Taula rodona en el marc del Dia Seguretat i Salut en el treball, i Dia Salut de les dones, amb Andrea Alvarado, advocada i Raquel Galicia del CPS Francesc Palau. Moderada per Paola Henríquez de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic
divendres, 3 juny, 2022 - 07:30
Les condicions laborals (i l'atur) tenen repercusió en la salut de les persones. Aquesta afectació és més gran quan tenim en compte els eixos de desigualtat: el gènere, origen, ètnia, edat i classe social.
Durant la taula rodona Salut, treball i gènere del passat 26 de setembre, es va posar de manifest com la bretxa salarial, la temporalitat, el treball parcial, la pobresa i les pitjors condicions laborals afecten més a les dones, juntament amb altres grups poblacionals: joves, persones migrades i persones amb baix nivell d'estudis acadèmics. (Enllaç a l'entrevista El Prat Ràdio)
Les dones estan sobrerepresentades en les tasques domèstiques i de cura a dins de les llars. Aquesta segregació també es produeix a l'àmbit laboral remunerat, existint oficis feminitzats i d'altres masculinitzats. Es dona la paradoxa que sent els treballs de cura imprescindibles per a la vida i el funcionament social i econòmic, són menys considerats i pitjor remunerats. La doble presència que viuen les dones (treball reproductiu i productiu), fa que tinguin menys temps per gaudir del lleure, activítat física i esportiva, la qual cosa repercuteix en la salut.
Les dimensions de la precarietat laboral que afecten a les dones es relacionen amb la seva sobrerepresentació en el treball reproductiu:
-Salaris baixos: taxa de parcialitat més alta en les dones/segregació vertical (homes en llocs de poder més alts) i horitzontal (oficis feminitzats i oficis masculinitzats), bretxa salarial en detriment de les dones.
-Drets i protecció social (la discontinuïtat en la vida laboral repercuteix en les cotitzacions i comporta pensions més baixes per a les dones).
-Desapoderament (segregació vertical, els homes acostumen a ocupar els llocs més alts a les organitzacions)
-Vulnerabilitat
-Capacitat per accedir a drets.
La precarietat laboral afecta especialment a les dones migrades i dones trans. El Centre de Promoció Social Francesc Palau desenvolupa, entre d'altres projectes, itineraris de formació i inserció laboral adreçats a dones en situació d'extrema vulnerabilitat. L'entitat, de forma coordinada amb altres agents i serveis municipals, acompanyen a les dones durant el seu procés d'inserció en el món laboral.
Especialment colpidor va ser el testimoni d'algunes assistents a la sessió, visibilitzant la cadena global de cures: dones migrades que es veuen obligades a deixar criatures i persones dependents en els seus països d'origen (a càrrec d'altres dones), per tenir cura dels infants i persones dependents al país d'arribada.
Hi ha una invisibilització dels riscos laborals específics de les dones, més enllà de la protecció de situacions com l'embaràs o lactància.
Els riscos psicosocials que afecten als sectors feminitzats estan menys reconeguts.
El quadre de malalties professionals està desfassat i és androcèntric (perspectiva dels oficis masculinitzats).
L'organització dels espais, equips i eines de treball encara es fa a partir d'un model masculí.
La discriminació i l'assetjament per raó de gènere i assetjament sexual, tenen conseqüències molt greus en la salut (ansietat, depressió, insomni, baixa autoestima, somatitzacions diverses).
Plans d'igualtat, registres retribuitius i auditoria salarial
Protocols per lluitar contra l'assetjament sexual i per raó de gènere a les empreses
Cal més implicació dels homes i la universalització del treball reproductiu.
Es fa necessària la redistribució del treball: treballar menys i repartir la feina existent.
Polítiques públiques per al repartiment equitatiu del treball reproductiu
divendres, 20 desembre, 2024 - 13:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
dijous, 19 desembre, 2024 - 13:45