Esteu aquí

L’Ajuntament mobilitza 8 milions extra més per a l’estratègia de reconstrucció del Prat front a l’impacte socioeconòmic de la pandèmia

S’afegeixen als 6 milions d’euros que ja va invertir l’any passat, arribant a un total de 14 milions d’euros per a l’estratègia de reconstrucció. L’Ajuntament ho va anunciar ahir en la reunió de la Taula per a la reconstrucció social i econòmica del Prat

Trobada Taula Reconstruccio juny 2021

dimecres, 30 juny, 2021 - 10:15

La Granja de la Ricarda ha acollit aquest dimarts, 29 de juny, una reunió de la Taula per a la reconstrucció social i econòmica del Prat. En aquesta trobada, en la qual han participat més d’una vintena de representants dels principals agents socials, polítics i econòmics de la ciutat, s’ha fet balanç de l’estratègia per a la reconstrucció del Prat front a l’impacte de la covid, impulsada ara fa un any, a més de marcar noves mesures per actualitzar-la i adequar-la a l’evolució del context de la pandèmia des de l’estiu de 2020.

En la reunió, l’Ajuntament va anunciar que mobilitzarà 8 milions extra més per a l’estratègia de reconstrucció del Prat front a l’impacte socioeconòmic de la pandèmia. S’afegeixen als 6 milions d’euros que ja va invertir l’any passat, arribant a un total de 14 milions d’euros per a l’estratègia de reconstrucció. 

L’estratègia de  reconstrucció “Ara més que mai, el Prat” consta de quatre eixos d’actuació específics, amb els objectius generals següents: en primer lloc, promoure una ciutat cohesionada i que cuida, amb mesures per combatre la pobresa i garantir la igualtat en matèria de salut, educació o cultura; en segon lloc, fomentar una ciutat pròspera i activa, amb mesures de suport al teixit comercial, productiu i empresarial; en tercer lloc, potenciar una ciutat resilient i sostenible, amb actuacions adreçades a fomentar les energies renovables, el transport sostenible o l’eficiència energètica; i, en quart lloc, fomentar la innovació, la digitalització i la transparència de l’administració local. De forma transversal, l’Ajuntament també es planteja un model d’atenció que sigui cada vegada més proper a la ciutadania.

El nivell d’execució global de l’estratègia de reconstrucció fins al moment és del 76%, percentatge que arriba al 91% en el cas del segon eix d’actuació, adreçat a promoure el teixit comercial, productiu i econòmic. Així ho van exposar les directores de Desenvolupament Econòmic i Acció Social de l’Ajuntament, Esther Pujol i Laia Ortiz, respectivament, que van presentar el balanç del desenvolupament de l’estratègia de reconstrucció fins al moment, a més de presentaran propostes d’acció futures. L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, va presentar l’acte, en què, a partir de l’exposició inicial, es va obrir un debat amb els agents socioeconòmic i polítics de la ciutat integrants de la taula.

La salut mental, entre les principals prioritats a partir d’ara

A partir d’ara, és previst reforçar les mesures d’acompanyament a la salut mental i el benestar emocional. Fins al moment, ja s’havien posat en marxa alguns serveis concrets, com l’Activa’t, que està donant orientació i suport a persones que necessiten ajuda en matèria de salut mental. Però, d’ara en endavant, es reforçaran els serveis d’atenció a la salut mental comunitària, cosa que comportarà el reforç del suport psicològic i el desenvolupament de programes psicoeducatius o de Grups d’Ajuda Mútua. També es promourà la cooperació intermunicipal per la salut mental comunitària amb d’altres municipis com Sant Just Desvern, Sant Boi de Llobregat o Sant Joan Despí. A més, es duran a terme mesures específiques per vetllar pel benestar emocional de les persones joves i de la gent gran, a partir de propostes d’acció comunitària.  D’altra banda, és previst reactivar el proper mes de setembre la prescripció social en matèria de salut, que passa per recomanar la realització de diferents activitats disponibles a la ciutat (de caire esportiu, terapèutic, cultural...) per millorar diferents vessants de la salut (física o mental).

Protegir els espais naturals front a l’amenaça que suposa el projecte d’ampliació de l’aeroport i promoure la transició energètica

L’actualització de l’estratègia de reconstrucció també emfasitza la necessitat de preservar i protegir els espais naturals i protegits i el Parc Agrari del Baix Llobregat, definint una estratègia política i jurídica amb aquest objectiu, i més encara davant de l’amenaça per a l’equilibri territorial que suposen propostes com la de l’ampliació de l’aeroport. També se seguirà desplegant l’estratègia de transició energètica al Prat. Així per exemple, a partir del curs 2021-2022 s’iniciarà una prova pilot per començar a aportar energia d’origen fotovoltaic i de proximitat a partir de les AMPAs de les escoles. Servirà com a prova pilot per a la futura posada en marxa de les plaques d’energia fotovoltaica en 22 teulades d’equipaments municipals (amb 1 MWp total d’energia).

