dimarts, 19 novembre, 2024 - 11:30
L’Institut Estany de la Ricarda va acollir dissabte al matí la IV Jornada d’intercanvi d’experiències del programa d’innovació #aquiproubullying del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, a la qual van assistir responsables docents de diversos centres educatius de Catalunya que volien ampliar i intercanviar els seus coneixements respecte a l’assetjament escolar. L’acte va comptar amb la presència de la consellera d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya Esther Niubó i de la tinenta d’alcaldia d’Educació, Cultura i Comunitat Anna Martín.
En el torn de parlaments institucionals, Martín va posar en valor la tasca que desenvolupa la ciutat per combatre aquesta xacra. “A través de la Taula Local d’Infància i Adolescència, hem creat el grup de treball de Bon Tracte i Protecció amb l’objectiu de coordinar, a partir de diferents recursos i serveis i juntament amb els centres educatius, la detecció i l’abordatge dels maltractaments a la infància i l’adolescència”. La tinenta d’alcaldia va subratllar la importància del “treball en xarxa perquè el bullying ens interpel·la a totes” i va recordar els recursos especialitzats amb què compta el Prat com l’Assessoria d’Orientació Personal del Lloro, els educadors de Medi Obert, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, el Servei d’Atenció Integral o l’Espai Situa’t, “que també detecten i aborden casos de maltractament, violències o discriminacions amb el jovent de la nostra ciutat”.
Implementació exemplar
L’Institut Estany de la Ricarda va ser el primer centre del Prat en desenvolupar el programa, que enguany es troba en el tercer curs d’aplicació. Recentment, ha obtingut l’acreditació per una implementació exemplar que ha afavorit la convivència i ha contribuït a la prevenció de l’assetjament escolar. A més d’acollir la jornada, el centre va participar en les taules d’intercanvi d’experiències que van tancar el matí. Va explicar com desplega el programa i va compartir-ne amb la resta d’instituts els elements clau: la provenció i la dinamització de patis, al marge d’altres actuacions que fomenten el benestar de la comunitat educativa. Els altres centres que van exposar la seva experiència van ser l’Escola La Farigola del Clot (Barcelona), l’Escola Teresa Claramunt (Sabadell), l’Escola Pau Casals (Barcelona) i l’Institut Gallecs (Mollet del Vallès).
Un espai formatiu i d’intercanvi
La Jornada d’Intercanvi d’experiències, que se celebra des de fa quatre anys, és el moment en el qual tots els docents i membres de la comunitat educativa dels centres #aquiproubullying de Catalunya són convidats a participar. Les jornades són un espai creat perquè el professorat pugui parlar de com implementen el programa als corresponents centres educatius, cadascú amb la seva particularitat i gran diversitat. Trobar-se els permet parlar des de la pràctica, la concreció i, per als centres novells, veure fet realitat el canvi. A més de l’intercanvi, hi ha un espai formatiu amb un ponent que permet fonamentar teòricament totes les actuacions que s’introdueixen en els centres arran de la participació en el programa.
Conferència a càrrec de Paco Cascón
Enguany, la conferència central va tractar el tema de la provenció. Paco Cascón, que va introduir el concepte a Espanya, va ser-ne el protagonista. La provenció és el conjunt d’actuacions que permeten dotar a les persones i els grups de les aptituds necessàries per afrontar el conflicte de manera no violenta i, per tant, viure en convivència pacífica.
Podeu escoltar una entrevista del Prat Ràdio a Mónica Rodriguez, cap d’estudis de l’Institut Estany de la Ricarda, i a Paco Cascón en aquest enllaç.
Podeu veure la notícia que n’ha fet el Prat TV en aquest enllaç.
divendres, 20 desembre, 2024 - 13:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
dimecres, 18 desembre, 2024 - 14:30