Esteu aquí

La menstruació, desmuntant mites

Al SISA, les nenes, adolescents i joves, i també les famílies, poden compartir i fer arribar els seus neguits a través del número de whatsapp 696930255 (Servei municipal d'Informació sobre Sexualitat i Afectivitat)

Al bloc menarquiazine es pot descarregar el fanzine "Mi primera menstruación", que es pot pintar

dijous, 4 juny, 2020 - 08:30

Des de l'any 2014, es commemora el Dia Internacional de la Higiene Menstrual a proposta de l'organització Wash United  amb l'objectiu de generar un debat a l'entorn de les normes socials negatives (estigma social i tabú) sobre la menstruació a tot el món.  

Per prevenir l’impacte que pot generar la primera regla (menarquia), es recomana poder-ne parlar amb anterioritat a l'entorn familiar per entendre què comporta. Resumim a continuació alguns dels consells pràctics que la Fundació Orienta publica al seu web.

Consells pràctics per a les famílies 

  • És important poder parlar prèviament sobre què és la regla i què comporta.
  • Durant la regla, observar l’actitud de la noia (que poden ser d'aïllament, vergonya o por, o bé il·lusió i estimulació dels aspectes adults).
  • Analitzar i parlar de les pors que es desperten a l'entorn familiar sobre la capacitat procreativa de la seva filla amb l’aparició de la menarquia.
  • Cal recordar que una actitud molt rígida i restrictiva amb les activitats d’oci pot afavorir que l’adolescent tingui més ganes de sortir i incomplir les normes familiars.
  • La noia pot sentir-se alleujada si té un espai a casa per a poder parlar del seu malestar en relació a la menstruació i als canvis corporals que comporta.
  • És normal i habitual una certa tristesa en aquests moments del canvi corporal ja que la noia sent que deixa enrere el seu cos infantil i que ja mai més el podrà tornar a recuperar. Escoltar com se sent i acompanyar-la en aquest procés pot disminuir la tristesa.
  • Cal estar alerta davant d’una pèrdua de pes sobtada amb canvis de caràcter associats i un augment de l’exercici físic. El malestar que pot ocasionar el canvi sobtat del cos pot comportar una no acceptació dels canvis físics.
  • És important que les adolescents tinguin a casa un ambient saludable amb l’alimentació sana i equilibrada, amb esport regular. La incorporació del hàbits alimentaris i la cura del cos es realitza de forma natural a través de la observació dels hàbits que es donen dins del nucli familiar.
  • És freqüent l’aparició de l’ansietat durant l’adolescència. És important consultar si apareix en forma de crisis d’ansietat (dificultats per respirar, sudoració de mans, tremolors, mals de cap o de panxa sense causa mèdica, etc.), ja que una consulta pròxima a la aparició dels símptomes pot afavorir una molt bona evolució. 
  • En condicions normals, la menstruació no comporta cap malaltia ni trastorn. No obstant, compartim la informació que l'Hospital Sant Joan de Déu dedica a parlar-ne quan, degut a d'altres problemes de salut, pot sorgir algun problema relacionat. 

El SISA (dins dels Serveis de Salut i Consum de  l'Ajuntament del Prat) posa a disposició d'adolescents i famílies el whatsapp 696930255 per parlar de qualsevol neguit que puguin tenir sobre aquesta i qualsevol altra qüestió relacionada amb les sexualitats i afectivitats.

Recursos per a infants, adolescents i famílies

També compartim recursos que, en l'àmbit educatiu i comunitari , es poden utilitzar per parlar amb les nenes i adolescents. 

Llibres (diferents edats):

De  7 a 10 anys

Sexo es una palabra divertida, Cory Silverberg i Fiona Smyth, Edicions Bellaterra, 2019

Explica-m’ho: 101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant, Katharina von der Garlen i Anke Kuhl, Takatuka,  2016.

De 8 a 12 anys

La Mia es fa gran. Per saber-ne més sobre la pubertat de les nenes, Cristina Losantos, Joventut, 2016

Què tinc ací baix?, Rosa Sanchís i Enric Senabre, Nórdica

A partir dels 12 anys

Diari vermell de la Carlota, Gemma Lienas, Empúries, 2004. 

El diari vermell d'en Flanagan, Andreu Martín i Jaume Riera, Columna, 2004.

Nou diari de la jove maniàtica, Aidan Macfarlane i Ann McPherson, Bromera, 1999

Nou diari del jove maniàtic, Aidan Macfarlane i Ann McPherson, Bromera, 1999

Recursos on line

Desmuntant falsos mites i creences (sobre la regla, l’anticoncepció, el lligar…).

Documentals sobre la regla, per a noies petites: Monthlies; i per a noies més grans: La luna en ti 

Fanzine descarregable on line Mi primera menstruación 

Articles 

Article ¨Menstruar consciente. ¿Qué aporta conocerse?¨

Reportatge  "Tot allò que has de saber sobre la regla i no t'havien explicat"

Article "Menstruació, entre mites tabus i pobresa"

Compartir