projectar a la sessió en directe de Pregunta a una científica, el 20 d’octubre, i que es va enregistrar en directe per tal de poder compartir les respostes tant a l’alumnat com amb la comunitat de La Palmira. En el següent enllaç podeu accedir al clip sencer del Pregunta a una científica, que també trobareu al final d'aquesta notícia.

Des de l’Oceà a les aules i des de les aules als mars

Ara bé, el projecte en xarxa no s'atura aquí. Inspirats pel cicle Oceàniques, cada centre educatiu de primària està actualment dissenyant un projecte científic vinculat a la temàtica del mar i els oceans. Amb el suport dels lots de llibre de la Biblioteca Antonio Martín i l'expertesa de les docents, els nens i nenes es submergiran en temes com el cicle de l'aigua, la flotabilitat i altres forces, així com els ecosistemes marins, tot vinculant-los als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Per dur a terme el treball d’aula i coordinar les propostes entre els diferents centres educatius i culturals, les docents participen a l’Entorn d’Aprenentatge Investiguem, inventem; un espai que facilita l'intercanvi de metodologies d'ensenyament científic, ofereix formació pràctica amb persones expertes en ciència oceànica i en el qual es dissenya conjuntament la Diverciència, un jornada científica que permetrà compartir els aprenentatges adquirits per l’alumnat entre els diferents centres educatius, centres culturals i la ciutadania.

I és que, en aquest projecte en xarxa, totes les experiències i els sabers acumulats al llarg del curs ajuden a enriquir aquesta comunitat d'aprenentatge en la qual hi participen infants i adults de l’àmbit educatiu i cultural de la ciutat.

Continuem Investigant i inventant a les aules!

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 28 juny, 2024 - 09:45

L’Ajuntament del Prat preveu una quinzena d’actuacions de millora en els centres educatius aquest estiu

Destaquen les intervencions adreçades a avançar en el confort tèrmic

dijous, 27 juny, 2024 - 11:30

L’horari d’ús dels patis oberts canvia durant el mes de juliol

Alguns patis obriran només a la tarda ja que durant el matí s’organitzen...

dijous, 27 juny, 2024 - 10:00

L’illa de la lectura es consolida com a proposta de lectura i escriptura per a infants i joves a la Biblioteca Antonio Martín

Activitat emmarcada dins de l’Oferta Formativa cultural de cada temporada