dilluns, 12 juliol, 2021 - 10:45
La d’aquest passat dissabte, 10 de juliol, ha estat l’última visita guiada a la Casa Gomis que se celebrarà abans de l’aturada per vacances del mes d’agost. Fins ara, durant aquest any, han passat per aquesta joia de l’arquitectura racionalista 274 persones, una xifra important si tenim en compte que s’han hagut de reduir els grups a causa de la situació sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19. De fet, l’interès per aquestes visites guiades que inclouen un tast de la gastronomia local és tal, que s’ha hagut d’afegir un tercer torn als dos que es feien habitualment.
En aquest cicle de visites organitzat per Porta del Delta, les mateixes filles dels primers propietaris, el matrimoni Gomis-Bertrand, són les encarregades de conduir el visitant per aquesta obra fonamental de l’arquitectura racionalista a Catalunya, indispensable per entendre l’evolució de les avantguardes artístiques i culturals catalanes durant el segle XX.
El passat més de març, l’edifici projectat per Antoni Bonet va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Monument Històric per ser un dels principals exponents de l'arquitectura racionalista a Catalunya i una obra cabdal de l'arquitectura moderna.
La Casa Gomis és un dels elements arquitectònics més importants del Prat i destaca per les seves formes geomètriques quadrades, amb espais diàfans, i la seva harmonia amb l’entorn i el paisatge de la zona. No obstant, el tret més característic d’aquest indret és la seva coberta en volta de 9 metres, inspirada en la volta catalana però amb criteris moderns.
El jardí i el bosc de pins que l'envolta i la torre de l’aigua, situada a 15 metres, també van ser inclosos en la declaració d’interès nacional de la Generalitat de Catalunya. Precisament, aquest entorn de l’edifici també és d’un gran valor i es troba inclòs dins la Xarxa Natura 2000. La Casa Gomis forma part de la finca de la Ricarda, actualment amenaçada pel projecte d’ampliació de l’aeroport, dins dels espais naturals del delta del Llobregat. Aquesta zona humida està protegida pel Pla d'Espais d'Interès Natural i està qualificada com a ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus), de reconeixement europeu.
L’estany de la Ricarda, un antic braç del riu Llobregat, i el seu entorn allotgen un hàbitat únic de flora i fauna, un dels últims espais verges de tot el delta del Llobregat. A banda, l’activitat econòmica que es desenvolupa a la finca és una peça important per sostenir la ramaderia i l’agricultura del Parc Agrari.
Si voleu més informació sobre els plans d'Aena que amenacen la Ricarda o voleu sumar-vos a la declaració en contra d'aquest projecte que implicaria la seva destrucció, podeu fer-ho aquí.
dilluns, 11 novembre, 2024 - 14:15
dimecres, 9 octubre, 2024 - 17:30
dilluns, 30 setembre, 2024 - 18:00