Encapçalament de la carta enviada pels alcaldes i alcaldesses als consellers Bargalló i el Homrani.
dimecres, 29 juliol, 2020 - 13:15
L'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i altres 15 alcaldes i alcaldesses de l'àrea metropolitana han adreçat avui una carta a Josep Bargalló i Chakir el Homrani, consellers d’Educació i Treball, Afers Socials i Família, respectivament, per expressar el seu desacord per l'aturada de aturat les targetes moneder vinculades a les beques menjador. Podeu llegir la carta completa a través de l'enllaç que trobareu al final d'aquesta pàgina.
La carta denuncia el "greu incompliment" d’un compromís adquirit per la Generalitat amb els drets fonamentals dels infants més vulnerables durant els mesos no lectius de l’estiu del 2020, tal com estableix una moció aprovada al juny per unanimitat pel Parlament de Catalunya. També retreuen a la Generalitat “haver-se’n assabentat a través d’una instrucció sense haver pogut tenir un debat conjunt i analitzar-ne les conseqüències”.
Els i les edils recorden que a Catalunya, la taxa de pobresa infantil abans de la pandèmia era del 31 % i que a finals d'aquest any s'enfilarà al 34,6 %, i fins al 50 % entre les famílies monoparentals.
Des que va finalitzar el curs escolar fa un mes, l’Ajuntament del Prat ha reforçat els ajuts municipals per a alimentació infantil, que aquest estiu reben més de 800 infants en situació vulnerable.
L’Ajuntament del Prat ja va demanar la setmana passada a la Generalitat que complís amb el seu compromís de proporcionar ajuts alimentaris a l’alumnat de la ciutat amb beca de menjador durant l’estiu. Durant l’estat d’alarma, per la suspensió de les classes presencials i el tancament dels menjadors escolars, aquest miler d’infants van veure cobertes aquestes necessitats amb targetes de prepagament, finançades pel Departament d’Educació de la Generalitat.
L’Ajuntament del Prat ha reforçat des de finals del curs escolar els seus ajuts alimentaris per a infants per diferents vies. D’una banda, mitjançant targetes moneder, està proporcionat ajut alimentari per a més de 530 infants de famílies amb dificultats socioeconòmiques.
D’altra banda, també beca els àpats del migdia de fins a 308 nens i nenes que participen en casals i activitats d’estiu de la ciutat, organitzades per diferents entitats del Prat amb el suport de l’Ajuntament i adequades amb les mesures de seguretat i preventives pertinents davant de la Covid19. Fins al moment, més de 1.799 infants s’han inscrit a aquestes activitats (de lleure, cultura, educació, esport...), dels quals prop del 20% té beca de menjador municipal.
A més, cal recordar que les escoles bressol municipals també han estat obertes aquest mes de juliol, a mode de casal d’estiu per als nens i nenes d’entre 0 i 3 anys. També 27 nens i nenes que assisteixen a les escoles bressol durant l’estiu tenen becat l’àpat del migdia per part de l’Ajuntament.
En total, són més de 800 infants de llars amb dificultats socioeconòmiques els que estan rebent ajuts de l’Ajuntament amb aquesta finalitat. Es tracta de famílies que són usuàries habituals dels serveis socials municipals, o bé s’han adreçat a la nova OIAS (Oficina Integral d’Atenció Social) que l’Ajuntament va obrir a mitjans de maig, per reforçar l’atenció front a l’impacte de la COVID-19, i requereixen d’aquest tipus d’ajut.
L’Ajuntament vol garantir durant els mesos d’estiu la continuïtat dels ajuts socials, entre ells els d’alimentació, que ja estava prestant anteriorment, i més tenint en compte l’augment de necessitats socials que ha comportat la pandèmia sanitària. Durant el darrer trimestre del curs, l’Ajuntament ja va oferir targetes moneder amb aquesta finalitat per a diferents col·lectius, entre ells nens i nenes de les escoles bressol municipal o alumnes amb beca de menjador municipal, que complementen les de la Generalitat, competent en la matèria. En ambdós casos, es finançava el cost del dinar. També es van distribuir targetes moneder als joves participants del Centre Obert, tancat durant l’estat d’alarma, en aquest cas per costejar el cost del berenar, que se’ls proporcionaria en condicions de normalitat si hi poguessin anar presencialment.
En total, tenint en compte les targetes moneder que cobreixen necessitats alimentàries d’infants i joves i d’altres col·lectius en situació de vulnerabilitat, l’Ajuntament ha invertit més de 186.000 euros des de l’inici de l’estat d’alarma en aquest tipus d’ajut. A això, s’hi afegeixen d’altres programes i serveis per cobrir necessitats alimentàries. L’Ajuntament també compta amb el Punt Solidari, on es distribueixen ajuts alimentaris i bàsics per a 550 famílies en aquests moments; o el d’àpats a domicili, que ha duplicat el seu nombre d’usuaris i usuàries, majoritàriament persones grans, des de l’inici de la pandèmia (actualment són 129).
Això no obstant, l’Ajuntament constata que les administracions locals no poden fer front en solitari a l’augment de necessitats socioeconòmiques que ha comportat la crisi de la COVID-19 i reclama el suport de la Generalitat i del govern de l’Estat, per sumar esforços front a l’impacte de la pandèmia.
Document (pdf - 454335 bytes)
divendres, 20 desembre, 2024 - 13:15
divendres, 20 desembre, 2024 - 11:15
dijous, 19 desembre, 2024 - 20:00