Esteu aquí

L’Escola Bernat Metge, a la V Jornada STEM a l’espai

El centre va presentar el projecte “La ciència i l’espai”

dilluns, 7 octubre, 2024 - 08:30

L’Escola Bernat Metge va participar dissabte en la V Jornada STEM a l'espai al Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels, a l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial. Es tracta d'una jornada dirigida al col·lectiu docent de Primària i Secundària (ESO, Batxillerat i FP) de Catalunya que té com a objectiu principal promoure el coneixement de l’espai com a context d’aprenentatge en les aules, proporcionant recursos i compartint experiències inspiradores.

El centre va presentar el projecte “La ciència i l’espai”, emmarcat en l’àmbit d’Interseccions i dut a terme a cicle mitjà de Primària. Està basat en una situació real a partir de l’entrevista a una científica d’Hypatia. L’alumnat va investigar com reacciona el cos humà a l’espai i, a partir de la problemàtica del combustible per anar a Mart, va treballar les forces del vol i algunes reaccions químiques per fer volar els prototips aeris desenvolupats.

Un projecte en dues parts

El projecte es va dividir en dues parts: l’estudi de com afecta al cos humà l’estada a l’espai i la ciència del vol orientada a arribar a Mart. A l’inici del projecte, l’alumnat va rebre una carta de la tripulació d’Hypatia formada per nou dones catalanes que els encomanava una missió: com poden respondre els diferents aparells del cos humà (digestiu, respiratori, circulatori i excretor) a l’espai. L’alumnat va investigar en profunditat aquest tema per aprendre en equip com funcionen aquests aparells i com els afectaria un viatge a Mart.

La segona part del projecte va centrar-se pròpiament en la ciència i el vol. La tripulació d’Hypatia treballa en la construcció d’una ciutat a Mart, dissenyada per trobar-se sota terra i protegir els humans de la radiació, els meteorits i les baixes temperatures de Mart. A partir d’aquesta premissa, l’alumnat va investigar com funcionen els coets, com podrien fer-los arribar a Mart i quins combustibles serien els més adients.

Com a cloenda, i en una jornada divertida en què la ciència va prendre el protagonisme, l’alumnat va materialitzar tota la seva investigació mitjançant la construcció d'uns coets que van enlairar mitjançant diferents combustibles. 

 

 

 

Aquesta activitat contribueix a l’ODS

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 10 octubre, 2024 - 13:00

Arrenca una nova edició del projecte “Cultura Emprenedora a l’Escola” (CuEmE)

Quatre escoles i 175 infants de 5è de primària de la ciutat participen en una...

dimecres, 9 octubre, 2024 - 14:00

Tret de sortida a la preparació de la 22a Mostra d’Entitats

Com cada any per aquestes dates es comença a treballar una de les cites més importants per a les entitats de la ciutat, la Mostra d’Entitats. Eng...

dimarts, 8 octubre, 2024 - 10:00

L’Ajuntament amplia l’oferta d’espais de canguratge municipal per infants

Una iniciativa que s’adreça prioritàriament a famílies vulnerables i que...