Garantir el dret a l’habitatge i prevenir l’exclusió residencial

Així mateix, s’impulsaran diverses mesures per garantir el dret a l’habitatge digne. Diversos dels objectius de l’estratègia de reconstrucció estan alineats amb el Pla local d’habitatge 2021-2027, que preveu doblar els pisos de lloguer social i assequible a la ciutat en aquest període, passant dels 329 actuals a més de 600 . L’estratègia de reconstrucció també reforça les mesures contra el sensellarisme. Per exemple, s’iniciarà el primer programa Housing First, que passa per proporcionar un habitatge a les persones sense llar com a primer pas per fomentar la seva inclusió sociolaboral. S’ampliaran els pisos d’inclusió i els serveis per atendre aquest col·lectiu.

La reactivació del comerç i l’ocupació

A més, es portaran a terme noves mesures de suport al teixit comercial de la ciutat. Així per exemple, es desenvoluparà un pla de dinamització de locals buits, per potenciar la seva recuperació i la seva adequació per instal·lar-hi noves activitats productives i comercials. També s’impulsarà el pla de millora de la sostenibilitat, perquè l’activitat comercial pugui emprendre mesures adreçades a l’eficiència i estalvi energètic. Pel que fa a la inserció sociolaboral, es reforçaran els programes per donar suport a les persones que han vist afectada la seva situació ocupacional en el context de la pandèmia.

La reactivació de la pràctica cultural, esportiva i associativa

Des d’aquest estiu, també es començarà a impulsar un pla de reactivació de l’activitat cultural, així com de dinamització del teixit associatiu i d’entitats de la ciutat, que s’ha vist fortament afectat pel context de la pandèmia. A més, es posaran en marxa diverses mesures per promoure la reactivació de la pràctica esportiva entre la ciutadania, amb mesures específiques per a infants i joves.

Balanç de les mesures desenvolupades fins ara

En l’àmbit d’acció social, cal destacar la posada en marxa de l’OIAS (Oficina Integral d’Atenció Social) el maig de 2020, per tal de fer front a l’augment de necessitats socials (alimentàries i bàsiques, ajuts en la gestió de prestacions, etc.) derivades de la pandèmia i centralitzar en una finestreta única d’atenció les diferents sol·licituds de la ciutadania en aquesta matèria.  Així mateix, cal destacar que s’ha iniciat la  revisió i reforma del model de cures a la gent gran. S’està impulsat un nou model de Servei d’Atenció domiciliària, que millora la qualitat del servei, diversificant-lo i potenciant illes socials de cures amb equips de professionals qualificats que treballen des de la proximitat amb la comunitat.

En l’àmbit de l’educació, s’han impulsat mesures per combatre l’escletxa digital entre l’alumnat, per exemple el repartiment de tauletes tàctils a infants sense ordinador o accés a Internet a la seva llar. També s’ha impulsat la digitalització en la pròpia administració municipal, facilitant els tràmits online o el servei de cita prèvia, i també s’ha contribuït a dinamitzar el comerç online.

Pel que fa a l’economia local, cal destacar la bateria d’ajuts al comerç per tornar a aixecar la persiana després de mesos de tancament i per al manteniment de la seva activitat.

Finalment, en matèria de sostenibilitat, cal recordar que el setembre de 2020 el ple municipal va aprovar la Declaració d’emergència climàtica del Prat, que va suposar l’inici de l’estratègia de transició energètica de la ciutat. Entre les principals mesures iniciades fins ara, destaquen l’obertura de la Casa de l’Energia, per oferir assessorament en aquesta matèria el gener de 2021.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 19 novembre, 2024 - 11:30

L’Institut Estany de la Ricarda, seu de la IV Jornada d’intercanvi d’experiències del programa #aquiproubullying

El centre, el primer de la ciutat en desenvolupar-lo, ha obtingut recentment...

dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45

El Consell d’Infants i el Consell d’Adolescents ja compten amb nous membres

El Saló de Plens acull l’acte de renovació d’aquests dos òrgans de...

dilluns, 18 novembre, 2024 - 14:45

En marxa un nou grup d’ajuda mútua sobre criança infantil

Es durà a terme, quinzenalment, els dilluns, de 18 a 19:30 h, al centre cívic...