Imatge d'arxiu (Trobada Gegantera de la Festa Major de 2019)
divendres, 16 setembre, 2022 - 14:45
Al Prat, ja s’estan ultimant els darrers preparatius de la Festa Major, la primera sense restriccions després de la pandèmia, que recupera plenament l’esperit tradicional de la celebració, el d’esdevenir un espai de trobada entre els veïns i veïnes de la ciutat a l’entorn d’activitats culturals i lúdiques.
Amb la participació i implicació de les entitats de la ciutat, l’Ajuntament ha pogut elaborar un ampli programa d’activitats per l’edició d’enguany. La Festa Major retorna al seu format tradicional amb un dia més, amb un programació de 5 dies, que transcorrerà entre el 22 i el 26 de setembre. A més, el Prat concentra enguany els seus dos festius locals (el divendres 23 de setembre i el dilluns 26 de setembre) a l’entorn de la seva Festa Major.
L’edició d’enguany s’iniciarà dijous vinent amb el Toc d’inici a les 18.30 h a la plaça de la Vila, seguit de l’Esclat de Festa Major i el pregó. Enguany, el pregó, que s’iniciarà a les 21 h, anirà a càrrec del periodista esportiu Sique Rodríguez, lleidatà d’origen i vinculat al Prat per raons personals. És director i presentador del programa "Què T'hi Jugues!" de SER Catalunya (Premi Ondas 2021 al millor programa de proximitat) i col·laborador de les transmissions del Barça de Carrusel Deportivo de la Cadena SER, entre d’altres programes esportius.
Després de donar el tret de sortida a la Festa Major, entre dijous 22 i dilluns 26 de setembre, es podrà gaudir d’un ampli ventall d’activitats de cultura popular, de concerts i música, de ball, d’esports, o bé de propostes infantils i familiars, de teatre i circ o d’exposicions.
La Plaça de la Vila tornarà a ser un dels principals escenaris de la Festa Major del Prat, on s’hi podran veure diferents espectacles de cultura popular i tradicional, de colles de gegants, diables, castellers o grups de dansa tradicional. Un altre dels escenaris centrals de la Festa Major serà el parc del Fondo d’en Peixo, on es podrà gaudir d’activitats d’estils diversos, com ara Marcel i Júlia, Javiera Mena, Ladilla Rusa, Los Hermanos Cubero i propostes més locals com Elena Grueso, ChivoChivato, Pigmy o el grup EXTRA&Friends.
Com l’any passat, també tornaran a acollir activitats de la Festa Major les places de Sant Jordi, Louis Braille i Constitució. A la Plaça de Sant Jordi, s’hi celebrarà La Cirquera, que de nou acollirà activitats de malabars, equilibris i acrobàcies del circ més innovador i actual. D’altra banda, a la places de Louis Braille i Constitució, es podrà gaudir de balls i orquestres d’estils diversos: boleros, tangos, txa-txa-txa, ritmes cubans, flamenc o música clàssica. També el Teatre L’Artesà es vestirà de Festa Major, amb propostes per al públic adult, infantil i familiar durant els dies de la celebració.
A l’aparcament de l’estació de Rodalies, se celebrarà la Zona Jove Estació, amb concerts destinats específicament al públic jove, que aniran des de ritmes urbans, trap, rap, hip-hop i música electrònica fins a concerts de grups actuals reconeguts o DJ. A més, dissabte 24 a la nit hi tindran lloc els espectacles de d’Agoney o d’Azúcar Moreno. D’altra banda, el CEM Julio Méndez tornarà a acollir propostes musicals amb grups locals o cares conegudes del panorama espanyol, com Rosa López. A més, a l’entorn del CEM Sagnier i el Parc de la Solidaritat, també s’hi tornarà a instal·lar la Fira d’atraccions, amb màquines per a tots els gustos i edats.
La cloenda de la Festa Major arribarà de la mà del Castell de Focs. El castell es dispararà simultàniament des de diferents indrets de la ciutat (els patis de les escoles Jaume Balmes, Pepa Colomer, Jacint Verdaguer i Josep Tarradellas, així com la zona de darrera de l’Església), perquè se’n pugui gaudir de forma descentralitzada des de diferents balcons i terrats de la ciutat.
Durant tota la Festa Major, s’insta la ciutadania a seguir recomanacions i consells per tal de poder gaudir de totes les seves activitats de forma segura i responsable. També s’anima a la ciutadania a compartir per Instagram fotografies de les diferents activitats de la festa amb l’etiqueta #clicprat. Totes les persones que ho facin fins al 3 d’octubre prendran part del 19è concurs Clic-Prat i optaran a diversos premis o a veure exposada la seva imatge a la mostra que se’n farà al Centre Cívic Jardins de la Pau posteriorment.
Abans de la Festa Major, s’ha tornat a organitzar El Prat Nocturn, els dies 19, 20 i 21 de setembre al vespre, un itinerari teatralitzat pels carrers del Prat per conèixer la seva història. En aquests dies previs a la celebració, també s’anima la ciutadania a adquirir el seu mocador de Festa Major o la bandera del Prat per penjar-la al balcó, seguint les indicacions al respecte del web de la celebració.
També es pot observar des de principis de mes pels carrers del Prat el cartell de la Festa Major, obra de l’artista visual pratenca Núria Oreja. Està inspirat en les mans i la vestimenta de les gegantes del Prat més representatives: l'Eulàlia, la Griselda i la Paulina. L'Eulàlia vesteix amb camisa blanca, cosa que simbolitza una hostalera; la Griselda, amb mànigues verdes i el mantell vellutat d'una reina; i la Paulina, amb mitenes, típiques de les pageses catalanes.
Més informació a elprat.cat/festamajor
dijous, 28 novembre, 2024 - 12:30
dijous, 28 novembre, 2024 - 10:00
dijous, 28 novembre, 2024 - 10:00