dimarts, 19 desembre, 2023 - 09:45
L’Ajuntament del Prat ha presentat aquest dilluns en una Audiència Pública els seus pressupostos per al 2024, amb un volum de 137,8 milions d’euros amb què pretén garantir la qualitat dels serveis públics i engegar diversos projectes per seguir impulsant el Prat del futur, en un context d’increment de les despeses. Unes 200 persones van assistir, a títol individual o en nom d’alguna de les més de 20 entitats que hi van participar, a l’acte que va tenir lloc al Cèntric.
L'alcalde Lluís Mijoler, el tinent d'alcaldia d’Acció Institucional i Projectes Urbans, Juan Pedro Pérez, i el tinent d’alcaldia d’Organització, Governança i Economia, David Vicioso, han estat els encarregats de presentar la proposta pressupostària municipal per al proper exercici. “Aquests han estat un dels pressupostos més complicats de tancar dels darrers anys, però ho hem aconseguit, amb un objectiu prioritari: preservar els serveis públics d’alta qualitat que hem desenvolupat al Prat”, ha destacat el batlle pratenc en l’inici de l’acte.
L’alcalde ha subratllat també la importància de blindar els serveis públics en un context en què la pujada de preus està impactant en el poder adquisitiu de les llars per tal de “preservar el salari social”. Ha destacat alguns dels reptes que afronta el consistori, com l’increment de la inflació, que s’ha disparat en un 16,1 per cent del gener del 2021 a l’octubre del 2023; l’augment del 2,1 per cent dels costos laborals i del 4,2 per cent dels de subministrament d’electricitat, aigua i gas; o el creixement de les despeses de manteniment en uns 2 milions d’euros a causa de l’ampliació de la ciutat.
Tres eines per ampliar els ingressos
Per tal de mantenir la qualitat dels serveis públics i invertir en projectes que projectin el Prat cap al futur, el consistori disposa de tres solucions, segons ha explicat l’alcalde Mijoler. La primera d’elles és la millora aquest 2024 del finançament local, gràcies a un increment del 22,6 per cent en la participació dels municipis en els ingressos de l’estat. La segona és la captació de recursos externs. En aquest sentit, el batlle va destacar que el Prat ha aconseguit ja captar 25,68 milions d’euros dels Fons Next Generation, que permetran finançar projectes per un valor total de 83,25 milions.
La tercera solució ha estat l’actualització dels impostos i taxes municipals, tot preservant els criteris de progressivitat i de contenció de la pressió sobre llars i comerços que s’apliquen actualment. Així doncs, es mantindrà l’IBI màxim a l’aeroport i el port i s’apujarà a als establiments comercials de més d’un milió d’euros de valor, als hotels de més de 10 milions, a les indústries de més de 3,5 milions i a les oficines de més de 7,5 milions.
En canvi, s’aposta per limitar l’augment fiscal a les llars i comerços en comparació amb altres municipis. L’IBI residencial, que no s’ha apujat de forma significativa des de fa més d’una dècada, passa del 0,575% al 0,6325%, un augment que és la meitat de la inflació i que suposa, de mitjana, 20 euros anuals. Pel que fa al preu de l’aigua, gràcies a la gestió pública, s’ha pogut aplicar una apujada que és gairebé la meitat que als municipis de l’entorn, respecte als quals el Prat manté una tarifa un 40 per cent inferior. L’encariment del rebut del 10 per cent es tradueix en uns dos euros mensuals de mitjana per llar. Així mateix, es mantenen els ajuts i bonificacions en l’IBI per a les llars més vulnerables i les bonificacions en la taxa d’escombraries en els comerços petits o que acaben d’obrir.
Manteniment dels serveis existents i impuls de nous
Després d’aquesta explicació del context general, el tinent d’alcaldia David Vicioso ha exposat a la ciutadania que ha assistit a l’acte els ingressos i les despeses previstes per al proper exercici. L’Ajuntament disposarà l’any vinent de 137,8 milions d’euros, enfront dels 126,5 de què ha disposat el 2023.
La despesa corrent suposarà 110,95 milions que es destinarà, entre d’altres, a algunes línies d’actuació que ha destacat el tinent d’alcaldia, ajudes d’urgència i per a activitats extraescolars i d’estiu, beques menjador i altres suports socials; el manteniment de l’oferta cultural de qualitat i de projectes com IntersECCions; el foment del teixit associatiu de la ciutat; la millora de la maquinària de fitness als equipaments esportius; l’ampliació de la flota de vehicles elèctrics compartits; inici de la comercialització d’energia neta, local i barata per part d’Energia del Prat; i impuls de la transició energètica mitjançant la instal·lació d’energia fotovoltaica a teulades privades, per posar alguns exemples.
Grans projectes de ciutat
El tinent d’alcaldia d’Acció Institucional i Projectes Urbans, Juan Pedro Pérez, ha estat per la seva banda l’encarregat d’explicar les inversions més destacades del proper exercici. En l’àmbit residencial, es destinaran 12,71 milions a tres importants projectes de ciutat, com la reforma d’un edifici que allotjarà oficines municipals a Lo Gaiter del Llobregat per modernitzar i millorar l’atenció ciutadana, la remodelació del carrer Enric Borràs, o diverses millores en equipaments culturals, esportius i comunitaris, entre d’altres. Aquestes inversions se sumen a les que ja estan en marxa amb suport de fons d’altres administracions i de tercers, com la construcció de la nova residència municipal per a gent gran; la posada en marxa d’un allotjament d’urgència per a famílies que perden la llar a l’avinguda Onze de Setembre; o la creació dels edificis d’habitatge assequible impulsats per la Cooperativa Obrera de Viviendas i per Hàbitat 3 i la Fundació Família i Benestar Social.
Presentació pressupostos municipals 2024 (pdf - 8376679 bytes)
Document de presentació de l'Audiència Pública
dijous, 19 desembre, 2024 - 20:00
dimarts, 17 desembre, 2024 - 15:30
dijous, 28 novembre, 2024 - 21:00