dimarts, 1 març, 2005 - 15:00
Durant les dècades dels seixanta i els setanta del segle passat, molts andalusos es van veure obligats a abandonar la seva terra natal a la recerca d'una feina que els permetés viure dignament. En aquells temps, Catalunya estava en ple procés de desenvolupament i era un dels llocs idonis per a l'emigració. Una vegada aquí, una part d'aquells emigrants van creure necessari aplegar-se i organitzar-se per tirar endavant en un món nou. Aquest és l'origen de moltes cases o associacions andaluses que, lluny de tancar-se en elles mateixes, buscaven integrar-se en la seva nova societat.
Aquest fenomen va passar també a la nostra ciutat. En aquests moments, el president de la Casa de Andalucía del Prat, Francisco Jódar, es declara plenament satisfet del recorregut de l'entitat i afirma que pretenen continuar endavant amb aquest projecte. Els objectius inicials de l'associació eren una barreja entre la nostàlgia de les seves arrels andaluses i la voluntat de conèixer la cultura catalana. Jódar explica què va ser allò que els va impulsar: "La nostra primera premissa era mantenir vius els llaços culturals andalusos però, alhora, crear un nexe d'unió amb la cultura catalana, i crec que ho hem aconseguit". Els seus objectius han passat sempre a través de la cultura, el folklore i, sobretot, la diversió. De fet, podem veure que són presents a la major part d'activitats del Prat, des de la Festa Major fins al Carnestoltes.
La Casa també ofereix als seus socis i sòcies una gran oferta educativa: classes de treballs manuals, música, solfeig, costura, guitarra, ball, etc. La major part d'aquests cursos són gratuïts per als socis, ja que estan impartits per altres socis de l'entitat sense cap ànim de lucre.
Entre les activitats més destacades cal comentar el premi Sèneca i el certamen de poesia Rafael Alberti, que s'alternen bianualment. El primer, el premi Sèneca, es lliura a qui nomenen Defensor del Poble Andalús, i l'han rebut personatges tan destacats com ara Antonio Gala, Ian Gibson, Salvador Távora i, a l'última edició, Justo Molinero.
Quant al certamen de poesia Rafael Alberti, s'hi pot presentar qualsevol persona que ho vulgui, amb textos en català o castellà i de temàtica lliure. Totes les obres que es lliurin abans del 30 d'abril podran optar a premis que pugen fins a 1.000 euros.
Una de les novetats que ens han presentat aquests dies és la seva nova pàgina web, www.casadeandaluciadelprat.com, en la qual es recull tota la seva història, així com les activitats que s'hi fan periòdicament, i fins i tot conté una galeria de fotografies dels actes més destacats.
Aprofitant aquesta nova via de comunicació, des de fa un parell de mesos el butlletí de notícies de l'associació es pot consultar també electrònicament i a tot color. Un espai virtual que han visitat ja més de mil persones. Aquesta és una mostra irrefutable que, malgrat el temps, l'associació continua viva i amb molta energia.
Laura Quinto
Casa de Andalucía de El Prat
C. Moreres, 105
Tel. 93 478 52 63
www.casadeandaluciadelprat.com
info@casadeanadaluciadelprat.com
dimecres, 4 desembre, 2024 - 19:30
dimecres, 4 desembre, 2024 - 13:45
dimecres, 4 desembre, 2024 - 10:30