dilluns, 10 novembre, 2008 - 13:30
El TSJC ha confirmat l'ordenança municipal del Prat que obliga les companyies de telefonia mòbil a pagar a l'Ajuntament per la utilització del domini públic municipal (infraestructures al subsòl, drets de vol, cables a la via pública...).
A través d'una sentència molt extensa (40 pàgines) la més alta instància judicial catalana declara que, per fer servir la telefonia mòbil, és indispensable la utilització de les propietats municipals.
Aquesta afirmació, que ha passat del plànol estrictament teòric al pràctic per primera vegada a l'Estat espanyol, ha estat el resultat de la confrontació de les diferents proves que tant la recurrent (Telefónica Móviles España, SA) com l'Ajuntament, assistit pels serveis jurídics de l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, han aportat al plet. Aquest organisme de la Diputació va ser l'ens que, en el seu moment, va elaborar el model d'ordenança fiscal que ha estat estudiat pel TSJC.
Així s'ha acreditat, mitjançant els informes de professors d'universitat i enginyers de telecomunicacions, que no es podria realitzar cap comunicació telefònica mòbil sense fer servir les estacions i la xarxa de commutació instal·lada al domini públic local (moltes vegades al subsòl públic) i no tan sols, com es sostenia fins ara a nivell teòric, per fer comunicacions entre telèfons mòbils i fixes, sinó també per fer únicament comunicacions entre telèfons mòbils.
Aquesta sentència suposa un estadi més en la conflictivitat jurídica que es va iniciar amb la liberalització dels sectors de subministraments generals com l'electricitat, el gas o la telefonia. Es tracta ara, com diu la sentencia del TSJC, d'atendre a criteris d'estricta justícia, incompatibles amb el gaudiment gratuït del domini públic local per part de les operadores de mòbils.
A través del següent document (Pdf) podeu consultar l'ordenança en qüestió i la sentència del TSJC.
dimarts, 17 desembre, 2024 - 15:30
dijous, 4 juliol, 2024 - 14:15
divendres, 7 juny, 2024 - 08:30