Sessió de presentació de projectes Laika Lab'24
divendres, 3 maig, 2024 - 13:15
LAIKA LAB és un laboratori de processos de creació que impulsa projectes que volen experimentar amb metodologies artístiques i el fet expositiu, amb altres i de forma contextualitzada. Es connecta amb la modalitat Exposició de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip.
Enguany han estat sis les propostes que han aterrat al Centre d’Art Torre Muntadas: 'Dispositiu Casa' de María Laura Ríos i Romina Pezzia, 'La Brecha' de Claudia de la Fuente, 'Paisajes del apocalipsis' de Jimena Villarán i Ana Aldomar, ‘Paisana’ de Júlia Tirado, ‘Fantasmas’ de Natalia Pinillos i ‘El Palomar’ de Santiago Sepúlveda.
A partir d’un procés de treball comunitari, les artistes participants han valorat en dues sessions de presentació quins projectes havien de continuar desenvolupant-se en el context i amb el suport del centre d’art. Aquest procés no només tracta d’una selecció sinó d’un moment d’intercanvi i mobilització d’idees, una manera de compartir coneixement i aprendre conjuntament.
Els tres projectes que actualment continuen ampliant la seva recerca i proposta expositiva a la Sala d’Art Josep Bages son ‘Dispositiu Casa’, ‘El Palomar’ i ‘Paisana’.
‘Paisana’, el projecte de l’artista Júlia Tirado, busca actualitzar els imaginaris col·lectius i intergeneracionals del Baix Llobregat a través d’una pràctica artesanal tradicional com és l’elaboració de mosaics. Vol destacar una iconografia pròpia del context i crear així connexions entre diferents experiències de l’habitar un territori. Un dels objectius principals de l’artista és poder modernitzar a través d’aquest projecte la tècnica del mosaic, per a això compta amb l’inestimable col·laboració d’un altre artista pratenc, Miguel Díaz, de noranta anys, qui ha dedicat gran part de la seva vida a representar escenes quotidianes mitjançant l’experimentació amb la tècnica.
‘El Palomar’, projecte de Santiago Sepúlveda, neix d’una curiositat per com es conforma l’espai urbà i per la investigació sobre com el disseny urbanístic condiciona la manera que tenim d’habitar un territori. Agafa com a cas d’estudi un solar contigu al Centre d’Art Torre Muntadas, el qual fins recentment havia estat ocupat per l’esquelet d’un edifici abandonat i que s’havia convertit en la llar d’infinitat de coloms que recentment han estat desallotjats per l’enderroc i en conseqüència, han esdevingut plaga. El projecte no només tracta de retornar un espai que ha estat robat sinó d’obrir conversa i aprofundir en la nostra relació antropocèntrica amb altres espècies per tractar d’imaginar, a través de processos d’edició, nous espais de convivència on no hi hagi competitivitat humana-animal.
Romina Pezzia i M. Laura Ríos volen debatre amb el projecte ‘Dispositu Casa’ sobre la significació actual dels espais domèstics i la seva relació amb l’espai públic. Torre Muntadas i la seva arquitectura esdevé espai central en la seva recerca doncs hi encaixa perfectament: originalment un habitatge familiar vacacional reconvertit en un equipament cultural públic. Les artistes es pregunten a través de diferents peces, accions i intervencions per com es relacionen els nostres cossos amb els espais que habitem diàriament i per com els percebem.
Un aspecte consubstancial del laboratori és posar en contacte i relació els processos de treball artístic amb el públic i persones diverses interessades en les temàtiques i dinàmiques que despleguen els projectes de creació.
El 7 de maig a les 18 h s’obriran les portes de la Sala d’Art Josep Bages, en aquests moments taller d’artista, per tal compartir en quin punt es troben les propostes i investigacions, i debatre plegades sobre els temes que ens plantegen i afecten des d’alguna vessant.
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 10:00