Esteu aquí

La Biblioteca Antonio Martín fa la volta al món amb una exposició sobre l’escriptor Jules Verne

Emmarcat dins del Foment de la Lectura la biblioteca celebra el 150 aniversari de la publicació de “La volta al món en 80 dies” de Jules Verne

dijous, 20 juliol, 2023 - 10:00

La vuelta al mundo en 80 días. Jules Verne

La vuelta al mundo en ochenta días (Le Tour du monde en quatre-vingts jours) és una novel·la de l'escriptor francès Jules Verne, publicada per entregues en Le Temps del 7 de novembre fins al 22 de desembre de 1872. Posteriorment, el 30 de gener de 1873 es publica en format llibre, fa 150 anys. Les aventures del britànic Phileas Fogg (calculador i metòdic) i el seu ajudant Jean Passepartout esdevenen un relat icònic i una joia de la literatura, que tot just comença, quan el Fogg aposta 20.000 lliures, la meitat de la seva fortuna, amb els seus companys de club per demostrar que és possible viatjar al voltant del món en 80 dies.

L'autor. Geni o visionari?

L’escriptor francès Jules Verne es va distingir per una excel·lent capacitat de narrar, les seves aventures atrapen al lector a l'instant i ens descobreixen la gran diversitat cultural de diferents països del món.
La vuelta al mundo en ochenta días no ens explica un viatge al llarg de tot el globus terrestre, sinó per països que a l'època formaven part de l'Imperi Britànic, amb l'excepció del Japó. L'altra novel·la de l'autor que ens relata un gran viatge per tot l'orbe és Los hijos del capitán Grant.
L'escriptor sempre ha inclòs dins de les seves aventures avenços tècnics i tecnològics de l'època, i inclús ha creat màquines que amb el temps han estat qualificades de visionàries, perquè han acabat realitzant-se.
A la novel·la, Phileas Fogg utilitza quasi tots els mitjans de transport coneguts a finals del segle XIX: vaixell de vapor, tren, trineus i elefants. A diferència de la versió cinematogràfica de 1956, el protagonista no viatja en globus aerostàtic, però sí que ho fa en repetides ocasions en ferrocarril, transport molt popular gràcies a la creació de noves línies ferroviàries.
Altres obres del Verne disponibles a la biblioteca:

  • Cinco semanas en globo
  • De la Tierra a la luna
  • El faro del fin del mundo
  • La isla misteriosa
  • Miguel Strogoff
  • Veinte mil leguas de viaje submarino

Itinerari del viatge

Comença a Londres agafant el tren. Anirà passant pel Canal de Suez, Bombai, Calcuta, Victòria (Hong Kong), Singapur, Yokohama (Japó), San Francisco i Nova York. Per saber més sobre aquests indrets, la biblioteca posa a l’abast guies i relats de viatges:

  • Arroyo, Gonzalo. Londres. Madrid : Anaya Touring Club, 2019
  • Bonnefoy, Alexandre. Kochi, kochi! : la guía del viajero en Japón. Gijón, España : Satori, 2019
  • Enterría, Álvaro. La India por dentro : una guía cultural para el viajero. Palma de Mallorca : Olañeta, 2006
  • González, Enric. Historias de Nueva York. Barcelona : RBA, 2014
  • Jacq, Christian. Egipto visto desde el cielo. Barcelona: Lunwerg, 2010
  • Kennedy, Jeffrey. San Francisco. London : DK, 2019
  • Parkes, Lorna. Hong Kong. Barcelona : GeoPlaneta, 2019
  • Richmond, Simon. Malasia, Singapur y Brunéi. Barcelona : GeoPlaneta, 2020

Pels lectors més aventurers, aquí hi ha una llista sobre fons bibliogràfic addicional per conèixer altres voltes al món:

  • Aldave, María. Grandes exploradores: 500 años de la primera vuelta al mundo
  • Badia, Xavier. La Volta al món amb un veler: un viatge pels grans oceans de la Terra
  • Llorens Estapé, Jordi. La Vuelta al mundo en 80 lunas
  • Yamashita, Michael. La Ruta de Marco Polo: viaje de Venecia a Pekín

Activitats al voltant de l’aniversari

Durant l’estiu, la Biblioteca realitza l’Exposició "La volta al món en 80 dies" de Jules Verne, del 14 de juliol fins al 15 de setembre, amb diferents edicions de l’obra, biografies de l’autor i guies de viatge dels països mencionats a la novel·la.

Com a curiositat, tres edicions antigues de Jules Verne s’exhibeixen en una vitrina habilitada a tal efecte: Aventuras de tres rusos y tres ingleses en el África austral; El Chancellor: diario del pasajero J. R. Kazallon: episodio marítimo; La Vuelta al mundo en 80 días ; Un experimento del Doctor Ox. Les obres formen part del Fons Castro.

L’exposició s’ubica al vestíbul de la biblioteca. Els documents estan disponibles pel préstec, a excepció de les obres del Fons Castro.

Ressaltar que l’obra i I’univers literari de Jules Verne seran els protagonistes de la sessió d’octubre del Club de lectura Grans Lectors, que es du a terme en coordinació amb amb el Departament de Ciutadania de l'Ajuntament, Programa de la Gent Gran.

Serveis actius de la Biblioteca

El servei de préstec EBiblio continua actiu, oferint llibres, revistes i pel·lícules en format electrònic, així com la consulta del fons bibliogràfic al catàleg col·lectiu Aladí i  al catàleg AtΣna.

Es mantenen obertes les vies de comunicació a través del correu de la biblioteca b.prat.am@diba.cat, al telèfon 933 705 152 i de les xarxes socials, Facebook i Instagram i al web de la biblioteca.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 16 gener, 2025 - 14:45

L’Associació Tintablava presenta les bases dels concursos literaris per a joves del Prat 2025

Els certàmens inclouen microrelats, poemes i relats solidaris, amb premis per...

dimecres, 8 gener, 2025 - 11:00

'Molta merda!', un nou espai d’iniciació i pràctica teatral al Ribera

El dimarts 28 de gener, a les 18 h, us convidem a la presentació d'aquest...

dimarts, 7 gener, 2025 - 18:15

El ministeri de Cultura compra la Casa Gomis, a la finca de la Ricarda del Prat de Llobregat

"Una joia pel seu valor arquitectònic, però també natural, passarà així a ser...