Esteu aquí

Gaudim de la natura i de l'activitat física a l'aire lliure, amb protecció solar

És fonamental utilitzar crema solar amb el factor de protecció adequat. En exposicions perllongades al sol, cal posar-se gorra, roba adequada i ulleres amb filtre solar. També cal protegir especialment els infants d'1 any i no exposar-los al sol directe durant els primers sis mesos.

dimarts, 2 juny, 2020 - 09:30

Amb l'inici del desconfinament i l'arribada del bon temps, ens ve de gust sortir a passejar, fer activitat física a l'aire lliure o simplement aprofitar les estones de sol al balcó, terrasses o finestres.  Però, recordem que cal protegir-se del sol, especialment quan bona part de la població ha estat tancada a casa durant molts dies i la nostra pell no ha estat preparada de forma gradual. Cada any, amb l'ICO, les voluntàries contra el càncer i la doctora Sonia Martínez, metgessa de família i directora del EAP Ramona Via del Prat, s'han preparat  accions de sensibilització al respecte, els continguts de les quals us avancem a continuació. 

Cal protegir especialment els infants durant el primer any de vida

Els infants s'han de protegir especialment del sol i evitar l'exposició solar directa durant el primer any de vida. Entre  els menors de 6 mesos, eviteu sempre l'exposició solar directa. A partir dels 6 mesos, només han de ser exposats al sol allò que sigui inevitable i amb protecció solar amb filtres minerals.

Evitar les hores de màxima radiació, de 12 a 17 h 

La posició vertical dels raigs solars augmenta la capacitat de penetració de les radiacions ultraviolades a l'organisme, i per tant, la seva capacitat de produir danys. Les radiacions tenen un efecte acumulatiu sobre l'organisme, per tant, cal controlar el temps de l'exposició. La durada de l'exposició solar vindrà també determinada pel tipus de pell (quan més clara, més sensibilitat i necessitat de protecció).

Utilitzar crema de protecció solar

Cal posar-se la crema abans de l'exposició solar, a tot el cos nu, i amb la quantitat adequada. Cal tornar-la a aplicar amb freqüència cada dues hores.  També cal tornar-se'n a posar, si s'ha suat molt o en sortir de l'aigua, després d'eixurgar-se bé. Cal utilitzar protectors solars amb FPS entre 30 i 50+ resistents a l'aigua. 

Beure aigua

És important hidratar-se bé i beure aigua sovint.

Medicaments

Si preneu medicaments consulteu al metge o metgessa, o a la farmàcia, abans de prendre el sol.

No fer exercici intens durant les hores de sol intens

L'exercici intens comporta la pèrdua de líquids per sudoració, i més si es produeix sota condicions de màxima radiació solar. Per aquest motiu, la realització d'exercici molt intens pot comportar un risc molt elevat de patir qualsevol dels problemes derivats de l'exposició solar, i molt especialment de la manifestació més greu que és el cop de calor. Cal parar la pràctica de l'esport i posar-se a l'ombra o en un lloc fresc, enfront l'aparició de la mínima simptomatologia de sobreexposició: molta set, mareig, fatiga, boca seca, mal de cap, nàusees, vòmits....

En exposicions perllongades cal posar-se gorra, roba adequada i ulleres de sol amb filtre solar (CE)

Tot i que s'utilitzi factor protector, és aconsellable protegir-se amb roba adequada, gorra i ulleres amb filtre solar (CE), i més si l'exposició és de llarga durada i en el cas dels infants.

En quant a les ulleres de sol,  podeu consultar en format digital  l'exposició ¨Cuida els teus ulls. Compra ulleres de sol amb garantia¨, del Servei Públic de Consum de l'Ajuntament del Prat de LLobregat.  La Diputació de Barcelona se'n va fer ressò.

La roba ha de ser de cotó que permet la transpiració, de color clar que reflecteix els raigs de sol. 

El barret és recomanable que sigui d'ala ampla, o bé portar gorres amb una bona visera.

Altres recursos de sensibilització i dinamització

Cada any l'ICO (Institut Català d'Oncologia) ofereix un seguit de recursos de sensibilització, especialment per als infants, com ara el conte En Teo va a la platja i el fullet amb Mesures de protecció solar. Recomanem la lectura de la publicació feta amb motiu del Dia Mundial del Melanoma, 23 de maig.

L'AECC té un interesant test perquè la població conegui el seu grau de coneixement en relació a la prevenció solar. Us animem a treballar-lo especialment amb la població juvenil i  infantil.

Àudio de l' entrevista a Sònia Martínez, metgessa i directora del CAP Ramona Via del Prat, per part de El Prat Radio.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 2 agost, 2024 - 12:15

L’equip d’Agents per a la Convivència, també present a la platja del Prat

La promoció de la convivència cívica arriba a tots els espais de la ciutat

dimecres, 31 juliol, 2024 - 14:30

Horaris d’estiu als serveis i equipaments municipals

Alguns equipaments i serveis municipals interrompen la seva activitat durant el mes d'agost i d'altres ofereixen una atenció en horari adaptat.  A con...

dimarts, 30 juliol, 2024 - 10:15

La gent gran també tria El Prat per a les seves activitats d’estiu

Enguany, han participat als tallers un total de 50 persones