dimarts, 27 febrer, 2024 - 11:45
El projecte El món dels videojocs ha reprès amb força aquest curs 2023-2024, adaptant-se als alumnes de 4t de l’Escola Jacint Verdaguer. Aquesta iniciativa, que va començar el curs 2021-2022, continua fomentant la cultura del videojoc com a eina educativa i sobretot creativa. Enguany, el projecte que forma part de l’àmbit de Coneixement Científic, Tecnològic i Digital del programa IntersECCions, s’ha ajustat en la seva durada, desenvolupant-se entre el desembre i l'abril, i en aquests moments ja es troba en marxa la programació dels videojocs amb Scratch.
L’objectiu és el mateix: impulsar la cultura del videojoc com a mitjà de comunicació i aprenentatge, tot promovent una reflexió crítica sobre aquesta forma d’art digital. L'alumnat ha fet pràctiques amb altres videojocs creats a partir de programació amb Scratch reflexionant sobre quins videojocs volien fer. Ara, estan immersos en la creació dels seus propis videojocs, utilitzant Scratch per donar vida a les seves idees.
Idees que enguany van enfocades a treballar el bon tracte i la cura del medi ambient davant la crisi climàtica que vivim, cercant el joc com a excusa per prendre consciència i treballar les possibilitats reals de millorar la convivència humana amb el medi natural.
Les sessions a l’aula són un moment molt esperat per l’alumnat, on ja sigui amb l'acompanyament dels mateixos tutors i tutores o el coordinador del projecte, se submergeixen en el món dels videojocs. Així, a través de la pràctica i la teoria, els estudiants aprenen sobre la història dels videojocs, les seves tipologies i la seva evolució, des dels clàssics fins als més moderns.
El projecte s'inicia amb la Introducció al món dels videojocs: on l'alumnat comença amb sessions introductòries aprenent sobre la història dels videojocs, els diferents gèneres i tipologies, i el públic al qual es dirigeixen. Amb l'experimentació pràctica, i a través de l’ús de tauletes, els estudiants experimenten amb videojocs històrics, jugant i analitzant-los per comprendre millor el seu funcionament i disseny. Després de la fase d’immersió en els clàssics, s’inicien en la programació amb Scratch, una plataforma que els permet crear els seus propis videojocs. Tot seguit arriba el moment del desenvolupament creatiu amb l’orientació dels docents i experts, en què l'alumnat treballa en grups per idear i programar els seus videojocs, aplicant els coneixements adquirits i expressant les seves idees creatives. Enguany, han escollit una temàtica comuna que uneix tots els videojocs amb un objectiu: salvar el planeta de la crisi climàtica! D'aquesta manera, mentre treballen el malbaratament de l'aigua, el reciclatge, el consum responsable, les energies renovables o la desforestació, l'alumnat està posant en pràctica totes les seves habilitats: l'expressió escrita, la creativitat, el disseny, i la programació, entre moltes d'altres!
El projecte fomenta la col·laboració entre l'alumnat, així com la interacció amb les famílies i la comunitat educativa, compartint els videojocs creats i rebent-ne el retorn. El projecte culmina amb la festa de cloenda i l'exposició, un esdeveniment on l'alumnat presenta els seus videojocs a les famílies i altres membres de l’escola, celebrant així els seus esforços i la seva creativitat. Durant unes setmanes els videojocs s'exposaran al Centre Cívic Jardins de la Pau per donar-los a conèixer a tota la ciutadania que s'hi vulgui apropar.
Aquest enfocament pràctic i col·laboratiu permet als alumnes no només aprendre sobre la cultura dels videojocs sinó també desenvolupar habilitats en programació i treball en equip durant tot el procés de creació.
dimarts, 5 novembre, 2024 - 13:15
dimarts, 5 novembre, 2024 - 11:00
dilluns, 4 novembre, 2024 - 13:15