dimecres, 20 juliol, 2022 - 12:30
L’Ajuntament del Prat desenvolupa de forma continuada durant l’any programes de vigilància i de control de plagues, així com intervencions per fer-hi front quan les mesures preventives no són suficients per evitar-les. D'una banda, la Secció de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament del Prat s’ocupa de la vigilància, control i prevenció de plagues de mosquits, rosegadors o paneroles o de nivells superiors als habituals d’animals peridomèstics -els que comparteixen la via pública amb les persones-, com ara coloms o cotorres.
Els programes de vigilància i control de plagues prioritzen especialment la vessant preventiva, implementant mesures de control integral (biològic, físic, mecànic, d’ordenació i de salubritat). Per exemple, es poden protegir les esquerdes de les façanes o evitar l’acumulació de l’aigua, que pot convertir-se en un punt de cria de mosquits. Les actuacions preventives es realitzen tant en espais i equipaments públics com al clavegueram.
D'altra banda, quan les mesures preventives no són suficients per evitar una plaga, els serveis de Salut Pública activen l’empresa especialitzada en el seu control, contractada per l’Ajuntament, que s’ocupa fer una inspecció de la zona afectada. D’acord amb aquesta inspecció, es planifiquen les actuacions necessàries per combatre la plaga en cada cas tenint en compte diversos factors: l’espècie animal objecte de la intervenció, el lloc on es troba, la seva distribució en l’espai (més concentrada, més dispersa...) i quin són els usos socials i urbans de la zona urbana en què s’ha detectat la seva presència (per exemple, si és una zona més o menys transitada per la ciutadania).
En diversos casos, la plaga es podrà resoldre sense aplicar plaguicides, per exemple protegint algun forat o amb la retirada física d’un rusc (en el cas d’una plaga de vespes). En cas que fos necessari aplicar biocides, es faria de forma selectiva i utilitzant els productes més específics i adequats a les necessitats detectades en cada cas i que representessin el menor risc possible per a les persones i el medi ambient. Això representa una millora respecte als mètodes que s’havien emprat tradicionalment anteriors, basats en l’ús productes químics, plaguicides o desinfectants, que podien comportar riscos per a la salut de les persones si no s’empraven adequadament o fent-ne un ús racional. L'Ajuntament destina més de 62.000 euros anuals per prevenció i control de plagues i 20.000 anuals pel control de mosquits.
D’altra banda, la secció de manteniment i serveis urbans de l’Ajuntament treballa en la retirada de residus d’aliments a l’espai públic -que poden propiciar la proliferació de rosegadors-, especialment les que es troben a l’entorn de les illes de contenidors de la ciutat. Fins a 6 equips recorren diàriament les 250 illes de contenidors de la ciutat (2 per cada torn de matí, tarda i nit) i retiren també la matèria orgànica que hi troben al terra fruit d’actes incívics. D’altra banda, diàriament es retiren menjadores d’animals de tots els carrers de la ciutat, excepte aquelles que compten amb l’autorització pertinent.
Per tal d’evitar la proliferació de mosquits o d’altres espècies animals ja sigui al carrer o en equipaments municipals, cal tenir en compte els següents consells:
Tot i que les mesures preventives ajudin a minimitzar les plagues, el risc que apareguin no desapareix del tot. El medi urbà és un ecosistema que no presenta l’estabilitat biològica necessària per poder-se autoregular. A més, en el context del canvi climàtic i de l’escalfament global, les plagues són un problema comú i compartit per nuclis urbans d’arreu del món.
També cal tenir en compte que, quan es fan obres que afecten directament o indirectament el clavegueram, s’altera l’hàbitat de paneroles i rosegadors, de manera que aquestes espècies tendeixen més a sortir a l’exterior i són més visibles.
En aquest sentit, més enllà de l’acció dels serveis municipals, és fonamental la col·laboració de la ciutadania. Si es detecta la presència de plagues, és important que es faci arribar aquesta informació el més aviat possible a la Secció de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament del Prat, amb els màxims detalls possibles. Per fer-ho, es pot trucar al telèfon 933790050 o enviar un correu a salut@elprat.cat. També és possible notificar-ho fent ús de l’aplicació Un Prat Millor .
Quan les plagues sorgeixen en propietats privades (solars, locals, habitatges, comunitats, etc…), la normativa vigent indica que la persona titular de l’immoble és qui ha de prendre les mesures per controlar la plaga. Per tal d’afrontar una situació d’aquest tipus, es poden seguir diverses recomanacions, que trobareu a la pàgina de Control de Plagues urbanes del web municipal.
Cartell informatiu control de pagues (pdf - 760223 bytes)
dimarts, 26 novembre, 2024 - 12:15
dilluns, 25 novembre, 2024 - 17:00
divendres, 22 novembre, 2024 - 15:45