Antoni Pedrero, president del consell rector de la COV, en el moment de recollir el premi.
dimecres, 14 juny, 2017 - 12:45
La Cooperativa Obrera de Viviendas (COV) del Prat ha estat reconeguda amb un dels guardons de la primera edició dels premis Reconeixements CoopCat que atorga la Confederació de Cooperatives de Catalunya. La COV ha estat reconeguda per la tasca que està fent en matèria d’intercooperació, és a dir, de treball amb altres cooperatives i entitats de l’economia social.
La Cooperativa Obrera de Viviendas és una cooperativa d’habitatges amb més de 55 anys d’història, que va possibilitar l’accés a un habitatge digne a famílies treballadores del Prat,davant la impossibilitat d’accedir a un habitatge digne i assequible, i que avui segueix oferint serveis i suport als seus més de 1.000 socis.
El cooperativisme va esdevenir l’alternativa a l’especulació dels promotors privats i la deixadesa del franquisme i les seves institucions cap als barris i classes populars i alhora es va convertir en un instrument d’ajuda mútua i solidària entre el veïnatge. La cooperativa va canalitzar l’estalvi de les famílies per comprar el sòl, va construir habitatges i va promoure altres cooperatives de serveis i iniciatives socials per millorar les condicions de vida dels cooperativistes i del barri. Amb els anys es van construir més de 40 comunitats i la cooperativa va arribar a tenir més de 140 treballadors entre els diferents serveis administratius i industrials que es gestionaven, com l’obra, la fusteria o la botiga d’electrodomèstics.
Amb més de 1.000 pisos construïts (la darrera promoció és del 2009 i és de lloguer) la COV és una de les cooperatives d’habitatge de referència a Catalunya, gràcies a una doble aposta: la continuïtat i la innovació.
La continuïtat perquè és de les poques que no es va dissoldre un cop els veïns i veïnes van accedir al seu pis. Els socis i sòcies van optar pel model cooperatiu com a espai d’ajuda mútua per donar suport a les necessitats que anaven tenint com a famílies i com a espai de socialització, i així treballa fins a l’actualitat.
I la innovació permanent, per donar resposta a les necessitats que a cada moment es plantejaven en la vida de les famílies sòcies. L’aposta per la construcció directa primer i externalitzada després; l’aposta per pisos de propietat i després pel lloguer; la gestió directa de serveis o la intercooperació... són exemples de la capacitat d’innovació permanent en els serveis i en la gestió.
La COV gestiona directament dos casals de gent gran al Prat i al 2015 va impulsar la construcció d’un centre de dia per a gent gran i en va contractar la gestió a la cooperativa Suara, que també porta el servei d’atenció domiciliària engegat uns anys abans.
Al llarg d’aquests anys també s’ha apostat per esdevenir impulsor i aixopluc d’altres projectes pratencs, especialment associatius o vinculats a l’economia social. Associatius, com l’espai a disposició d’entitats de la ciutat en el que hem convertit l’antiga escola i que avui és la seu de grups de teatre, música, pessebristes, tallers de pintura o alfabetització.
Els locals de la COV estan a disposició de noves cooperatives i a dia d’avui hi ha instal·lats en espais de la Cooperativa projectes com el Coworking Uikú, la cooperativa Espigoladors, PastaxPasta, l’Esplai El Globus o l’associació Coop de Cap.
La COV té la voluntat de seguir sent un actor principal al Prat, amb impacte social, econòmic i cooperatiu, i especialment de seguir donant servei i satisfacció als socis i sòcies, engegant nous projectes vinculats a l’habitatge, a les comunitats o als serveis a les persones.
divendres, 22 novembre, 2024 - 09:30
divendres, 15 novembre, 2024 - 10:00
dimecres, 13 novembre, 2024 - 10:15