Esteu aquí

Joves amb discapacitat intel·lectual es formen com a auxiliars en cura d’animals i espais verds amb una formació professional pionera al Prat

Aquest any 2021, el mes de juny, finalitzarà la primera promoció de joves que estan cursant aquests estudis

IFE Les Salines

Joves estudiants d'aquest Itinerari de Formació Específica fent pràctiques (Imatge cedida per L'Institut Les Salines)

dijous, 21 gener, 2021 - 12:15

Joves amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada s’estan formant com a auxiliars en cura d’animals i espais verds a l’Institut Les Salines del Prat de Llobregat, a través d’un itinerari de formació professional capdavanter, que s’adequa a les necessitats específiques d’aquest col·lectiu. Aquest any 2021, el mes de juny, finalitzarà la primera promoció de joves que estan cursant aquests estudis, que, en aquests moments, ja es troben fent pràctiques en centres de treball, la darrera fase per obtenir la titulació d’aquest Itinerari de Formació Específica (IFE).

L’IFE d’auxiliar en cura d’animals i espais verds s’adreça específicament a joves amb necessitats educatives especials, associades a discapacitat intel·lectual lleu o moderada, que no es troben en disposició de seguir una formació professional ordinària i que tinguin entre 16 i 20 anys. Majoritàriament, no tenen la titulació d’ESO, si bé també poden accedir a l’IFE joves graduats en Educació Secundària que compleixin els requisits anteriors.

El desenvolupament de la formació s’adequa a les necessitats específiques d’aquests joves. La durada dels estudis, de 3.360 hores distribuïdes en 4 cursos acadèmics, és superior a l’habitual en la formació professional ordinària. La ràtio d’alumnes per classe també és inferior: entre els 4 cursos realitzen aquests estudis un total de 36 alumnes, dels quals 8 corresponen a la primera promoció que està fent quart i finalitzarà l’IFE enguany.

L’Ajuntament del Prat de Llobregat col·labora amb l’Institut Les Salines del Prat per a la realització d’aquesta formació professional específica. Manté un conveni amb l’institut, pel qual aporta 7.000 euros per curs per contribuir al desenvolupament de l’itinerari formatiu. A més, pràcticament des de la seva posada en marxa, alguns mòduls del programa s’estan realitzant a la cuina del Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa, que té un projecte de gastronomia, al qual s’han pogut vincular les classes de l’IFE, duent a terme diferents propostes amb l’equip del centre.

Objectius i continguts de l’itinerari formatiu

Els principals objectius de l’IFE són incrementar l’autonomia personal de l’alumnat i que assoleixi les competències professionals que els facilitin la transició a la vida adulta i la inclusió social i laboral. Per això, compta tant amb mòduls específics, on s’imparteixen continguts relacionats amb les professions que podran exercir una vegada titulats, com amb un de comú, amb l’objectiu de promoure habilitats socials i relacionals.

Pel que fa als mòduls específics, formen l’alumnat per realitzar tasques auxiliars i operacions bàsiques en diferents àmbits: atenció als animals, producció i manteniment de plantes en vivers i centres de jardineria, manteniment i higiene en instal·lacions ramaderes i en jardins, parcs i zones verdes. Durant tot l’itinerari es desenvolupen pràctiques tant a les instal·lacions de l’institut com a la masia de Can Comas, situada a l’entorn del Parc Agrari del Baix Llobregat, al terme municipal del Prat. En el darrer curs, l’alumnat també realitza la formació en centres de treball, el que estan fent ara els estudiants de la primera promoció.

Pel que fa al mòdul comú, preveu que l’alumnat pugui desenvolupar competències de comunicació, autonomia personal i participació en activitats comunitàries. Així per exemple, consta de continguts sobre vida saludable i cura d’un mateix, comunicació i relacions interpersonals, organització personal, activitats comunitàries, iniciació a l’activitat laboral, ús d’establiments i serveis, o organització de les empreses i món laboral, entre d’altres.

Finalitzats els estudis, les sortides professionals dels joves amb aquesta titulació estan relacionades amb l’atenció als animals, el manteniment i higiene d’instal·lacions ramaderes, la producció de plantes en vivers i centres de jardineria i el manteniment de jardins, parcs i zones verdes.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 16 gener, 2025 - 14:45

L’Associació Tintablava presenta les bases dels concursos literaris per a joves del Prat 2025

Els certàmens inclouen microrelats, poemes i relats solidaris, amb premis per...

divendres, 20 desembre, 2024 - 13:15

Balanç positiu de la col·laboració entre l’Ajuntament del Prat i l’Escola Europea de Short Sea Shipping del Port de Barcelona

El conveni pretén enfortir la cooperació entre els sectors públic i privat...