divendres, 11 abril, 2025 - 13:00
Diuen que la Palmira Domènech era una gran cuinera. De fet, tenia un llibre de receptes, però més que cuinera del que es parlava al voltant dels seus fogons era experta en receptes de política i de maneres de veure el món. Sempre tenia al voltant de la taula a estudiants d’arreu i activistes diversos.
Uns anys més tard, no és estrany veure plena la cuina del centre cívic que porta el seu nom. El passat dimarts dia 1 d'abril, vam escollir aquestes quatre parets per parlar sobre el menjar des d'una perspectiva social, cultural i econòmica.
L'acte va començar cap a les 19 h de la tarda amb una videoconferència des d'Istanbul amb el periodista Mikel Ayestaran, recentment guardonat amb el premi Ortega i Gasset de periodisme pel seu reportatge "Menú de Gaza". Des de fa més d'un any, el periodista publica al seu perfil d'Instagram imatges dels plats que menja cada dia la família Hammad, a la Franja de Gaza.
"Te das cuenta de que un proyecto que está tan localizado y tan centrado en la actualidad informativa, como es Gaza, se convierte en una historia muy transversal que llega a diferentes tipos de personas que no tienen un interés particular en el conflicto entre israelíes y palestinos, pero se sienten tocadas muy de cerca por el tema de la comida, que es un tema universal. Es un tema que ha llegado a gente que no tiene ningún tipo de relación con el periodismo de conflictos que se ha acercado por primera vez a la franja de gaza gracias a estos platos"
Vam seguir de la mà de l'Agus Morales, pratenc i director de la revista d'informació internacional 5W que, enguany, centra el tema del seu monogràfic en el menjar. L'Agus ens va parlar del reportatge que va fer a l'Índia destacant els sabors com a part de les identitats culturals del país.
“Allà em deien que el picant és un potenciador de sabor. Quan vas a un restaurant indi no pots dir una mica de picant. El concepte clau de la cuina índia, és el sofregit, el masala. És superinteressant com el treballen de manera diferent a cada zona del país”
Al final va arribar el torn de parlar sobre mar i alimentació amb Mariano Martinez, també practenc i director de la Barcelona Slow Foof Guide i l'Anna Bozzano, biòloga marina, cuinera i directora del projecte de divulgació científica "Del peix al plat".
“El pitjor que li ha passat a la gastronomia és el brunch. Salmó i advocat en un mateix plat. El salmó és el primer peix que es consumeix a Catalunya i a Espanya des del 2022 i no existeix el Mediterrani. Per què estem fent això? Des de fora ho estan fent molt bé o estem perdent les capacitats d’apreciar les nostres espècies?”
Quin és l'espècie de peix més consumida a Catalunya? Quin impacte pot tenir consumir peixos de piscifactories? Existeix la pesca sostenible? Quines opcions tenen els consumidors per poder alimentar-se d'una forma més sostenible? Quins impactes té el canvi climàtic i la pesca pels oceans?
Debat interessat que va despertar les primeres intervencions dels assistents a la xerrada. “Moltes vegades vas a comprar peix fresc, però et limita perquè moltes vegades és de piscifactoria i dius... Què faig? També per això l'Anna tenia resposta. “Tens el mateix problema quan menges un pollastre? No hi ha peix per tothom. L'única manera és cultivar peix, la teoria és molt bona, però el problema és que s’ha fet molt malament”
Partint d'aquí vam nous descobriments: el cranc blau com a substitut de la gamba a la paella o la canana, una espècie molt semblant al calamar que pot aportar molt més sabor i molt menys impacte mediambiental.
“Ara mateix podem menjar sèpia o sardines, per això a l’estiu és quan es fan les sardinades. La sardina d’aquesta època està conservant més greix perquè la sardina es reprodueix a la tardor, per això a l’estiu engreixa”
Per no quedar-nos només amb la teoria, li vam demanar a l'Anna Bozanno que, abans de la xerrada, ocupés la cuina per preparar un petit tastet gastronòmic de proximitat. I aquí és quan vam poder comprovar que les opcions sostenibles poden ser un èxit. Gamba panxuda arrebossada i una versió del cebiche amb sarg pescat artesanalment a Arenys de Mar.
Mentre compartíem una estona de menjar i beure plegats, el debat continuava obrint nous temes de conversa: Té la gastronomia arrelada una part de masclisme? On podem comprar peix salvatge de proximitat al Prat?
El Mariano Martínez compartia la mateixa inquietud: “El nostre carro de la compra és un carro de combat, és una eina de transformació. Jo que intento comprar a peixateries del Prat, és molt complicat. Trobo moltes dificultats. M’he trobat a moltes restaurants que no serveixen segons quin tipus de peix perquè el client no vol treure les espines. Són petits gestos que al final la restauració, que és un altaveu, deixa de vendre productes per aquestes necessitats del client”
El Centre Cívic Palmira Domènech ofereix el dissabte 26 d'abril, una xerrada amb la il·lustradora periodística Cinta Fosch per apropar l'ofici d'expressar amb imatges conflictes internacionals i sentiments universals.
Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del centre cívic i les xarxes socials.
divendres, 11 abril, 2025 - 13:30
divendres, 11 abril, 2025 - 13:00
divendres, 11 abril, 2025 - 10:00